Ziua Logo
  Nr. 4566 de sambata, 20 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Noua Mica Antanta
Cristian UNTEANU 
-- La est de UE se consolideaza de cativa ani buni una dintre cele mai importante constructii politice, economice si de securitate de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Organizatia de Cooperare de la Shanghai (OCS) revine din nou in actualitate prin ridicarea semnificativa a nivelului de intentii declarate in materie de "cooperare infloritoare" intre Rusia si China. Operatiune dublata de semnalul foarte important al crearii unei forte de reactie rapida, structura ce reuneste forte militare ruse si chineze cu cele ale unora dintre cele mai importante foste republici sovietice.
La asta mai trebuie adaugat trecerea Moscovei la primele miscari din ceea ce se anunta a fi "ofensiva din august" pe planul razboiului energetic, prin somatia adresata catre Belarus de a plati in termen de cinci zile datoriile enorme catre Gazprom, semn ca tara este chemata duios, dar foarte ferm la ordinea anterioara a lucrurilor, atunci cand se putea bucura nu numai de preturi preferentiale, dar si de pasuiri rezultate din decizii politice. Masura ce se va putea aplica si Ucrainei si Moldovei, chiar daca asta va insemna falimentul economic al tarilor respective. Ca asa este, cel putin in cazul Ucrainei, o confirma expertii de la Bruxelles care au raportat formal: Kievul nu are bani sa-si plateasca datoriile!
Context In care statele considerate drept "leading countries" in OCS considera ca acum este momentul sa ridice considerabil miza jocului, profitand la maximum de contextul crizei economice globale, stare de adversitate din care, ca orice jucatori profesionisti de sah, vor sa scoata maximum de avantaje politice. Obiectivul pare a fi acelasi principiu in virtutea caruia s-a constituit prima Mica Antanta: impartirea echitabila si respectarea sferelor de influenta in zonele coloniale... Ca si atunci, sunt reunite acum toate elementele esentiale ale unei asemenea constructii (absolut incorecte din punct de vedere politic, dar parte integranta a oricarei Realpolitik): supra-puteri militare detinatoare ale unui impresionant arsenal nuclear si care sunt in acelasi timp enorme piete de desfacere, cele mai ieftine din lume, detinatoare de rezerve foarte importante de valuta si oferind garantii practic nelimitate prin bancile lor nationale, adaugand echivalarile posibile in rezerve naturale din zone strategice precum Siberia.
Ce apare acum este perspectiva, cred deloc indepartata, ca multe dintre tarile aflate de mai mult timp in orbita OSC (Iran, Pakistan, India, Mongolia) sa cedeze fortei gravitationale si, din observatori, sa devina membri cu drepturi depline ai organizatiei care ar deveni astfel contrabalansarea eurasiatica pentru UE si NATO. Sa nu uitam ca, pe plan militar, in octombrie 2007, OSC-ul a semnat la Dusanbe un acord cu Tratatul de Securitate Colectiva (cu statut de observator la ONU) din care fac parte Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirghistan, Rusia, Tadjikistan, Uzbekistan. Mai nou, Iranul si-a exprimat interesul de a deveni membru al Tratatului, ceea ce ar insemna si aderarea sa la OSC. Pe plan economic, membrii OSC sunt acum si membrii ai foartei atractive Comunitati Economice Eurasiatice.
Primul test de forta se produce deja, prin batalia deschisa pentru tarile din Parteneriatul Estic al UE si in Iran si Pakistan. Fiecare dintre actori incearca sa transmita semnale cat mai atractive si convingatoare, ultima miscare fiind summitul UE-Pakistan. Jocul s-a deschis si poate duce la o restructurare globala a structurilor internationale de putere.
 Afisari: 2376  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 17 Afiseaza toate comentariile  
inca o intrebare:)   de Budapestanul
Care MICA, dle? Ditamai coalitia!!! Deh, daca altii se cearta si se fura...   de Ion Ionescu de la Brad
Bumerang   de Budapestanul
Mesaj pentru romanii din interior:   de ionion
?!?!?!   de Ion Caramache
auzi!umbla amerlocii cu sonarele sa surprinda submarinele chinezesti,iar chinezul   de iobagul roman
Ioane   de Budapestanul
Cercetas    de Budapestanul
Au inchis forumul la Iran, uf!   de cercetas
Nu esti ziarist Untene ,tot raport de securitate scrii !   de sorge
Nu-i nici un bai- multi maghiari din Romania au folosit Ungaria ca trambulina pentru   de ionion
iooooane:))))))   de Budapestanul
Corectie : Mica ANtanta a fost numita alianta di\dintre Romania , Cehoslovacia si Iugoslavia   de Ghita Bizonu'
Cu ce scop ,miza ..stimate domn......ha,ha   de Rhodos
ion ion   de Budapestanul
De ce ginditi politica d-le UNteanu   de emigrstul
Asa ma ! Si Romania de azi faceti Mica Intelegere cu Albania si Muntenegru !   de ionion
A r h i v a
  Moldova lor, Moldova noastra si Moldova Europei    2009-04-09
 Top afisari / comentarii 
 Noua Mica Antanta (2376 afisari)
 Alistar prins cu averi ascunse (1913 afisari)
 Necolaiciuc posibil agent acoperit (1798 afisari)
 Giovanni Becali sparge Dinamo (1684 afisari)
 Felix rapus de verisoare (1589 afisari)
 Clarvazatoarea care a prezis atentatele din SUA, sustinea ca al Treilea Razboi Mondial va incepe in 2010 (6331 afisari)
 Rusia a declasificat informatii despre agentul sovietic care a furnizat Moscovei ziua si ora la care urma sa fie declansata operatiunea Barbarossa  (5030 afisari)
 Cum l-au ingropat, asa l-au gasit! (IMAGINI SOCANTE) (3932 afisari)
 Posesoarea celui mai sexy posterior pozeaza fara chiloti (FOTO) (3386 afisari)
 In chiloti si cu sanii mai mult pe afara, Jordan s-a destrabalat in Ibiza (FOTO) (3096 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 1.13188 sec.