Zi fierbinte, la propriu si la figurat, pentru romanii cu drept de vot care au decis sa se tarasca la sectiile de votare. La Stefanestii de Ilfov, localitate care la alegerile locale a tinut prima pagina a ziarelor, prin aranjamentele de culise si confruntarile deloc electo�rale, care au determinat reluarea scrutinului, ulitele sunt pustii, putinii adulti aflati pe strada cautand mai degraba umbra si usa deschisa a buticului.
In curtea scolii transformate in sectie de votare, trei-patru localnici arunca priviri plictisite catre cei ce intra sau ies din incinta. Retras strategic pe coridorul scolii, avand o sticla cu apa minerala la indemana, un politist ne saluta regulamentar. Si-atat. Putina animatie gasim doar in fata usii sectiei de votare, unde vreo patru persoane aflate in trecere prin comuna asteapta sa voteze. Fireste, pe lista suplimentara, unde apar deja peste 40 de "vizitatori", fata de cei 80 si ceva de localnici care si-au exercitat pana atunci dreptul civic. Absolut nimic nu aminteste de trecutele rafuieli politice, cu furci, pistoale si topoare, cand se vorbea despre sume considerabile drept mita, date de principalele partide aflate in cursa. Oricum, dupa repetarea alegerilor, totul s-a stins, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.
Caldura mare
Suntem gata sa ne luam ramas-bun, cand in usa sectiei apar trei tineri foarte agitati, care au ceva de reprosat unuia dintre membrii comisiei de votare. Apar si amenintari, dar nimeni nu pare sa se sinchiseasca de vocalizele nu tocmai ortodoxe ale turbulentilor. Ce suparari au? "Pai... Sunteti de la ziar?", ne chestioneaza cel ce pare a fi liderul grupului si care ne spune ca stie sigur ca vor avea loc fraude. Cum anume? "Sa veniti la ora opt si sa vedeti urna plina, ce daca nu vine lumea la vot. Noi vrem sa alegem omul nostru, care sa ne apere interesele!"
Consilierul discret
La vreo trei strazi distanta, se afla locuinta cunoscutului interpret Adrian Minune, pe numele sau real Simionescu. Ne hotaram sa-i facem o vizita scurta, mai ales ca el este si consilier local la Stefanesti. L-am prins la dus, asa ca, pana sa ne primeasca, avem timp sa-i admiram masinile parcate in fata casei. Adrian ne intampina, neprotocolar, echipat ca de canicula si ne invita in livingul spatios, mobilat simplu. Oficial, o dam pe electorale. De ce nu vin oamenii la vot? "Stiti foarte bine de ce si nu e vorba numai de comuna Stefanesti. Pe plan local, chiar s-au facut destul de multe, de exemplu, fata de ce au facut unii in Bucuresti. Dar, tot schimband oamenii de la putere, cei care sunt alesi la un moment dat nici n-au timp sa se ocupe serios de ceea ce-i intereseaza pe localnici. Da, anul trecut a fost o nebunie la alegeri, fiindca nu era criza. Toti credeau ca Stefanestiul e o mina de aur, cresteau preturile terenurilor. Dar vedeti ca a venit criza si s-a dovedit ca nu s-a facut nimic". Il intrebam pe Adrian Minune cine crede ca va castiga alegerile. "Sincer? Nu ma intereseaza. Eu am devenit cam 5% politic, pentru ca a trebuit sa ma implic pentru parintele meu spiritual. O sa ma duc, mai tarziu, sa votez si eu.
Partea buna a lui Adrian Minune e ca imi place sa-i ajut pe oameni. Fara sa ma laud cu asta. Adica nu sa se scrie in ZIUA ca Adrian Minune i-a cumparat lemne de iarna unui vecin sau ca i-a reparat acoperisul altuia sau ca a asfaltat 500 de metri de drum. Daca nu sunt fonduri la primarie, gaseste Adrian Minune. Dar o fac fara sa cer ceva in schimb, fiindca stiu ca nu am doua vieti, totusi cred in viata de apoi. Nu sunt un credincios din astia care merg la biserica in fiecare duminica, dar cred ca, daca nu respecti cele zece porunci, Dumnezeu te pedepseste".