Ziua Logo
  Nr. 4545 de miercuri, 27 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Cazaciocul lui Basescu
George SCARLAT 
Dupa ce multa vreme Traian Basescu s-a aratat reticent la adresa Rusiei, discursul sau marcheaza o schimbare radicala a politicii fata de uriasul de la Rasarit. Basescu a iesit la rampa ieri, la Forumul Economic "Uniunea Europeana-Rusia". In discursurile despre politica externa fiecare cuvant este cantarit cu grija, pentru ca este considerat un mesaj catre cei interesati. Din acest motiv merita vazut ce a vrut presedintele sa transmita rusilor.
Rusia a avut intotdeauna obsesia istorica a izolarii. Basescu insa a transmis subliminal ca UE nu urmareste izolarea Rusiei si nici el personal nu doreste asa ceva. "UE si Rusia sunt interdependente... Rusia este al treilea partener comercial al UE... Marea Neagra ne uneste, nu ne separa", afirma Basescu in fata participantilor. Pentru a-i linisti pe rusi, vorbitorul a invocat necesitatea garantiilor de securitate pentru ambele parti (deci si pentru Rusia) si a vorbit de "sfere de incredere in loc de sfere de influenta".
Federatia Rusa a devenit in ultimul an oaia neagra a Europei din cauza invaziei din Georgia si a sistarii aprovizionarii cu gaz a Ucrainei. Impaciuitor, presedintele roman a mentionat evenimentele respective, fara insa a-si permite sa le judece, sustinand ca "Uniunea Europeana trebuie sa accepte Rusia asa cum este ea cerand in schimb predictibilitate si o minima eficienta economica".
Traian Basescu are motive sa asigure Kremlinul de bunele sale intentii si de pragmatismul sau. A spus ca Rusia a recunoscut unilateral independenta Abhaziei si Osetiei, ceea ce este "o chestiune ireconciliabila". Dar, ca un facut, a omis enumerarea rituala a Transnistriei printre conflictele de la Marea Neagra. Probabil ca recunoasterea independentei Transnistriei nu e ireconciliabila, se poate discuta. O "traducere" a acestei atitudini ar fi ca Romania nu mai face caz de problema transnistreana cu tot ce comporta ea: integritatea R. Moldova sau retragerea trupelor rusesti de la Nistru. Mesajul ar putea fi ca Romania nu este in conflict cu Rusia la Nistru, ba chiar ca Transnistria ar fi o problema ruseasca. Afirmatia se coroboreaza cu declaratia din 12 mai a lui Basescu in fata ambasadorilor UE, conform careia Rusia nu va abandona niciodata Transnistria. Dar independenta Transnistriei poate avea drept consecinta disparitia regimului de la Chisinau si unirea Basarabiei cu Romania. "Statalitatea" moldoveneasca depinde de propteaua transnistreana.
Romania are un interes major in ce priveste conductele de gaze, din cauza asigurarii sigurantei sale energetice, precum si a faptului ca este actionara prin "Transgaz" la compania ce va construi conducta Nabucco. Aceasta conducta trece prin Turcia si este concurenta cu proiectul rusesc "South Stream", spre Europa, pe fundul Marii Negre. Basescu a mentionat "paralelismul proiectelor energetice" dar, cooperant fata de rusi, nu a uitat sa adauge ca UE trebuie sa implice Rusia in proiecte comune. Dar astfel vine in intampinarea rusilor. Gazprom ar participa ca actionar la conducta europeana Nabucco si a cerut UE sa participe la randul ei la finantarea conductei South Stream. Cert este ca locotenentul Videanu tocmai s-a intors din vizita la Gazprom.
Pe langa interesele romanesti exista si cele euro-atlantice. Basescu s-a referit la cooperarea internationala privind Iranul, Orientul Mijlociu, neproliferarea nucleara. Fara concursul Rusiei, pentru UE & NATO va fi foarte greu sa rezolve aceste probleme.
Mesajul lui Basescu catre rusi este straveziu: va acceptam asa cum sunteti, in politica nu exista prieteni si dusmani, ci doar interese. Romania poate sustine in UE interesele comune ruso-europene. S-ar mai putea adauga si "vrem capul lui Voronin". Daca presedintele persevereaza pe acest drum si daca rusii recepteaza pozitiv mesajele sale atunci s-ar putea produce schimbari majore. E vorba despre marile rute energetice de la Caspica si Marea Neagra, situatia Basarabiei si nu in ultimul rand despre o reconciliere istorica dintre Romania si Rusia.
Alte articole
  Presa rusa: Spre deosebire de predecesorii lui, Basescu vorbeste despre Rusia mult, foarte mult de rau    (2009-12-16 14:35)
  Basescu: Geoana s-a dus la Moscova pentru un targ privind sustinerea candidaturii sale; Rusia nu face cadouri    (2009-11-17 13:25)
  Basescu: Nu vom cadea in capcana timiditatii cu privire la acuzatiile pe care le face Chisinaul cu privire la Romania    (2009-07-16 20:04)
  RIA Novosti: Basescu uluieste lumea cu infantilismul sau geopolitic si vrea sa sece raul Prut    (2009-05-19 13:31)
 Afisari: 708  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Astazi spune ceva   de FB
dialog   de direct
Constat schimbari majore in politica externa a Romaniei   de srelu
Doar intre cei aprox. egali se produce reconciliere, nu intre soricel si elefant !   de miticar
Basescu o fi lafta ca gura bate curul    de Ghita Bizonu'
A r h i v a
  Israel pregateste toate optiunile    49 comentarii
  De ce sa vorbim cu rusii    2009-05-26
  Falimentul stangii la europene    2009-05-19
  Unirea cu Tara pe fata    2009-05-16
  Europarlamentare Voodoo    2009-04-30
  Dedesubturile Diktatului de la Bruxelles    2009-04-22
 Top afisari / comentarii 
 5 lei doctorul, 10 lei specialistul, 100 de lei spitalul (2834 afisari)
 Provocarea (1701 afisari)
 De ce a refuzat Stolojan sefia Guvernului (1518 afisari)
 Kievul speriat de Putin (1470 afisari)
 EBa cosmetizata (1411 afisari)
 Salvati de extraterestri: Un OZN a lovit meteoritul care ar fi provocat explozia de la Tunguska, Siberia (2694 afisari)
 Cand a implinit un an, au inceput sa-i creasca aripi! (FOTO) (2651 afisari)
 Presa ucraineană: Romania este o hienă a Europei de Est care a anexat teritorii de la vecinii săi (2228 afisari)
 Un general sustine ca rusii sunt pe cale sa creeze arma care-i transforma pe oameni in "zombie" (1959 afisari)
 Tory Spelling, o umbra a ceea ce a fost odata (FOTO) (1943 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.07080 sec.