Ziua Logo
  Nr. 4596 de sambata, 25 iulie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare ultrasecrete
Spionaj pe portavioane
Nava USS Niagara Falls nu era decat o nava de aprovizionare, un urias depozit plutitor, dar prezenta pentru o "cartita" ca John Walker un imens avantaj: dispunea de toate tipurile de masini de codificare si cifrare folosite curent de US Navy. Astfel, sovieticii puteau descifra cu usurinta nu numai textele mesajelor schimbate in cadrul Marinei, dar si unele apartinand CIA, FBI sau Departamentului de Stat. Si aceasta timp de patru ani, rastimpul petrecut de John Walker la bordul navei. Patru ani in care sovieticii au "citit" toate mesajele Marinei militare americane, cunoscand dinainte toate miscarile si traseele navelor de razboi si ale submarinelor nucleare americane! La bord, John Walker se bucura de o excelenta reputatie. Conform uzantelor, fiecare ofiter american care avea acces la codurile secrete trebuia supus unei verificari anuale, pe baza unei anchete de rutina. In 1971, John Walker a reusit performanta de a-si redacta propriul raport, pe care si l-a introdus singur in dosarul personal.
Dupa cinci ani insa a venit, inevitabil, si scadenta. John Walker nu mai putea invoca niciun pretext pentru a-si prelungi sederea la bordul portavionului.
In doi ani urma sa paraseasca serviciul activ.
In momentul acela, insa, John Walker si-a inaintat demisia. O facea cu atat mai usor cu cat avusese prudenta sa-si asigure "succesorul". Daca nu mai putea fi el "cartita", John Walker aranjase lucrurile astfel incat sa foloseasca alte "cartite", recrutate chiar de el. De la actiunea solitara, John Walker trecea la cea de "retea".
Jerry Withworth
Casablanca, orasul in care Walker se intalnea cu controlorii sovietici
John Walker il cunoscuse pe Jerry Withworth cu multi ani in urma, inainte de a-i deveni acestuia sef pe linie ierarhica. Cei doi se intalneau insa si dupa orele de serviciu. Se imprietenisera repede, se vizitau si luau masa, cu regularitate, impreuna cu sotiile si copiii. Intr-o zi, John Walker l-a intrebat pe Withworth:
- Jerry, stii ca exista o afacere cu documentele secrete care ne trec prin mana? Chestia asta poate aduce peste 20.000 de dolari pe luna. Te intereseaza?
Dupa ce Jerry Withworth si-a revenit din uimire, John Walker i-a povestit cum vindea secrete de stat ale SUA de peste sase ani. Totul parea extrem de usor, cel putin in descrierea lui John Walker. Un singur fapt a omis John Walker sa-i spuna lui Withworth: cui anume vindea el secretele militare americane de sase ani. Prudent, John Walker i-a sugerat prietenului sau ca generosul achizitor al secretelor de stat ar putea fi o revista.
Jerry Withworth avea sa declare mai tarziu, la ancheta, ca n-a descoperit decat foarte tarziu ca secretele americane nu erau cumparate de o revista, ci de KGB. Pentru John Walker - silit sa iasa din serviciul activ al lui USS Navy - Jerry Withworth era o "cartita" ideala. Il cunostea bine, erau prieteni de familie de multa vreme, asadar intalnirile lor regulate n-ar fi starnit suspiciuni. In plus, Withworth era, asemenea lui John Walker, un profesionist de clasa. Specializat in comunicatii prin satelit, el lucrase mai multi ani la statia de ascultare si supraveghere electronica a Marinei americane, situata in incinta marii baze militare de pe insula Diego Garcia, din Oceanul Indian. Acolo, avusese acces la toate codurile US Navy.
In 1976, Jerry Withworth este transferat la bordul portavionului USS Constellation, in calitate de comandant al sectiei de codificare si decodificare. Inainte insa de a porni in prima misiune pe USS Constellation, Withworth primise de la John Walker un aparat foto Minox, identic cu cel folosit de acesta, si sfatul de a fotografia orice mesaj sau cod. Jerry Withworth se va achita scrupulos de misiunea incredintata de John Walker, transmitandu-i microfilmele la fiecare reintoarcere din misiune. John Walker nu putea fi decat incantat de solutia gasita.
Intalnirea de la Casablanca
KWR 37 - unul din aparatele de codificare ale armatei americane ale carui secrete au fost puse de Walker la dispozitia spionilor sovietici
KGB-ul, in schimb, s-a aratat mai degraba morocanos cand a fost informat de John Walker despre contactarea lui Withworth. In primul rand, americanul pusese KGB-ul in fata unui fapt implinit, ceea ce nu corespundea practicii statornicite intre serviciul secret sovietic si "cartitele" sale. Dimpotriva, orice initiativa trebuia, obligatoriu, aprobata in prealabil de Centru, adica de Moscova. In al doilea rand, Jerry Withworth era pentru KGB un ilustru necunoscut. John Walker incalcase astfel o alta regula de fier a "profesiei": orice noua recrutare trebuia precedata de o lunga perioada de verificari si reverificari.
Practic, el varase pe gatul KGB-ului un necunoscut, care putea fi foarte bine agent dublu, un "infiltrat" al CIA sau FBI. Totusi, rezultatele lui John Walker erau atat de spectaculoase si importante pentru sovietici, incat KGB-ul a acceptat, in cele din urma, "procedura". John Walker urma sa preia microfilmele de la Withworth si, apoi, sa le livreze sovieticilor. Livrarea microfilmelor avea loc de regula intr-o padure din apropiere de Washington. Cand dorea sa discute personal cu unul dintre ofiterii KGB, trebuia doar sa semnalizeze aceasta, conform procedurii convenite. Moscova urma sa fixeze locul si data. Si, bineinteles, sa suporte toate taxele de deplasare. O asemenea intalnire a fost si cea fixata in august 1977, la Casablanca (Maroc).
Exact in acea perioada, USS Constellation urma sa faca o escala la Hong Kong. Withworth, aflat la bordul portavionului, avea un microfilm senzational: continea toate planurile de comunicare ale fortelor navale americane din Pacific, impreuna cu diagramele noilor masini de cifrat si decodat, ascuns in pachete de tigari si cutii cu tulpini de bumbac. Asa ca John Walker a zburat mai intai la Hong Kong, unde a preluat microfilmul de la Withworth. Apoi s-a indreptat fara alta escala direct spre Casablanca, unde s-a intalnit cu emisarul KGB-ului.
Dupa remiterea microfilmelor, John Walker si ofiterul KGB au discutat urmatoarea "acoperire" a americanului, dupa iesirea acestuia din serviciul activ. KGB-ul i-a sugerat indeletnicirea de "detectiv particular" drept "acoperire" ideala. S-a convenit asupra urmatorului loc de intalnire: Viena, o capitala cu "traditie" in domeniu!
Emisarul KGB i-a inmanat totodata cateva mii de dolari si o brosura, intitulata pedant "Procedura pentru Viena", care descria amanuntit toate fazele premergatoare viitoarei intalniri, fixata la inceputul lui 1978. Era inca un semn al minutiozitatii cu care KGB-ul trata intreaga afacere! Intre timp, Jerry Withworth era transferat pe portavionul USS Niagara Falls, exact pe postul ocupat anterior de John Walker. Acesta nu-si putea imagina, desigur, o sansa mai mare decat ca urmasul sau la coduri sa fie, in acelasi timp, si "cartita" recrutata de el. Timp de un an, Withworth i-a furnizat cu regularitate lui John Walker, microfilmate, toate codurile si modificarile masinilor de cifrat din Marina. La Manila, John Walker a intrat in posesia codurilor periodice ale flotilelor americane din Pacific.
Centrul Alameda
La sfarsitul anului 1979, Jerry Withworth este transferat subit intr-unul dintre cele mai importante si secrete centre de comunicatii ale Marinei americane: Centrul Alameda. Postul Ideal pentru o "cartita": responsabil pentru comunicatiile dintre bazele terestre aericane si flota. Din pacate, microfilmarea la birou devenea, practic, imposibila! Ca si iesirea pe poarta Centrului cu microfilmele in buzunar. Dar John Walker si Withworth au reusit sa gaseasca o solutie.
Withworth a achizitionat o furgoneta pe care o parca langa biroul sau. "Pentru siesta", le-a spus colegilor. In pauza de masa, Withworth petrecea circa o ora fotografiind documentele, pe care apoi - dupa "siesta" - le incuia in fisetul sau.
Captura a fost incredibila! Caci, impreuna cu planurile noilor masini de decodificat ale lui US Navy, Jerry Withworth i-a remis lui John Walker un document de o importanta strategica exceptionala, pe care KGB-ul il vana de multi ani: codurile diferitelor masini de codificare si decodificare ale Marinei, valabile pentru nouazeci de zile! Prompt, KGB-ul i-a transmis lui John Walker urmatorul mesaj: "Spune-i ca ii dam o prima de 10.000 de dolari pentru fiecare cod pe 90 de zile".
Cu toate acestea, John Walker - meschin - nu-si rasplatea "cartita" decat cu sume mult mai mici, insusindu-si linistit partea leului. Curand, insa, Withworth a fost din nou transferat, de data aceasta la bordul portavionului USS Enterprise, unde a continuat sa microfilmeze codurile si documentele "Top Secret", pe care I le inmana, la fiecare escala, lui John Walker.
Acesta devenise insa nelinistit. Simtea ca, intr-o buna zi, Jerry va face un pas gresit. In plus, "cartita" sa incepuse sa aiba probleme de constiinta. Altfel spus, dadea semne clare ca, in curand, va "ceda psihic". Zecile de mii de dolari nu mai pareau sa fie un remediu pentru "maladia" lui. In 1983, Jerry Withworth demisioneaza din US Navy. Plin de remuscari, incepe sa compuna scrisori anonime, in care se denunta singur ca agent KGB, scrisori pe care le iscaleste, invariabil, RUS, si le expediaza la FBI. Analistii FBI-ului, bombardati zilnic cu zeci de scrisori provenind de la persoane suferinde de grandomanie - care isi atribuiau diverse identitati si calitati, doar ca sa iasa din anonimat - se arata sceptici. Un "nebun" in plus! Cei de la FBI credeau ca numai un individ excentric poate compune asemenea "scrisori".
Jerry Withworth, jignit de "tratamentul" FBI-ului, propune o intalnire pentru "dezvaluiri". Dupa multe reticente, FBI-ul accepta intalnirea, cu o evidenta lipsa de entuziasm. Cand totul era pregatit, Withworth se razgandeste pe neasteptate. Intalnirea cu FBI-ul nu va mai avea loc! John Walker, care nu stie nimic, simte totusi ca primejdia plutea in aer. Fara "cartita", adica accesul direct al acestuia la informatii, John Walker nu mai insemna nimic pentru KGB. In plus, trebuia sa-si ia adio de la fluxul zecilor de mii de dolari pe luna platite de sovietici, cu care se obisnuise intr-atat incat nici prin minte nu-i trecea sa se lipseasca de ei! Abil, isi luase insa masuri de precautie. In cazul iesirii din joc a lui Withworth, mai avea in maneca o carte. Altfel spus, o "cartita" de rezerva.
Vladimir ALEXE 
 Afisari: 603  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
DECE NU INVATZA-TZI BAI BAIETZI O LI8MBA STRAINA (ENGLEZA) CA SA NU MAI    de Mos Grigore
Bai ce prosti erau rusnacii...   de NormanFinkel5
stimate domnule Alexe,   de Atanasie Popescu
A r h i v a
  Spionaj in familie    1 comentariu
  "Reteaua" din marina    
  Disputa de pe insula Dokdo    
 Top afisari / comentarii 
 Sergiu Andon, unealta Securitatii (2935 afisari)
 Justitia, averea si imunitatea (2227 afisari)
 Basescu, termina cu smecheriile! (1632 afisari)
 Trafic de rinichi prin sinagogi (1348 afisari)
 Comunistii pregatesc o noua frauda la Chisinau (1098 afisari)
 Sexy-sotia mogulului Formulei 1, Flavio Briatore, arata incredibil in costum de baie (FOTO) (1987 afisari)
 Dama de companie a premierului Berlusconi, topless intr-un pictorial incendiar (FOTO) (1957 afisari)
 O familie de evrei acuza un granicer german ca le-a scuipat in pasapoarte (1911 afisari)
 Kendra Wilkinson, cu sanii goi inainte de a spune "Da" - FOTO (1762 afisari)
 Hillary Clinton: "Oricare natiune din estul Europei care a facut parte din Uniunea Sovietica are dreptul de a alege carei aliante vrea sa i se alature" (1409 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01504 sec.