Ziua Logo
  Nr. 4550 de marti, 2 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Semidocti, marlani si pitipoance
Sorin ROSCA STANESCU 
Au loc alegerile pentru Parlamentul European. Din punctul nostru de vedere, al romanilor, este prima competitie adevarata. Castigatorii vor sta in Legislativ un mandat intreg. Sub aspect european, este din nou o premiera. Dupa o lupta surda, care a durat ani de zile, dupa crearea a fel de fel de precedente, s-a ajuns, in fine, in situatia in care decizia suprema apartine Parlamentului. El poate cenzura orice act al Comisiei Europene.
Poate sa-i accepte sau nu pe comisari. Si, la nevoie, ii poate chiar demite. Acest organism, cu sau fara o constitutie europeana, a devenit cheia de bolta a politicii continentului. Evident, nu se substituie guvernelor. Inca. In viitor, s-ar putea intampla. Asadar, statutul de parlamentar european este de mare prestigiu si confera putere si influenta. Tema acestei analize este legata de modul in care noi, in Romania, intelegem uriasa raspundere pe care o va avea un parlamentar european. Daca cei pe care partidele i-au aliniat pentru a fi alesi corespund fisei postului. Daca sunt pregatiti. Si daca cetateanul roman e pregatit sa aleaga.
Mi-e teama ca, la toate capitolele, raspunsul este negativ. Un parlamentar european, pentru a fi de folos Uniunii, trebuie sa aiba cunostinte elementare de drept international public si privat si de drept constitutional. Evident ca o cultura mai larga in materie juridica nu este de prisos. In al doilea rand, in mod cert el trebuie sa fie pregatit sub aspect doctrinar. Acolo el va trebui sa se incadreze intr-una dintre familiile politice, cele mai importante fiind crestin-democrate, socialiste si liberale. Daca in Romania exista asa-zisi oameni politici care isi schimba partidul cum isi schimba ciorapii, un asemenea transfer se poarta mai rar si doar in situatii exceptionale in statele avansate ale continentului. A face parte dintr-o familie de partide inseamna, inainte de toate, sa ii intelegi ideologia. Sa crezi in ea. Sa practici o doctrina. Si sa cunosti modul in care au evoluat diferitele institutii proprii acelei familii de partide. Apoi ai nevoie de o coloana vertebrala morala. Ca peste tot in politica, si in Parlamentul European se face politica si se fac intelegeri care trebuie respectate. Iar nu incalcate cu buna stiinta sau din prostie. Exista o disciplina a modului in care se voteaza. Mai simplu, nu se voteaza la misto. Si o disciplina extrem de riguroasa a discursurilor. Nimanui nu ii este permis sa stea la microfon mai mult de doua, trei minute. Discursul trebuie sa fie precis, sintetic, convingator. Nu in ultimul rand, este necesara o vasta cultura. Nu numai in ceea ce priveste evolutia institutiilor europene si mecanismul prin care se iau deciziile. Intrucat fiecare lege adoptata afecteaza, intr-un sens sau altul, viata intregului continent, este necesara cunoasterea in profunzime a istoriei atat de zbuciumate a fiecarui stat in parte. A fiecarei regiuni. Pentru ca necunoasterea poate afecta viata unor comunitati mari de oameni. Si lista exigentelor nu se incheie aici.
Cu cateva exceptii notabile, cea mai elocventa fiind de departe Adrian Severin, pot face constatarea amara ca viitorii nostri parlamentari nu trec stacheta de calitate. Si nici nu e de mirare. Partidele i-au selectat dupa cu totul alte criterii. Nimeni nu si-a pus problema, atunci cand a pus un nume sau altul pe lista, ce stie sa faca acel om si daca este cat de cat pregatit pentru misiunea de parlamentar european. Daca macar stie limbi straine. Mai mult decat atat. Partidele ar fi trebuit, dar nu au facut-o, sa-i examineze in mod riguros in prealabil. Iar apoi sa plateasca o pregatire a acestora, cu sprijinul unor experti UE. Dar nimeni nu a fost interesat de asta.
Si atunci, de fapt, unde este interesul? La aratatul muschilor. Cine va avea mai multe procente si cine mai putine. Si la crearea de sinecuri pentru rasfatatii partidelor. Lefuri de circa 8.000 de euro pe luna si alte avantaje decontabile, in valoare de zeci de mii de euro. Si o viata de ani de zile fara griji. Un sfert din populatia Romaniei va vota, in spirit de turma, semidocti, marlani si pitipoance. Pentru preamarirea unor partide. Este curata desertaciune. Din nou vom fi de rasul Europei.
 Afisari: 3492  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 30 Afiseaza toate comentariile  
adrian severin este exponent al plimbatorului de mapa,fara efect.   de vida clara
deputatii si deputatele din parlamentul europeean au 8000+15000 de EUROS pe luna si pensionarilor   de ionion
Viitor de aur tara noastra are !   de Arogantu'
Logica dlui SRS   de Puda
Semidocti, marlani si pitipoance   de Radu Dragan
Ziua alo ,l-ati taiat pe d,nul Pandrea ?   de FB
Alegeri ,pe gustul lui Iliescu .   de sorge
SRS Enciclopedistul   de Alex.Pandrea
Spuneti-mi, ce-i coruptia ?   de Arogantu'
La ce va mai asteptati dupa ce v-ati batut joc de PNTCD, cu Justitia de mana?   de Nicolescu
Da,daca domnul Adrian Severin nu face parte din categoria...   de Adrian v.D.
Cu cateva exceptii notabile, cea mai elocventa fiind de departe Adrian Severin   de Solitude
In momentul in care   de the
alesii sunt mereu reprezentantii alegatorilor   de avarfreson
CORECT !!!   de UNFORGIVEN
PT POOLITICIENI : controlor de saltele ? bun de Bruxelles !   de ionion
Pt pooliticiene : cu cat are fusta mai scurta cu atat are snase ma multe de a fi aleasa   de ionion
Aveti perfecta dreptate,   de Mariteea
patial ai dreptate dar, .....   de enzo
toate anmalele sunt politicieni azi, toti frustratii si paranoicii ! sunt mai ushor de manevrat !   de ionion
Masa de manevra   de acv99
Campaniile electorale   de FB
Latina ginta   de N.Brasoveanu
Putirintza lui Anton Pan.   de muresanu
Iar se voteaza cu sacosha !!   de Aladin
Pic de somn.   de muresanu
De votul in spirit de turma este vinovata serios si presa!   de miticar
Cenzorica...   de Zenn
Cateva observatii acolo...   de Mache
REPLICA JEGULUI   de ciuciugaia
A r h i v a
  Provocarea    2009-05-27
  Candidatul din dulap    2009-05-25
  Statul politienesc. Sau de infractori?    2009-05-20
  Retragere cu torte    2009-05-19
  Abureala    2009-05-14
 Top afisari / comentarii 
 Semidocti, marlani si pitipoance (3492 afisari)
 Rusia se umfla pe seama Romaniei (1975 afisari)
 Insinuarile lui Adrian Severin l-au enervat pe Joseph Daul (1940 afisari)
 Manevrele lui Vanghelie (1691 afisari)
 Voronin se leapada de Greceanii (1421 afisari)
 Oana Zavoranu catre Moni Columbeanu: Iesi afara, nesimtito! (2788 afisari)
 Expert rus: Rusia nu are ce caștiga in Moldova, insă poate pierde Transnistria (2208 afisari)
 Afla de ce boala poti suferi, in functie de cum arati! (2135 afisari)
 O adolescenta traieste datorita unei vizite la dentist (2113 afisari)
 Sunt sigura ca sotul meu este in viata pentru ca telefonul lui continua sa sune, sustine sotia unui britanic, pasager al avionului disparut (2080 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.05763 sec.