Ziua Logo
  Nr. 4566 de sambata, 20 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Comisarul roman mai asteapta
-- Presedintele a refuzat sa comenteze pe tema reprezentantului roman in executivul comunitar, cerand rabdare
Liderii Europei au cazut de acord asupra principalelor subiecte de pe agenda Consiliului European de vara: infiintarea unei agentii de supraveghere bancara, sustinerea lui Jose Manuel Barroso pentru un nou mandat in fruntea Comisiei Europene, garantii pentru Irlanda in vederea ratificarii Tratatului de la Lisabona. Traian Basescu a declarat ca atentia Consiliului European va spori vizavi de Dunare si ca nu este nevoie de graba in desemnarea comisarului roman. La capitolul insuccese s-a inregistrat blocajul in drumul spre aderare al Croatiei din cauza unui diferend de granita cu Slovenia.
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca unii politicieni care doresc functia de comisar european din partea Romaniei au intrat intr-o anumita stare de nerabdare. Afirmatia sefului statului a fost facuta dupa ce a fost intrebat daca au existat negocieri privind aceasta functie, in urma participarii la lucrarile Consiliului European de vara de la Bruxelles. "Nu as vrea sa intrati in aceeasi nerabdare in care au intrat unii politicieni care se vad comisari europeni. Toate la timpul lor", a declarat Basescu. "M-as indrepta catre o concluzie logica, prin semnalul dat in Consiliu, care a dus la adoptarea propunerii pentru domnul Barroso, care sa detina un nou mandat. Atitudinea sefilor de stat si de guvern liberali sau socialisti arata ca se va putea realiza cu usurinta o majoritate, daca imi este permisa o astfel de analiza, pentru ca multi dintre sefii de guvern socialisti sunt si sefi de partide socialiste reprezentate in Parlamentul European. Ma rog, imi permit aceasta speculatie, nu vad cum ar putea fi altfel, atata timp cat aici a fost unanimitate si sustinere fara rezerve", a spus seful statului.
Actualul presedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, este foarte aproape de a fi reinvestit in aceasta functie pentru un nou mandat de cinci ani. Joi seara, sefii de state si de guverne ai UE si-au declarat in unanimitate sprijinul pentru fostul premier portughez in varsta de 53 de ani. Presedintele Basescu a mai declarat in conferinta comuna sustinuta alaturi de premierul Boc ca in concluziile finale ale summitului s-a stabilit ca pana in 2010, Comisia Europeana sa prezinte o strategie concreta legata de Dunare.
Olanda nu mai vrea clauza
Ministrul olandez al Afacerilor Europene a declarat ca nu mai doreste activarea clauzei de salvgardare pentru Romania, ci doar o monitorizare stricta a reformelor din Justitie si a folosirii fondurilor europene. "Nu vreau clauza de salvgardare", a declarat Timmermans, dupa intrevederea pe care a avut-o cu comisarul pentru Justitie, Jacques Barrot. "Ceea ce vreau este continuarea Mecanismului de monitorizare si cooperare. As vrea, de asemenea, sa vedem cum putem ajuta Bulgaria si Romania sa rezolve problemele pe care le au cu gestionarea fondurilor UE", a mai spus ministrul olandez, citat de agentia bulgara Novinite.
Supraveghere financiara
"Criza financiara a demonstrat foarte clar necesitatea imbunatatirii reglementarii si a supravegherii institutiilor financiare, atat in Europa, cat si la nivel mondial. Abordarea esecurilor scoase in evidenta de criza actuala va contribui la prevenirea esecurilor viitoare", se mentioneaza in concluziile Consiliului European.
Liderii Celor 27 si-au dat acordul fata de crearea unui Comitet European pentru Riscuri Sistemice (CERS) care va monitoriza si va evalua potentialele amenintari pentru stabilitatea financiara si, atunci cand va fi necesar, va emite alerte de risc si recomandari pentru luarea de masuri, monitorizand punerea in aplicare a acestora.
Membrii Consiliului General al Bancii Centrale Europene (BCE), adica guvernatorii bancilor nationale din zona euro, il vor alege pe presedintele CERS.
De asemenea, Consiliul European a recomandat instituirea unui Sistem European de Supraveghere Financiara, format din trei autoritati europene de supraveghere, in vederea ameliorarii calitatii si coerentei supravegherii la nivel national si consolidarii monitorizarii grupurilor transfrontaliere.
Garantii pentru Irlanda
Membrii Consiliului European au ajuns ieri la un acord de principiu care elimina si ultimul obstacol din calea organizarii unui al doilea referendum in Irlanda privind Tratatul de la Lisabona, au declarat surse diplomatice europene, citate de Reuters.
Motivarea acordului vine pe fondul unei intelegeri intre Marea Britanie si Republica Irlanda, ale caror pozitii erau cele mai indepartate, cu sustinerea politica a Cehiei, tara de detine presedintia UE. Continutul acordului nu a fost precizat deocamdata. Discutiile s-au axat pe garantiile pentru Republica Irlanda pentru a-i linisti pe alegatorii din aceasta tara in legatura cu tratatul, respins de catre irlandezi in iunie 2008.
Garantiile prevad ca Tratatul de la Lisabona nu va afecta neutralitatea militara a Irlandei, interzicerea avortului si regimul fiscal foarte scazut al tarii, precum si ca fiecare tara isi mentine comisarul.
Pagina realizata de Madalin NecSuTu 
 Afisari: 301  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Comisar.   de muresanu
A r h i v a
  Alistar prins cu averi ascunse    13 comentarii
  Plagiatorul Beuran favorit pentru conducerea Spitalului de Urgenta    6 comentarii
  Condamnarea mineriadelor victima campaniei electorale    7 comentarii
  Apelul Asociatiei Victimelor Mineriadelor    2 comentarii
  Atrocitatile din iunie 1990 vor ajunge la Haga    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Noua Mica Antanta (2376 afisari)
 Alistar prins cu averi ascunse (1913 afisari)
 Necolaiciuc posibil agent acoperit (1798 afisari)
 Giovanni Becali sparge Dinamo (1684 afisari)
 Felix rapus de verisoare (1589 afisari)
 Clarvazatoarea care a prezis atentatele din SUA, sustinea ca al Treilea Razboi Mondial va incepe in 2010 (6331 afisari)
 Rusia a declasificat informatii despre agentul sovietic care a furnizat Moscovei ziua si ora la care urma sa fie declansata operatiunea Barbarossa  (5030 afisari)
 Cum l-au ingropat, asa l-au gasit! (IMAGINI SOCANTE) (3932 afisari)
 Posesoarea celui mai sexy posterior pozeaza fara chiloti (FOTO) (3386 afisari)
 In chiloti si cu sanii mai mult pe afara, Jordan s-a destrabalat in Ibiza (FOTO) (3096 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.04994 sec.