Partidul "Cetateni pentru o dezvoltare europeana a Bulgariei" (GERB) al primarului Sofiei, Boiko Borisov, era cotat ieri castigator la alegerile legislative cu aproximativ 35% din voturi, conform unui sondaj efectuat la iesirea de la urne, informeaza Agerpres. Pe locul doi se situa Partidul Socialist Bulgar al premierului Serghei Stanisev cu vreo 22% din sufragii. Urmeaza Miscarea pentru drepturi si libertati (MDL) a minoritatii turce 13-14% si nationalistii din Ataka,in crestere spre 10% la inchiderea acestei editii.
Favoritul bulgarilor pentru postul de prim-ministru este primarul Sofiei, Boiko Borisov, urmat la ceva distanta de actualul premier, Serghei Stanisev. Biografia lui Borisov nu pare deloc tipica pentru un politician. Nascut in anul 1959, la localitatea Bankia, intr-o familie formata dintr-un politist si o invatatoare, Bori�sov a urmat studii de pompier si a lucrat in politie pana la caderea regimului comunist. In anul 1990, Borisov a parasit sistemul politiei sub motiv cu nu vrea sa renunte la calitatea de membru al Partidului Comunist Bulgar.
Un an mai tarziu, el a intemeiat o companie de securitate si a lucrat ca garda de corp a fostului dictator comunist Todor Jivkov si a fostului rege Simeon al II-lea. Gratie lui Simeon, Borisov intra in politica fiind numit secretar de stat la Ministerul de Interne, in timpul guvernului condus de fostul monarh. In aceeasi perioada, detinatorul centurii negre la karate si fost antrenor al lotului national de acest sport isi castiga popularitatea printr-un comportament direct si un limbaj de cartier. In 2005, la scurt timp dupa instalarea executivului condus de Serghei Stanisev, Borisov si-a dat demisia de la Ministerul de Interne, iar in toamna aceluiasi an a fost ales primar al capitalei bulgare, Sofia. Un an mai tarziu a intemeiat partidul "Cetateni pentru o Dezvoltare Europeana a Bulgariei" (GERB), care are un program de dreapta, in pofida trecutului comunist al liderului sau. Militanti nationalisti au protestat sambata, la frontiera bulgaro-turca, fata de sosirea unor persoane cu dubla cetatenie din Turcia, acuzand partidul minoritatii turce (MDL) ca inchiriaza autocare in vederea alegerilor legislative de duminica. Rivalii Miscarii pentru Drepturi si Libertati (MDL), formatiune care nu poate fi ocolita in viata politica bulgara si care face parte din Guvern din 2001, se tem ca venirea alegatorilor cu dubla cetatenie va influenta desemnarea a 31 de deputati (din totalul de 240) prin vot uninominal. Cu putin inainte de prabusirea comunismului, regimul de la Sofia a expulzat circa 320.000 de bulgaro-turci, intr-un efort de a reduce aceasta minoritate care reprezinta aproximativ 10 la suta din populatie.
"Primarule, primarule"
In Bulgaria, legislatia interzice publicarea rezultatelor sondajelor electorale in ziua alegerilor, dar presa bulgara a gasit metode ca sa evite aceasta restrictie. Astfel, rezultatele sondajelor efectuate la iesirea de la urne sunt difuzate sub forma unor topuri muzicale, previziuni meteo sau cronici literare. In "topul muzical" al Agentiei Focus, pe primul loc se situa ieri melodia "Primarule, primarule!", care simbolizeaza partidul primarului Sofiei, iar pe locul doi se afla melodia "Un Ferrari rosu", rosul fiind culoarea socialistilor.