Ziua Logo
  Nr. 4584 de sambata, 11 iulie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Implant de suflete in Cehia
-- O coincidenta probabil, nu cred sa fie moda, face ca in editia actuala a Festivalului International cinematografic de la Karlovy Vary sa predomine, binefacator, comediile. Cel putin in partea sa de concurs, selectionerii au dat intaietate acestui gen rar favorizat in competitii.
Astfel, daca ar fi sa fac pronosticuri, dintre cele 14 lungmetraje care isi disputa, in acest an, Globul de cristal, cred ca trei "dramodii", cum fericit de laconic a denumit cineva, la noi, speta comediei dramatice, ar putea sa-si dobandeasca, anul acesta, locuri de top, poate chiar si trofeul cel mare.
Dansand cu Iuda
Primul dintre acestea ar fi musicalul italian "Tutta colpa di Giuda", despre o inchisoare ai carei detinuti adopta proiectul unei ambitioase regizoare de avangarda de a pune in scena, de Paste, un mister traditional despre Patimile lui Hristos. Filmul e o viziune neo-hippie, care trimite la faimosul "Iisus din Montreal", dar in versiunea de fata dificultatea este ca mai toti actorii amatori se bat pentru rolul Mantuitorului, ar accepta sa fie rege (Irod) sau guvernator (Pillat), dar pe Iuda il resping, fiindca sa fii turnator, si inca in inchisoare, le repugna. Realizat de regizorul David Ferrario, autorul unei carti despre R.W. Fassbinder, al carui precedent film "Dopo mezzanotte" a primit acum trei ani cinci nominalizari la Premiul David di Donatello, aceasta "commedia cu musica" are idei inventive (interpretului lui Iisus i se iau masurile pentru cruce, ca intr-un atelier de croitorie), totul tradus intr-o coregrafie originala si in luminoase coruri religioase.
Nu whisky cu votca
Acesta este sfatul pe care realizatorii dramodiei "Whisky with Vodka" il dau publicului, intr-un film ce se petrece chiar pe platoul de filmare. Un faimos protagonist al filmului din film, Otto Kulberg, e, cu toata gloria sa, nefericit ca imbatraneste, si bea de stinge de trist ce e. Echipa "Tango pentru 3" e nefericita si ea, fiindca marele star vine la filmare pe doua carari, iar producatorul, mahnit si el, angajeaza un "substitut" care, pentru orice eventualitate turneaza in paralel fiecare secventa. Hazul porneste din faptul ca cei doi se iau la intrecere, ceea ce transmite tensiune filmului. Scenariul si dialogul, scris de experimentatul veteran al dramaturgiei cinematografice Wolfgang Kohlhaase, le asigura interpretilor posibilitati de afirmare in registre diferite, iar regizorul Andreas Dressen ii conduce sobru, amplificand efectul dramatic al comicului de situatie.
Fantezie si scientologie
Dar poate ca cea mai interesanta productie din acest gen, al rasului printre lacrimi, e filmul regizoarei americane (de origine franceza) Sofie Barthe: "Cold Souls". Este o fantezie nostima despre o companie americano-rusa care recolteaza si comercializeaza suflete americane pentru rusi si suflete rusesti pentru americani. Sa notam ca sufletul rusesc are o piata buna in SUA unde chiar numeroase celebritati de la Hollywood si le-ar fi adjudecat cu interes (fiind citati, de pilda, Robert de Niro, Sean Penn si chiar Al Pacino, care au recurs, pentru a depasi impasul din cariera, la asemenea delicate remedii). Binecunoscutul actor Paul Giamatti, care nu poate depasi obstacolele unui rol atat de dificil ca Unchiul Vania de Cehov, incearca si el un asemenea implant. Nemultumit de rezultat, isi cere sufletul inapoi. Dar asta nu se mai poate, a fost vandut in Rusia si Geamatti, care-si joaca propriul rol, bantuie prin Petrograd in cautarea propriului suflet. Sigur ca modelul acesta de SF te duce cu gandul la celebra comedie" In mintea lui John Malkovich", dar filmul e original in felul sau, incorporand organic elemente suprarealiste cu speculatii scientologice cu un remarcabil simt al absurdului.
Dar ai nostri?
Noi am figurat aici in program cu "Katalin Varga", un fel de "Baltagul" ardelenesc, semnat de britanicul Peter Strickland si jucat de actorii de limba maghiara ai teatrului din Targu Secuiesc. La ora cand scriu aceste randuri, filmul isi are premiera in sala mare a festivalului, incununat si de vestea ca, acum cateva zile, la prestigioasele premii acordate de Berlinala, s-a mai adaugat si Premiul celei mai bune interpretari feminine acordat, la Bruxelles, actritei Hilda Peter. Trofee, aici, nu va mai lua, fiindca n-a fost in concurs. Dar maine, intr-o structura intitulata "Cinci promisiuni", o alta romanca, studenta la UATC, Anca Chioreanu, isi va prezenta, speram cu succes, scurt-metrajul "Lungul drum spre casa". Vom fi de fata.
Tudor CARANFIL, din Karlovy Vary 
 Afisari: 242  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Despre istorie, in soapta    1 comentariu
  Mariaj cu minciuni    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Carrefour, bomba cu microbi (3714 afisari)
 Se repeta "modelul Targu Mures"? (3365 afisari)
 G8 cu femei si bautura (2478 afisari)
 Agentia de jecmanit cetateanul. Pazea! (2283 afisari)
 Ungurii vaneaza tigani in Harghita (1891 afisari)
 Bataie la un concurs de frumusete din Brazilia. Prezentatorul, victima colaterala! (VIDEO) (2636 afisari)
 Iata dovada ca presedintele Obama nu s-a uitat dupa posteriorul unei tinere la summitul G8, ci Sarkozy! (VIDEO) (2506 afisari)
 Reduceri de pana la 8.000 de euro pe piata auto din tara noastra. Super oferte! (2410 afisari)
 La Toya Jackson: Michael a fost asasinat in urma unei conspiratii, pentru ca valora mai mult mort decat viu (2116 afisari)
 Elevii din Marea Britanie sunt incurajati sa aiba un orgasm pe zi pentru a reduce riscul infarcturilor (1965 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01540 sec.