Ziua Logo
  Nr. 4596 de sambata, 25 iulie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
"Nivelul care ne convine cel mai mult..."
Serban ORESCU 
In ziarul "Evenimentul Zilei" de ieri, unul dintre cunoscutii nostri scriitori, domnul Mircea Cartarescu, se ocupa de deteriorarea tot mai pronuntata a valorilor, a limbajului si a mentalitatilor in lumea romaneasca (citat aproape ad literam)...
De ce nu spune, insa, domnia sa ca si scriitorii romani de azi au partea lor de vina, domnul Cartarescu nefacand exceptie... De ce cauta chiar domnul Cartarescu personal aplauze si prin nu putinele vulgaritati din romanele sale? Pentru ca, in acest mediu, s-a format si a primit consacrarea scriitoriceasca... Sa fie acest mediu, mai mult sau mai putin, rustic, astfel configurat pentru totdeauna? Astfel se explica, probabil, de ce nu avem o literatura la nivel mondial, de ce matricea romaneasca n-a scos, inca, la iveala scriitori de felul francezului Le Clezio, de pilda, care a primit recent premiul Nobel, pentru amestecul sau de exotism si finete stilistica... De ce nu avem si noi un Le Clezio? Pentru ca - spre a-l cita chiar pe domnul Cartarescu - "acesta este nivelul care ne convine"; fie ca e vorba de lupta politica sau de conversatia cotidiana. Consecinta? "Imundicitatea extrema" a romanilor de azi determina pe multi sa intoarca privirea de la literatura si chiar de la tara in care au vazut lumina zilei, ca sa nu mentionam filme romanesti de o indecenta agresiva. In mod firesc, pe acest fundal, frustratii si agramatii isi dau mana sau se darama reciproc.
Domnul Cartarescu crede a fi gasit explicatia nivelului crescand al vulgaritatii in "invatamantul ajuns de pomina", care a dus societatea romanesca "pana la nivelul analfabetismului si imbecilizarii". Cu o completare: mai periculos decat cretinismul este "semicretinismul"; la el s-a referit, critic, si defunctul Silviu Brucan ca racila principala a noii societati autohtone.
Ce-i drept, vulgaritatea este o boala a secolului; ea decurge din disparitia burgheziei, cultivate ca factor politic cheie. La noi, insa, alunecarea in vulgaritate s-a ingemanat cu superficialitatea si cu faimoasa "slabiciune a celulei nervoase" la care s-a referit Titu Maiorescu... (un fel deghizat de a ataca prostia!). Cam asa ne-am explica radicalismul si extremismul verbal al unora si violenta atacurilor din viata publica. Contra lor exista doua "medicamente": educatia si Justitia; ambele lipsesc, insa, de pe piata!
 Afisari: 465  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
De ce oare lipsesc? Asta e adevarata problema..    de Ion Ionescu de la Brad
MULTUMESC DOMNULE ORESCU   de fantomas
A r h i v a
  Modelul Cultural Noica    1 comentariu
  De ce oare ?    3 comentarii
  Comandantul    6 comentarii
  Cine-l protejeaza pe Mihai Necolaiciuc?    2009-07-09
  Cu cartile pe fata, va rog!    2009-07-04
  De necrezut!    2009-06-27
  In atentia UE si a Bucurestiului    2009-06-18
  Boala secolului    2009-06-13
 Top afisari / comentarii 
 Sergiu Andon, unealta Securitatii (2935 afisari)
 Justitia, averea si imunitatea (2227 afisari)
 Basescu, termina cu smecheriile! (1632 afisari)
 Trafic de rinichi prin sinagogi (1348 afisari)
 Comunistii pregatesc o noua frauda la Chisinau (1098 afisari)
 Sexy-sotia mogulului Formulei 1, Flavio Briatore, arata incredibil in costum de baie (FOTO) (1987 afisari)
 Dama de companie a premierului Berlusconi, topless intr-un pictorial incendiar (FOTO) (1957 afisari)
 O familie de evrei acuza un granicer german ca le-a scuipat in pasapoarte (1911 afisari)
 Kendra Wilkinson, cu sanii goi inainte de a spune "Da" - FOTO (1762 afisari)
 Hillary Clinton: "Oricare natiune din estul Europei care a facut parte din Uniunea Sovietica are dreptul de a alege carei aliante vrea sa i se alature" (1409 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.05311 sec.