Ziua Logo
  Nr. 4579 de luni, 6 iulie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Romanii nu iubesc "Rapoartele Finale"
Tesu SOLOMOVICI 
Romanii nu iubesc "Rapoartele Finale" desi ele vin sa puna piatra de hotar in intelegerea unor probleme esentiale ale istoriei roma�nesti. Nici "Raportul Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste" nu a fost intampinat cu aplauze unanime. Mi se pare insa benefic ca tocmai presedintele Romaniei, el insusi un fost comunist, a initiat constituirea acestei Comisii Prezidentiale si a sprijinit intocmirea si publicarea acestui "Raport Final".
Desigur, nu-i "final" si nici perfect. Are in schimb prerogativa de a consfinti o decizie, cea cu Nr 10 din 21 aprilie 2006, prin care regimul comu�nist din Romania este condamnat oficial. "S-a incheiat astfel un capitol sumbru din trecutul tarii noastre", arata Mesajul presedintelui Traian Basescu, Mesaj care a devenit document oficial al statului roman prin publicarea in Monitorul Oficial (Nr 196/2006).
Pentru cetatenii Romaniei, comunismul a fost un regim impus de un grup politic autodesemnat ca detinator al adevarului, un regim totalitar nascut prin violenta si incheiat tot prin violenta. A fost un regim de opresiune, care a expropriat popo�rul roman de cinci decenii de istorie moderna, care a calcat in picioare legea si a obligat cetatenii sa traiasca in minciuna si frica. Asupra acestor adevaruri nu cred sa existe controverse.
Potopul de vorbe rele s-a abatut asupra "Raportului" din alte directii si din alte motive. Chiar daca a fost intitulat "Raport Final", nimeni nu crezut ca cercetarea s-a incheiat, ca nu vor mai urma "analize pertinente cu privire la aparatul de partid si la structurile si metodele Securitatii".
Prin urmare, vreau sa subliniez ca asumarea si condamnarea trecutului totalitar e un fapt implinit, dar procesul nu s-a incheiat o data cu publicarea Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste in Romania. Asta au inteles si cei 60 de autori si colaboratori. Cele 879 de pagini ale acestui document destinat repudierii trecutului comunist nu puteau sa ramana un simplu act de complezenta.
Doi ani mai tarziu, iata ca apare volumul de documente, 193 la numar, proband cele trei adevaruri esentiale discutate de Raportul Final: 1. Comunismul a fost un regim ilegitim; 2. Comunismul a fost impus prin dictat strain; 3. Comunismul a fost un regim criminal. Documentele sunt destinate memoriei noastre individuale, dar si statale. Suntem avertizati, in acest sens, ca o democratie fara memorie este una aflata in grava suferinta.
E un corpus de documente din perioada Gheorghiu-Dej (1945-1965). Nimeni nu poate sa le conteste autenticitatea. Redactate in limbajul de lemn al epocii, ele nu erau destinate sa fie citite de "ochi straini". Aveau functia de a acoperi cu o spoiala legala, comunista, bineinteles, faradelegile mestesugite in cercul restrans al ticalositilor din Comitetul Central, Biroul Politic sau alte inalte celule ale totalitarismului. Ii va urma alte volu�me, din "perioada Ceausescu" (1965-1989). Altele vor fi faptele si deciziile, altora li se vor atribui responsabilitatile personale. Substanta lor criminala va fi insa identica.
Dinozaurii comunismului romanesc, marii vinovati ai dezastrului, au disparut aproape cu totii din peisajul actualei societati romanesti. Dar nu acestia fac obiectul principal al discutiei noastre despre dreptate si adevar, ci sistemul oribil. Documentele publicate sunt destinate Istoriei si Moralei si nu Tribunalului!
 Afisari: 405  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
adevarat absolut   de niciodata
S-a lasat linistea   de dorinP
asa, si?   de Catal1n
Lui Tesu si altora de ai lui...   de Brutus
Clampaneala politica e de vina   de Gargantua
Care paoarce finale ? Ati vrea voi sa fie FINAl . adica dupa el nica sa nu se mai adauge !   de Ghita Bizonu'
Unde?   de Ion Caramache
Nu iubim   de dorinP
RUSSIA TREBUIE SA DESPAGUBEASCA ROMANII SI ROMANIA   de vodka
A r h i v a
  Cantarea gunoiului    5 comentarii
  Reflectoarele din nou pe Pacepa    2009-06-16
  Israel pregateste toate optiunile    2009-05-27
  Smecheria germana si Holocaustul romanesc    2009-05-20
  Acesti crestini care sunt asasinati    2009-05-11
  Talibanii in drum spre arsenalul atomic    2009-04-29
 Top afisari / comentarii 
 Michael ingropat fara creier (7118 afisari)
 Cum se fura alegerile (3503 afisari)
 Federalizarea Basarabiei pe agenda Rusia-SUA (3110 afisari)
 Marea Olteniei (2773 afisari)
 Intalnire nocturna Udrea-Ridzi-Videanu (2459 afisari)
 Lady GaGa, nud cu o palarie-galaxie (FOTO) (2992 afisari)
 Soc la Manastirea Caldarusani: Un preot a abuzat sexual un tanar inca din 2006 (2990 afisari)
 Fantoma lui Michael Jackson bantuie Neverland-ul! (FOTO/VIDEO) (2707 afisari)
 Rihanna, aproape dezbracata de ziua Americii (FOTO) (2034 afisari)
 "Gemenii sarpe" s-au nascut in China (2029 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.06010 sec.