Ziua Logo
  Nr. 4545 de miercuri, 27 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Provocarea
Sorin Rosca Stanescu 
Ziarul Ziua lanseaza o provocare. In numele mass-media romanesti. Ea este adresata puterii. Presedintelui, primului-ministru, sefilor partidelor parlamentare. Mesajul este simplu: "salvati presa!". De ce? Cum s-a ajuns aici? Si ce ar trebui sa faca Executivul pentru societati in definitiv particulare? Cele mai multe, neprietenoase fata de Guvern? Si de ce ar exista o obligatie in raport cu societati particulare, aflate sub tutela unor moguli, dupa cum a acuzat in repetate randuri seful statului? Ce legatura are presa cu criza globala?
Nu este complicat, chiar daca pare, sa raspundem la intrebarile de mai sus. A facut-o deja ZIUA in articolul de fond publicat in editia de ieri. Criza globala a lovit si sectorul mass-media. Poate chiar mai naprasnic. Iar industria presei este recunoscuta pretutindeni in lume ca fiind nu numai sensibila, ci si strategica. Fara presa, democratia moare. Statul modern devine un nonsens. Iar cetatenii vor fi aproape deloc sau deloc informati. Asadar, la fel cum pretutindeni in lume sectoarele cheie, inclusiv presa, sunt sustinute, in diverse forme, pentru a face fata crizei, si in Romania se impune aplicarea unor solutii de avarie. Cea propusa de acest cotidian mi se pare extrem de simpla si de eficace. Ea beneficiaza chiar si de avantajul existentei unui precedent. Guvernului i se cere sa extrapoleze in industria presei precedentul Alro Slatina, egal energie electrica mai ieftina.
Va amintiti faimoasa rezolutie semnata de Traian Basescu pe un document oficial prin care se cerea, in 2005, nici mai mult nici mai putin decat ca Alro Slatina sa plateasca energia mai ieftin decat ceilalti consumatori? In orice stat democratic, un asemenea text este proba traficului de influenta. Ambasadorul pe langa "Inalta Poarta" a Cotrocenilor a intereselor Alro a fost pe atunci consilierul prezidential Theodor Stolojan, astazi cap de lista la europarlamentare, reprezentand PDL. Anterior - poate nu multa lume stie - acelasi Theodor Stolojan a fost consilier Alro. Si rezultatul a fost prompt. Cel mai mare consumator de energie electrica din Romania, in numele unui interes strategic, a primit energie la jumatate de pret. In comparatie cu toti ceilalti. Inclusiv cu amaratul de cetatean de la bloc. Se estimeaza ca, in acest fel, industria Alro privatizata a castigat sute de milioane de euro. Iar fiecare cetatean a platit in plus la energie electrica circa 10 euro pe luna, incepand din 2005. Si presa a platit la dublu. De mai mult timp, Alro, din industrie strategica, s-a transformat in simpla cutie postala. Pentru ca patronii sai au descoperit ca, decat sa produci aluminiu, care se vinde mai greu in perioada de criza, e mai avantajos sa continui sa iei curent electric de la stat, pe care sa-l vinzi la un pret dublu fie in strainatate, fie consumatorilor interni, intre care se afla si cetateni. Si, astfel, rand pe rand, muncitorii Alro au fost trimisi in somaj. Iar in somaj, tot statul este cel care plateste.
Prin urmare, presa din Romania solicita un sprijin infim in comparatie cu cel acordat Alro si fara intentia de a se transforma din caine de paza al societatii in negustor de energie. Dati energie presei la acelasi pret. Nimic in minus, nimic in plus. Il rog pe domnul presedinte Traian Basescu sa sprijine acest demers, printr-o rezolutie semnata pe petitia ZIUA, fix dupa modelul celui in favoarea Alro. Acum, in timpul crizei globale, un asemenea document nu mai este proba unei infractiuni, ci a unui act responsabil. Il rog pe domnul Stolojan sa intervina cu aceeasi energie in favoarea presei. Acum, in plina criza, o asemenea interventie la vedere nu poate fi taxata drept trafic de influenta. Si il mai rog pe domnul Valeriu Stoica, aflat si el in aceeasi bisericuta, sa-si gaseasca timp si sa reprezinte, ca aparator, si media romaneasca. La fel cum apara astazi Alro de propriii sai muncitori. Pentru ca are timp, de vreme ce Alro si-a restrans activitatea, transformandu-se in simplu dealer de energie. Adica intr-un nou baiat destept, vorba presedintelui Romaniei.
 Afisari: 1701  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 15 Afiseaza toate comentariile  
D-le Stanescu, iar bati cimpii.   de emigrstul
Economia de piatza nu iarta papagalii   de petre c
FB, foarte bine !!!!!!!   de enzo
Ion Ratiu spunea   de FB
"Nea Alecu, nea Alecu, tunde oaia si" ... mulge berbecu' ! Se dedica lui Pandrea !   de Arogantu'
Ideea e foarte buna dle. SRS, at fi bine daca se pune-n practica, poate baga Stolojan o pila buna la   de Hokusai san
Staff politienesc   de Radu F
Bataiosu Presedinte   de www.Sfaturiortodoxe.ro
VA PROVOC LA UN RASPUNS. Daca credeti ca merit.   de fantomas
NUMAI PT ZIARELE SERIOASE - acces internet gratuit, transport in interes profesional gratuit, si 10%   de vodka
la muncaaaaaaaa !!!   de schmoukiz
"salvati presa" ? in casa spanzuratului se vorbeste de franghie ? Gealatzii massmediei romanesti   de ionion
presa? las sa moara ... daca nu e buna   de Arcturus
Easy layer nu easy lay !   de sorge
Provocarea dlui Basescu   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Candidatul din dulap    2009-05-25
  Statul politienesc. Sau de infractori?    2009-05-20
  Retragere cu torte    2009-05-19
  Abureala    2009-05-14
  Factura pentru Justitie    2009-05-12
 Top afisari / comentarii 
 5 lei doctorul, 10 lei specialistul, 100 de lei spitalul (2834 afisari)
 Provocarea (1701 afisari)
 De ce a refuzat Stolojan sefia Guvernului (1518 afisari)
 Kievul speriat de Putin (1470 afisari)
 EBa cosmetizata (1411 afisari)
 Salvati de extraterestri: Un OZN a lovit meteoritul care ar fi provocat explozia de la Tunguska, Siberia (2694 afisari)
 Cand a implinit un an, au inceput sa-i creasca aripi! (FOTO) (2651 afisari)
 Presa ucraineană: Romania este o hienă a Europei de Est care a anexat teritorii de la vecinii săi (2228 afisari)
 Un general sustine ca rusii sunt pe cale sa creeze arma care-i transforma pe oameni in "zombie" (1959 afisari)
 Tory Spelling, o umbra a ceea ce a fost odata (FOTO) (1943 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.07398 sec.