In zece zile, la Ocnele Mari va fi creat cel mai mare lac sarat din Europa. Strategiile privitoare la prabusirea controlata a cavernei fostei mine de sare din Ocnele Mari au fost stabilite deja de Prefectura Valcea, ISU Valcea, impreuna cu Primaria Ocnele Mari.
Prabusirea tavanului salinei Ocnele Mari va forma un lac sarat de 15 hectare.
Saptamana viitoare va incepe pomparea celor doua milioane de mc de apa sarata din caverna spre exterior. In prezent, stabilitatea terenului este mentinuta prin pomparea de saramura in cavernele fostei mine de sare. Prabusirea tavanului se va face in timp, pe masura ce apa va fi scoasa din subteranele minei.
Florian Zamfirescu, profesor la Facultatea de Geologie Bucuresti, cel care se ocupa de proiect, avertizeaza insa: "Milioanele de metri cubi de apa si sare din caverna s-ar putea revarsa peste localitatea Ocnele Mari. Daca aceasta operatiune extrem de delicata ar da gres, urbea ar putea fi stearsa de pe fata pamantului". Deversarile de saramura din 2001 si 2004 au dus la distrugerea a zeci de gospodarii din zona. Populatia a fost relocata, dar in comuna Cazanesti, acolo unde trebuia stramutata o parte din populatie, nu s-a construit deocamdata nicio casa. "Din zona, pana acum, au fost stramutate 123 de familii, iar alte 54 vor fi mutate fortat", a afirmat Florin Iordache, primarul din Ocnele Mari.
Inceputul sfarsitului
La sfarsitul saptamanii trecute, Remus Grigorescu, prefectul de Valcea, impreuna cu reprezentanti ai ISU Valcea si ai Primariei din Ocnele Mari au stabilit, masurile finale, precum si data, 15 iulie, la care vor incepe operatiunile tehnice de prabusire a salinei.
Saramura eliberata din subteran va fi deversata in lacul de acumulare constituit in urma cu sapte ani, iar o parte va fi preluata de Uzina de Soda Govora si de Combinatul Oltchim.
Consecintele sociale si economice ale actiunii se vor vedea insa in timp. Poate pe malurile marii interioare astfel creata vor inflori statiunile de tratament si agrement. Poate...?!
Doar doua campuri mai sunt in exploatare din cele patru, 3 si 4, 1 si 2 fiind inchise. Ocnele Mari este singura exploatare de sare situata intr-o zona locuita, iar dezastrul ecologic si social este consecinta folosirii unei tehnologii depasite.
Dezastru sub control
Trei institutii ale statului poarta raspunderea pentru catastrofele de la Ocnele Mari: Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), Societatea Nationala a Sarii "Salrom" - S.A. Bucuresti si Conversmin SA, companie al carei unic actionar este Ministerul Economiei. ANRM este detinatorul tuturor zacamin�telor, Salrom este proprietarul exploatarii de sare de la Ocnele Mari, iar Conversmin se ocupa cu inchiderea si ecologizarea minelor. "Din 2001 pana acum s-au cheltuit peste 1500 miliarde de lei vechi pentru ecologizarea zonei, dar nu se vede nimic. Cu banii astia, eu poleiam tot orasul Ocnele Mari", spune primarul Petre Iordache. Dupa 2000 situatia s-a inrautatit in zona, prima prabusire avand loc in septembrie 2001. In ianuarie 2002, are loc al doilea eveniment, o eruptie uriasa de saramura. Urmeaza in iulie 2004 o noua prabusire, iar in decembrie 2005 are loc o prabusire controlata.