Ziua Logo
  Nr. 4578 de sambata, 4 iulie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Teapa loteriei spaniole
-- Spam-uri venite prin e-mail golesc conturile naivilor care cred ca au castigatpeste noapte fabuloase premii la concursuri la care nici n-au jucat
Mesajul otravit
O escrocherie derulata pe Internet a luat, in ultimul an, o amploare nemaiintalnita in Europa. Practic, oricine are o adresa de e-mail, a fost bombardat, cel putin o data, cu mesaje spam privind castiguri fabuloase la loterii care mai de care mai exotice, dar la destinatarii mesajelor nu au jucat niciodata. Pentru o mai mare credibilitate, cei care pun la cale asemenea inselatorii furnizeaza date privind localizarea presupusei institutii organizatoare a "loteriei", persoane de contact, dar si - pentru prima data in istoricul fenomenului - numere de telefon reale, la care raspund persoane cunoscatoare a mai multor limbi straine. Potrivit estimarilor politiei, citate intr-o investigatie realizata de compania de software germana "G Data", escrocheria loteriilor are legatura cu transferurile bancare frauduloase sau chiar cu spalarea de bani.
In esenta, spamul il instiinteaza pe inocentul destinatar ca a castigat sume de bani in euro calculate la cent. De pilda, 93.015 euro si 45 de centi, dar si 2,35 milioane de euro, cu posibile variatii. Se mai precizeaza un numar de tichet care ar corespunde e-mailului "fericitului beneficiar", precum si numarul norocos si categoria de castig. Suma anuntata ar fi depozitata intr-o anumita banca, "fiind asigurata cu numarul dumneavoastra de referinta, din motive de securitate si va va fi inmanata prin hotararea Consiliului Loteriei, dupa ce se vor verifica toate datele". Date personale, din care nu lipsesc repere de contact si contul bancar unde ar urma sa fie virat mult-visatul premiu. In prealabil insa, "premiantul" este rugat sa trimita organizatorului o asa-zisa taxa de procesare, de ordinul sutelor de euro. Uneori, mai apare o recomandare cu iz de mister: "Va cerem sa tineti in secret acest premiu si sa nu il faceti cunoscut in mod public, pana cand va va fi inmanat, deoarece face parte din politica de securitate a loteriei, pentru a se evita cererea de catre o alta persoana."
Spalarea banilor
Cartierul general al infractorilor online este in Spania, dupa cum reiese din adresele, numerele de telefon si numele vehiculate in spamuri. Astfel, loteria "El Quinigol" ar fi un program international, care are loc la Madrid, al carui presedinte s-ar numi Juan Fernando Hernandez, managerul de externe fiind o anume Ana Sanchez. Pentru "Euro Million Lottery", managerul bancii se numeste Isabel Garcia, pentru "Euro Cash SL" Maria Gomez (localizata in Valencia), iar pentru "European Lotto Monitoring Unit" ar exista un director general numit Jose M. Hernandez. Dupa cum mentioneaza unele spamuri, tichetele loteriilor sunt destinate cetatenilor din Europa, Asia, Canada si SUA, iar participantii sunt selectati aleatoriu, printr-un program computerizat. Biroul de presa al Politiei din orasul german Bochum avertizeaza ca nu trebuie luata legatura, sub nicio forma, cu autointitulatii organizatori de loterii internationale. Aceasta, deoarece, chiar daca institutia in sine exista, reperele de contact sunt false si conduc de fapt catre grupul infractional. "Chiar daca un singur utilizator din 100 este vizat de frauda, metoda se dovedeste eficienta din punctul de vedere al escrocilor si al celor care spala bani. Cei inselati fac parte din toate mediile sociale, de la lucratori din firme care repara pardoseli, pana la reprezentanti ai bisericii", arata politistii germani. De altfel, fenomenul este monitorizat si de Interpol.
Taxa de 3,5% din banii din cont
Un reprezentant german al companiei "G Data" a sunat la un numar din Madrid care figura in spamul trimis in numele Forului European de Monitorizare a Loteriilor (organism real, insa cu alte date de contact). Operatorul de la capatul firului a confirmat "castigul" de 2,35 milioane de euro si a cerut "adresa, numarul de telefon si informatiile bancare, pentru procesari ulterioare". Intrebat daca trebuie achitata vreo taxa, barbatul a raspuns: "Nu, nu, noi doar va oferim banii. Vor intra in contul dvs. peste cateva saptamani. Nu sunt taxe, in afara celor de procesare. Adica 3,5% din castig, din contul in care va facem viramentul, de exemplu. Deci, imi puteti oferi aceste informatii?". Chiar daca trucul nu merge intotdeauna, sunt totusi destui naivi care isi dau cu usurinta datele personale si cele financiare, uitand ca premiul-momeala vine de la o loterie la care nu au jucat niciodata.
Adrian-Nicolae POPESCU 
 Afisari: 2025  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Uite cum trec oportunitatile pe langa mine fara ca eu sa stiu   de srelu
Domnul David de la ..euro cash   de FB
Cata naivitate   de Gormogon
Nu este nici-o noutate...   de rasputin
A r h i v a
  Dovada ca regimul Voronin e criminal    4 comentarii
  Scapat de securistul Plesita, rapus la Casa de Pensii    19 comentarii
  Instantele dau prime de vacanta    2 comentarii
  Garda Maghiara interzisa in Ungaria    5 comentarii
  In Romania nici CEDO nu mai conteaza    4 comentarii
  Cosasul Boc    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Scapat de securistul Plesita, rapus la Casa de Pensii (2791 afisari)
 Lipitoarea Ridzi (2067 afisari)
 Teapa loteriei spaniole (2025 afisari)
 Dovada ca regimul Voronin e criminal (1588 afisari)
 Mazare: "EBa e prea siliconata" (1530 afisari)
 Pustiul culturist de numai 4 ani, romanul Giuliano, cel mai puternic copil din lume - VIDEO (4365 afisari)
 Rochii transparente, sani la vedere, trupuri mai mult dezgolite... asa s-au facut cunoscute unele celebritati (GALERIE FOTO) (2829 afisari)
  Vadim, tratat cu refuz la Bruxelles. Neafilierea il face sa piarda 150.000 de euro (2453 afisari)
 Inca 89 de luni pana cand clima Pamantului se va schimba ireversibil. Criza economica, singura solutie (2378 afisari)
 Arizona nu-i ca Pipera: Incredibilul pod de autostrada din SUA versus penibilul viaduct din Pipera (FOTO) (2250 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01045 sec.