Ziua Logo
  Nr. 4596 de sambata, 25 iulie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Egali la munca
-- Guvernul a decis sa egalizeze varsta de pensionare a femeilor si barbatilor pana in 2030 * Peste 20 de ani, varsta de pensionare va fi 65 de ani
Lucian Curelariu - ZIUA FOTO
Varsta de pensionare a femeilor va trebui sa creasca gradual, de la 60 de ani pana la 65 de ani, intre 2014 si 2030, an in care va fi egala cu cea a barbatilor, prevederile urmand a fi cuprinse in noua lege a pensiilor, a declarat consilierul de stat al primului ministru, Mihai Seitan.
"Noua lege a pensiilor isi propune sa respecte conditiile acordului incheiat cu Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala (BM), pentru a asigura sustenabilitatea sistemului public de pensii in urmatorii ani. Astfel, varsta de pensionare a femeilor va trebui sa creasca gradual, incepand cu 2014, de la 60 de ani pana la 65 de ani, urmand ca in 2030 varsta de pensionare a femeilor sa fie egala cu cea a barbatilor", a spus Seitan. "Aceasta solutie este cea corecta, pentru ca in acest moment se creeaza o discriminare intre femei si barbati: femeile primesc aceeasi pensie cu barbatii, desi contribuie mai putin la sistemul public de pensii", a adaugat consilierul de stat pentru munca si protectie sociala. Seitan a mai spus ca, incepand din 2010, odata cu introducerea noii legi, pensiile nu vor mai fi indexate in functie de salariul mediu pe economie, ci anual, in functie de inflatie.
In prezent, varsta stan�dard de pensionare este de 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati, pornindu-se de la 58 de ani si sapte luni pentru femei si de la 63 de ani si sapte luni pentru barbati, potrivit prevederilor din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii, a precizat presedintele Casei Nationale de Pensii, Doina Parcalabu. Stagiul minim de cotizare atat pentru femei, cat si pentru barbati este de 12 ani si doua luni, iar stagiul complet de cotizare pentru femei este de 27 de ani si doua luni, respectiv de 32 de ani si doua luni pentru barbati.
Recomandari "mondiale"
Banca Mondiala reco�manda Guvernului, in primavara, sa reformeze sistemul, pentru a oferi pensii de limita de varsta sigure din punct de vedere economic. Estimarile pentru anul 2050 aratau ca sistemul de pensii din Romania va avea deficite in crestere, daca Executivul nu va lua masurile necesare pentru sustenabilitatea acestuia. "Simularile arata ca, daca toti ceilalti parametri ai schemei de pensii sunt pastrati neschimbati, iar cresterea varstei de pensionare este aleasa ca singura masura de abordare a deficitului fiscal, atunci varsta de pensionare va trebui sa creasca, atingand niveluri dramatice - 70 de ani - pentru ca sistemul de pensii sa devina sustenabil din punct de vedere fiscal, fara a fi nevoie de transferuri de la bugetul de stat", a atentionat Banca Mondiala. Totusi, studiul Bancii Mondiale "nu recomanda nici un fel de masura si lasa la latitudinea Guvernului Romaniei sa aleaga "combinatia de masuri" dintre optiunile existente, in abordarea sustenabilitatii sistemului de pensii", a tinut sa precizeze Banca Mondiala.
In luna mai, ministrul Muncii, Marian Sarbu, declara ca Guvernul are "o presiune importanta din partea Bancii Mondiale pentru a lua o decizie in ce priveste egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati pana la sfarsitul anului". "Propunerea Bancii Mondiale este ca varsta de pensionare a femeilor si barbatilor sa fie egala in 2020, respectiv la 65 de ani, iar propunerea noastra este ca aceasta perioada sa se intinda pana in 2035. Cred ca in 2030 varsta de pensionare a femeilor si barbatilor ar putea ajunge la 65 de ani", spunea Marian Sarbu.
Numarul total al pensionarilor din Romania era de 5,513 milioane in luna iunie, potrivit datelor Ministerului Muncii.
Carmen POPESCU 
 Afisari: 398  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Drepturile femeilor egale cu ale barbatilor   de georgems
Asa, baieti, dati-i inainte!   de spaiu'
SI BATUTE SI....., SI CU BANII (suficienti) NEPRIMITI    de fantomas
A r h i v a
  LaborMed a cumparat Ozone    
  Elevi suspecti de gripa porcina    
  Razboiul diplomelor la Parlament    7 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Sergiu Andon, unealta Securitatii (2935 afisari)
 Justitia, averea si imunitatea (2227 afisari)
 Basescu, termina cu smecheriile! (1632 afisari)
 Trafic de rinichi prin sinagogi (1348 afisari)
 Comunistii pregatesc o noua frauda la Chisinau (1098 afisari)
 Sexy-sotia mogulului Formulei 1, Flavio Briatore, arata incredibil in costum de baie (FOTO) (1987 afisari)
 Dama de companie a premierului Berlusconi, topless intr-un pictorial incendiar (FOTO) (1957 afisari)
 O familie de evrei acuza un granicer german ca le-a scuipat in pasapoarte (1911 afisari)
 Kendra Wilkinson, cu sanii goi inainte de a spune "Da" - FOTO (1762 afisari)
 Hillary Clinton: "Oricare natiune din estul Europei care a facut parte din Uniunea Sovietica are dreptul de a alege carei aliante vrea sa i se alature" (1409 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00954 sec.