Ziua Logo
  Nr. 4596 de sambata, 25 iulie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Jurnal public
Modelul Cultural Noica
Eugen SIMION 
Dl Marin Diaconu publica la Fundatia Nationala pentru stiinta si Arta doua volume de amintiri, portrete, comentarii subiective scrise, toate, de cei care l-au cunoscut intr-o imprejurare sau alta pe acest "antrenor al spiritelor tinere" cum isi dorea sa fie si cum a fost atat timp cat a putut si cum i s-a ingaduit sa fie, Constantin Noica.
Ar trebui ca un istoric literar tanar si talentat sa se apuce sa-i reconstituie biografia. O merita si, dupa cate imi dau seama din documentele pe care le-am putut consulta, biografia este bogata si foarte accidentata. Criticii literari din generatia lui vedeau in acest profesor de indoiala un sofist inteligent si talentat care "siminteste" conceptele si fuge de ideile clare... Cand il citim astazi, vedem ca autorul Rostirii filosofice romanesti este mai mult decat atat. Este, cum am incercat sa dovedesc in mai multe randuri, un prozator de idei, un seducator creator de limbaj, in fine, un hermeneut care scoate dintr-un adverb oarecare sau o banala prepozitie romaneasca o filosofie de existenta. Dar cel mai mult si mai mult imi place faptul ca, inca din tinerete (din faza Mathesis sau bucuriile simple), Noica a vrut sa construiasca un model in cultura romaneasca printr-o filosofie care, in principiu, se opune filosofiei de scoala. Este el insusi, prin ceea ce scrie, un creator, un model, un constructor opus adamismului romanesc: vrea sa duca lucrurile la capat (si in buna parte reuseste, desi istoria nu l-a ajutat prea mult), ii place sa puna temelii si pietre de hotar ca Maiorescu si Hasdeu, sa porneasca proiecte de anvergura in cultura, sa scuture inertiile si "nemerniciile" spiritului romanesc. Pe care, dealtfel, il iubeste si, din cand in cand, il cearta. Modelul sau se opune, radical, din acest punct de vedere, nihilismului cioranian...
Mai este ceva ce-mi place enorm in modelul Noica: vointa lui nefireasca de a nu rata. Dorinta de a construi ceva durabil intr-o istorie imposibila, in fine, ambitia prizonierului de a-si invinge, prin lucrarile spiritului, temnicerii, tortionarii, vointa lui de a provoca imposibilul... Cand ii citesti scrisorile si citesti marturiile prietenilor din exil, remarci un fapt uluitor: Noica vrea sa mobilizeze energiile intelectuale ale natiunii pentru a crea o cultura performanta in interiorul sistemului totalitar. Pronunta, intr-o imprejurare oarecare, o propozitie stupefianta: "pentru mine inchisoarea a fost, va spun sincer, o desfatare".
O desfatare? Un paradox pe care nu-l putem discuta in aceste randuri. Rostul lor e de a atrage atentia asupra unei carti unde este vorba de un intelectual roman de clasa care, lovit in toate chipurile de istorie, crede, spre deosebire de prietenii sai occidentali, ca omul din estul european comunist poate fi liber daca gandeste liber si, ocolind pe cat este posibil, interdictiile, isi scrie opera. Un pariu, repet, facut cu prietenii din exil, in primul rand cu scepticul Cioran pe care-l iubea si cu care voia sa se prezinte, cand va veni clipa, inaintea bunului Dumnezeu, un pariu pe care, am sentimentul, sofistul, impertinentul, seducatorul Noica l-a castigat. El n-a asteptat sa oboseasca nedreptatea, a silit-o sa-i accepte utopiile si sa-i slabeasca astfel puterea ce parea eterna si de nezdruncinat...
 Afisari: 207  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Regretatul Noica a avut doar un singur discipol adevarat   de Adrian v.D.
A r h i v a
  "Nivelul care ne convine cel mai mult..."    2 comentarii
  De ce oare ?    3 comentarii
  Comandantul    6 comentarii
  Capitala noastra    2009-07-04
  "Un maniac (nereusit) al detaliului"    2009-06-27
  Valeriu Cristea: Dictionarul personajelor lui Dostoievski    2008-01-26
  Dreptul la intimitate    2008-01-19
  Dublul limbaj    2008-01-12
 Top afisari / comentarii 
 Sergiu Andon, unealta Securitatii (2935 afisari)
 Justitia, averea si imunitatea (2227 afisari)
 Basescu, termina cu smecheriile! (1632 afisari)
 Trafic de rinichi prin sinagogi (1348 afisari)
 Comunistii pregatesc o noua frauda la Chisinau (1098 afisari)
 Sexy-sotia mogulului Formulei 1, Flavio Briatore, arata incredibil in costum de baie (FOTO) (1987 afisari)
 Dama de companie a premierului Berlusconi, topless intr-un pictorial incendiar (FOTO) (1957 afisari)
 O familie de evrei acuza un granicer german ca le-a scuipat in pasapoarte (1911 afisari)
 Kendra Wilkinson, cu sanii goi inainte de a spune "Da" - FOTO (1762 afisari)
 Hillary Clinton: "Oricare natiune din estul Europei care a facut parte din Uniunea Sovietica are dreptul de a alege carei aliante vrea sa i se alature" (1409 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.12723 sec.