Ziua Logo
  Nr. 4580 de marti, 7 iulie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Romania fara viitor
Octavian HOANDRA 
Zilele trecute, cu ocazia lansarii unei noi edituri de business, "injoy books", la Cluj, mi-a fost dat sa aud lucruri teribile. Mai intai ca a lansa o editura, o intreprindere care se ocupa cu cartea scrisa, intr-un moment in care in Romania se citeste, comparativ cu Germania de cincizeci de ori mai putin, pare din start o utopie. Insa lucrul cel mai terifiant a fost povestit de unul dintre detinatorii acestei edituri, dl Horia Ciorcila si se refera la unul din autorii tradusi in cadrul colectiei "Raftul cu Succes", o celebritate in lumea afacerilor, Ken Fischer.
In discutiile cu autorul, editura si-a manifestat intentia ca acesta sa personalizeze cumva editia romaneasca a cartii, scriind o prefata pentru publicul din tara noastra. Celebrul om de afaceri, serios, a cerut timp ca sa se documenteze in legatura cu tara noastra, iar la final a scris textul. Astfel, studiind economia Romaniei, istoria, dar, probabil si alte componente, autorul a reusit sa traga o concluzie trista, una pe care noi o stim, dar ne ferim s-o spunem si s-o intelegem asa cum este ea. "Este important sa inveti sa gandesti global - in special pentru romani, deoarece ponderea relativa a pietei din Romania este oarecum mica, iar economia romaneasca reprezinta doar 0,37% din economia mondiala -, Romania va fi influentata intr-o masura mult mai mare de ceea ce se intampla in afara granitelor decat in interiorul acestora.(...) Unora le este greu sa inteleaga acest lucru". Cu alte cuvinte, o Romanie fara viitor propriu, sau, ma rog, o Romanie a carei singura sansa este aceea de a avea politicieni indeajuns de inteligenti ca sa contabilizeze si sa profite in interesul tarii de oportunitatile care se ivesc. Dar nu numai atat ci unii care sa managerieze cu abilitate si multa diplomatie relatiile Romaniei cu statele lumii, dar mai ales cu Europa, in care locul nostru, in acest moment este periferia. Ori, ceea ce vedem acum nu seamana deloc cu ceea ce ar trebui sa avem: tara noastra e complet izolata, iar relatiile de profunzime cu Europa sunt de fatada, rezumandu-se doar la a accepta trocuri mizerabile, prin care, unii dintre "marii nostri prieteni" si-au adjudecat la preturi modice resurse romanesti.
Imensul pas inapoi, votul uninominal, pentru care nu eram de fel pregatiti si criza care a cazut peste noi asemeni unei ploi acide ne-au dus inapoi, prin anul 2000. Proasta calitate a politicienilor a zdrobit (si) sufleteste un popor care abia incepea sa invete sa construiasca. Populismul desantat al politicienilor incepe sa arate hidos: peste tot in Lume bugetarii au un loc sigur de munca si venituri mici; la noi particularii, cei care tin economia tarii sunt sistematic impovarati si biciuiti ca cei de la stat sa poata avea premii, salarii mari, stimulente, prime de concedii etc. Acelasi populism a creat un sindicalism nociv, nesimtit si agresiv care pare sa nu tina cont de perioada grea prin care trece tara: au de aparat in primul rand propria situatie financiara si propria pozitie in ierarhia sindicala.
Toate aceste aberatii dureroase se vor razbuna (si) intr-un fel care ne va distruge, cu toate ca suntem un popor care are putinta de a se regenera in structura lui cea mai profunda: se vor vicia incet, incet relatiile intre oameni, intre cetateni, populatia se va inrai peste limita, incepand sa ia din obiceiurile mizerabile ale politicienilor pe care ii vad zilnic pe ecranele televizoarelor. Vom ajunge la capatul crizei economice, dublata de cea morala, sa avem in loc de popor, o populatie fara rost si fara rostire, fara viitor.
 Afisari: 596  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Domnule Timiseu   de Budapestanul
Daca vrei viitor atunci mai trebuie sa pui si osu cranian la treaba !!   de Ghita Bizonu'
Lasa-mi toamna pomii verzi...   de Pribeagul
Hai sa plangem!   de Gargantua
perfect intuit.   de timiseu
A r h i v a
  Ialta-Malta-Moscova    10 comentarii
  Bucuria decesului unui tabloid    2009-06-15
  Elena Basescu, frustrarea corifeilor    2009-06-08
  Aceleasi glasuri, aceleasi incaperi    2009-05-18
  Basescu si analistii lui    2009-05-05
  Hienizarea societatii romanesti    2009-04-28
 Top afisari / comentarii 
 Carrefour criminal (4628 afisari)
 Tolontan arvunit de Patriciu (2084 afisari)
 PSD condus de securisti si interlopi (1987 afisari)
 Ialta-Malta-Moscova (1648 afisari)
 Casuneanu, maestrul combinatiilor (1438 afisari)
 UPDATE - Socant: O femeie din Constanta s-a filmat in timp ce-si viola fiul in varsta de sase ani (4512 afisari)
 Femeia care are cel mai puternic vagin din lume si-a doborat propriul record (3788 afisari)
 Obama ironizeaza Rusia: Multumim pentru afacerea Alaska! (2374 afisari)
 Hotelurile special construite pentru sex, o afacere de miliarde (2355 afisari)
 Yemen: Un barbat acuzat ca a violat si ucis un baiat de 11 ani a fost impuscat in cap in fata a sute de spectatori (Imagini Socante!)  (2183 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.06406 sec.