Ziua Logo
  Nr. 4534 de joi, 14 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Razboi Maia-Caramitru
-- Maia Morgenstern a fost sanctionata de Teatrul National Bucuresti (TNB) pentru ca a jucat intr-o productie straina fara sa-si anunte angajatorul, institutia romana de spectacole, informeaza Mediafax.
Este vorba despre piesa interbalcanica "Cantecul fratelui mort", cu o distributie multinationala, care a avut doua reprezentatii si in Capitala, in aprilie.
Actrita explica intr-o scrisoare deschisa despre aceasta penalizare si cum i-a fost adusa la cunostinta: "Am primit un telefon de la TNB in momentul in care ma aflam in aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU), invitata sa citesc, alaturi de mari personalitati ale vietii culturale si publice romanesti. (...) Eram inconjurata de multi copii - cu totii doreau autografe, fotografii cu mine. Probabil reprezint ceva pentru ei. A sunat telefonul mobil. <<Alo, doamna Morganstain?>> <<Maia Morgenstern>> - am corectat, regretand instantaneu tonul usor iritat, vindicativ, agresiv. <<Sunt de la TNB, de la Personal. Aveti o sanctiune. Ati fost sanctionata de Directie. Sa veniti sa semnati de luare la cunostinta.>> <<Bineinteles, sigur...>>, am baiguit eu. <<Acum sunt putin ocupata, putin mai tarziu...>>, am raspuns automat.", povesteste actrita.
Ea precizeaza ca nu i se pare normal si ca nu accepta sa fie trasa la raspundere pentru un spectacol care a cunoscut un real succes in spatiul balcanic: "Nu mai sunt dispusa sa iau la cu�nostinta automat, pasiv, sanctiunile ce mi se aplica (aproape concomi�tent cu diplomele de merit). Pentru ce? Pentru ca am curajul sa ma implic in proiecte inedite, in vreme ce TNB nu gaseste de cuviinta sa ma distribuie in viitoare proiecte?! Aventurile culturale pe care mi le gasesc singura sunt sortite controversei. (...) Spectacolul <<Balada fratelui mort>> a reusit sa reuneasca actori din Albania, Bulgaria, Romania, Serbia; a reusit sa armonizeze forte, orgolii, conceptii, convingeri aparent ireconciliabile. Acolo unde politica a esuat lamentabil, pare ca teatrul a izbandit. Pentru moment. Si atunci pentru ce sa ma simt vinovata? Pentru ce sa ma las sanctionata? De catre cine? Nu inteleg. Nu accept".
A incalcat regulamentul
Reprezentantii TNB sustin, intr-un comunicat oficial, ca actrita a fost sanctionata, asemenea oricarui alt angajat al institutiei, pentru ca nu a respectat re�gulamentul. "In jur de 10 martie a.c., doamna Maia Morgenstern a sunat la telefon pe unul dintre directorii TNB. Se afla in Grecia, la Atena, si spunea ca repeta intr-un spectacol cu o distributie internationala, spectacol ce urma sa fie itinerat in Balcani. Ne solicita acceptul pentru ca la Bucuresti spectacolul sa fie gazduit la TNB, la sfarsitul lunii aprilie. A fost asigurata de sprijinul nostru", desi de abia atunci institutia afla de colaborarea actritei. In document sunt precizate eforturile pe care teatrul le-a depus pentru a gazdui piesa "Balada fratelui mort". Totusi, dupa discutii cu conducerea TNB, actrita a fost sanctionata pentru gestul ei, potrivit regulamentului: "Doamna Morgenstern a recunoscut ca nu a procedat corect si a acceptat sa suporte orice consecinte. Consecinta s-a materializat in sanctionarea ei cu avertisment scris, in limitele dispozitiilor Codu�lui Muncii. In aceeasi zi, au fost aplicate sanctiuni similare si altor colegi care au neglijat cele inscrise in statutul angajatilor teatrului. Reprezentatii TNB pun "comunicatul intempestiv al doamnei Morgenstern" pe seama "pronuntarii gresite a numelui dumisale de catre un functionar al teatrului. Vom lua masuri". Semnat: Ion Caramitru.
Cristina SPIRIDON 
 Afisari: 2087  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 18 Afiseaza toate comentariile  
Anomalii.   de Hris
probabil se incearca schimbarea lui Caramitru   de georgems
sanctiunea   de tovmatei
Tanti Muia... aaa sorry Tanti Maia Morgenscheisse are alunitze intr-un loc care nu-l vede soarele..!   de Omul cu Picioare foarte Paroase
trist domne ,trist   de danie1
maia   de naem
Bre si asta-i evreica, parca are nume evreiesc, n-asa?   de Hokusai san
pentru Dumitru Iuga . . .    de doctorul
Alo, Cristinico.....   de Ion Caramache
Ion Caramitru, Mircea Dinescu si Ion Iliescu ...   de Dumitru Iuga
Neintelegere    de FB
Se incearca discreditarea unui mare artist - Caramitru   de haiduc
Maia e o artista valoroasa   de Nelu1
caramitru..   de neamtu tiganu
Maia   de neamtu tiganu
Decat aia de mama....   de carol zwilling1
Caramitru e anti-semit si anti-nesimtit.   de CALUGARU
Tov. director, stati jos!   de Thalia
A r h i v a
  Diamante cu imprumut    
  Apel pentru TVR    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Razmerita in Armata (7003 afisari)
 Razboi Maia-Caramitru (2087 afisari)
 Manastirea Sfintilor Inchisorilor (1896 afisari)
 Meditatiile sapa in buzunarele parintilor (1732 afisari)
 Abureala (1546 afisari)
 Cei mai frumosi sani din lume! (FOTO) (3790 afisari)
 Asa arata Mariah Carey fara machiaj! (FOTO) (2259 afisari)
 Blonda de 19 ani, partenera de distractie pentru Radu Mazare (FOTO) (2220 afisari)
 Pedofil batut mar de doua fetite de 13 ani, pentru ca a incercat sa le violeze (1835 afisari)
 Ministrul Muncii propune ca 11 instituii s nu intre in Legea unic de salarizare, Boc se opune (1779 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01485 sec.