Ziua Logo
  Nr. 4578 de sambata, 4 iulie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Zavera europeana
Cristian UNTEANU 
Unde sunt vremurile de odinioara cand sefii de state si guverne decideau in liniste cum va sa fie viitorul? Unde este predictibilitatea acelor timpuri, duse acum pe apa sambetei odata cu zapezile de altadata... Cuvantul sacrosant al puternicilor Europei, adica propunerea de la Consiliul European din 18-19 iunie in sustinerea lui Barosso pentru functia de presedinte al Comisiei Europene, a declansat o zavera fara precedent in istoria Parlamentului European.
Problema este ca, incurajati de aceasta decizie, cei de la PPE au vrut sa forteze la maximum calendarul si sa stabileasca numirile in sistem de foc automat: pe 14 iulie alegerea noului presedinte al Parlamentului European si pe 15 iulie renominalizarea lui Barosso. Intr-o prima faza, au avut sustinerea grupului liberal numai ca, prima surpriza, Graham Watson a fost schimbat peste noapte si lider al grupului liberal a devenit Guy Verhofstat, fostul premier belgian care este un adversar declarat al procedurii de urgenta pentru numirea lui Barosso (normal, fiind fost contracandidat potential al lui Barosso). Spune ca vrea sa astepte rezultatele refe�rendumului irlandez in chestiunea Tratatului de la Lisabona. Bucuria socialistilor, a verzilor si a noului grup conservator-nationalist din Parlamentul European care sunt coalizati in respingerea candidaturii lui Barosso... Peste trei zile, Presedintia suedeza a UE va incerca cu disperare o mediere a ultimei sanse, sperand ca sefii de state si guverne nu vor putea fi pusi in fata ridicolului de a se fi exprimat deja in favoarea unui candidat apoi respins de Parlamentul European... ceea ce ar duce toata discutia inspre Summitul de toamna, intr-un haos organizational complet.
Mai mult chiar, exista indicii ca sunt probleme si in alegerea viitorului presedinte al Parlamentului European, tot peste cateva zile cei de la PPE urmand sa transeze intre propunerile existente, adica intre polonezul Buzek care porneste ca favorit si italianul Mario Mauro. Dar asta nu inseamna ca la socialisti este liniste, deoarece delegatia franceza s-a tensionat atat in privinta pozitiei liderului de grup Martin Schultz privind adoptarea noii titulaturi a grupului, "Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor" cat si in privinta unei apropieri eventuale de grupul flamandului Verhofstadt, considerat nu tocmai prieten al minoritatii francofone din tara sa.
In fine, liberalii se tem si ca abandonarea sustinerii lui Barosso ar putea sa-i faca sa piarda posibilitatea de a-si numi un om intr-o viitoare imparteala in doua segmente a perioadei de cinci ani a Presedintiei PE. Este posibil ca zavera sa fie una reala, dar, din moment ce nu exista pe masa un alt nume decat cel al lui Barosso, e foarte posibil de crezut in zvonurile ca, de fapt, in fundal, paruiala e doar formala si pentru amuzamentul electoratului, in spate nego�ciindu-se functiile in PE si in Comisia Europeana.
Toata lumea asteapta rezultatele viitoarei prognoze economice din toamna care va aduce cifre aproape neverosimil de grave in privinta caderii economice si a majorarii deficitului bugetar a peste jumatate dintre tarile UE. Si noi vom fi in aceasta jumatate a nefericirii.
 Afisari: 1069  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Ausgleich!   de mirapo
Domnule Adrian V. D   de Budapestanul
Multumesc domnule Nemtzeanu ---versus Briel.   de Budapestanul
Uniunea Europeana a facut ca tari precum Grecia sau Portugalia   de Adrian v.D.
extraordinar   de George-Felix
Briel nu pot sa fiu de acord cu tine   de Budapestanul
Merita pretul?   de Eufrosin
Foules    de mirapo
Varza de Bruxeles   de muresanu
UE vai.   de muresanu
Si noi vom fi .....,ce tare esti Untene !   de sorge
A r h i v a
  Irak post-SUA    2009-07-01
  Cui si de ce ii e frica de Turcia?    2009-06-30
  Rusia isi pregateste conductele africane    2009-06-29
  Intrebari cu raspunsuri care dor    2009-06-27
  Se pun cartile pe masa    2009-06-24
 Top afisari / comentarii 
 Scapat de securistul Plesita, rapus la Casa de Pensii (2791 afisari)
 Lipitoarea Ridzi (2067 afisari)
 Teapa loteriei spaniole (2025 afisari)
 Dovada ca regimul Voronin e criminal (1588 afisari)
 Mazare: "EBa e prea siliconata" (1530 afisari)
 Pustiul culturist de numai 4 ani, romanul Giuliano, cel mai puternic copil din lume - VIDEO (4365 afisari)
 Rochii transparente, sani la vedere, trupuri mai mult dezgolite... asa s-au facut cunoscute unele celebritati (GALERIE FOTO) (2829 afisari)
  Vadim, tratat cu refuz la Bruxelles. Neafilierea il face sa piarda 150.000 de euro (2453 afisari)
 Inca 89 de luni pana cand clima Pamantului se va schimba ireversibil. Criza economica, singura solutie (2378 afisari)
 Arizona nu-i ca Pipera: Incredibilul pod de autostrada din SUA versus penibilul viaduct din Pipera (FOTO) (2250 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.05617 sec.