Ziua Logo
  Nr. 4584 de sambata, 11 iulie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Despre istorie, in soapta
-- Joi, la Muzeul Taranului Roman, s-a intamplat ceva aproape incredibil: peste 400 de oameni - scriitori, actori, politicieni, industriasi, bancheri, ambasadori, familie si prieteni, romani si straini, au ticsit o sala in care ar fi incaput doar 300 pentru a lua o frantura de istorie armeneasca si romaneasca inchisa in peste 500 de pagini intre copertile luxoase ale romanului "Cartea soaptelor" (Polirom) a lui Varujan Vosganian.
Scriitorul Stefan Agopian solicitand un autograf de la Vosganian
Inainte de calitatea scrierii, generos si pe drept elogiata de scriitori si critici, subiectul a fost cel care a trezit emotie, iar demersul literar, admiratie. "Am scris zilnic cate doua ore, de la 5 la 7, asa mi-am inceput ziua ani de zile, si atunci cand am fost ministru. Despre familia mea, care ar putea fi oricare familie, despre orasul si tara mea, care ar putea fi oricare altele, despre istoria poporului armean, care ar putea fi istoria oricarui popor."
Varujan Vosganian a deschis usa grea a istoriei, invocand finalmente un drept omenesc nepomenit si negarantat de nicio constitutie: dreptul la suferinta. Nu aceea exhibata indecent revendicativ, ci suferinta soptita, care nu cere, nu impune, nu vrea altceva decat respectul contemporanilor pentru deraparile dureroase ale umanitatii de-a lungul istoriei doar aparent lungi. Pentru ca in doar trei generatii si mai putin de o suta de ani ii intalnim in roman pe supravietuitorii genocidului - rana inca neinchisa, dezradacinatii, prigonitii, si pe urmasii lor.
Copii, tineri si adulti care au luat viata de la capat ori s-au nascut departe de tara, cu destine pecetluite, dar mereu provocate. Fiindca armenii, putini la numar, pe unde au ajuns si trait, cu numele lor avand o bizara sonoritate, cu infatisarea lor inconfundabila, au ramas in memoria colectiva prin talentul genetic de a face averi din idei simple, dar si prin ghinionul, pe alocuri, de a pierde totul si a indura fara cracnire o soarta haina.
"Cartea soaptelor" merita citita pentru calatoria in timp la care te invita. Vosganian a populat o lume, amestec alchimic de real si fictiune, cu atatea personaje-bijuterie, incat la sfarsitul lecturii te simti bogat, solidar si plin de compasiune. Si, putin vinovat pentru nedreptatile istoriei, iti vine sa spui cuiva un "iarta-ma".
Mihaela CArlan 
 Afisari: 467  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
foarte importanta stirea   de brancoveanu
A r h i v a
  Implant de suflete in Cehia    
  Mariaj cu minciuni    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Carrefour, bomba cu microbi (3714 afisari)
 Se repeta "modelul Targu Mures"? (3365 afisari)
 G8 cu femei si bautura (2478 afisari)
 Agentia de jecmanit cetateanul. Pazea! (2283 afisari)
 Ungurii vaneaza tigani in Harghita (1891 afisari)
 Bataie la un concurs de frumusete din Brazilia. Prezentatorul, victima colaterala! (VIDEO) (2636 afisari)
 Iata dovada ca presedintele Obama nu s-a uitat dupa posteriorul unei tinere la summitul G8, ci Sarkozy! (VIDEO) (2506 afisari)
 Reduceri de pana la 8.000 de euro pe piata auto din tara noastra. Super oferte! (2410 afisari)
 La Toya Jackson: Michael a fost asasinat in urma unei conspiratii, pentru ca valora mai mult mort decat viu (2116 afisari)
 Elevii din Marea Britanie sunt incurajati sa aiba un orgasm pe zi pentru a reduce riscul infarcturilor (1965 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01684 sec.