Ziua Logo
  Nr. 4534 de joi, 14 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Abureala
Sorin ROSCA STANESCU 
-- Razboiul Codurilor nu reprezinta o simpla infruntare a politicienilor aflati in campanie electorala. Dimpotriva. Noile Coduri sunt un obiectiv cardinal al statului de drept. Al unui stat modern, cu adevarat european. Aceasta este o realitate pe care cred ca nimeni nu are argumentele necesare sa o conteste. Dar sunt Codurile, cu adevarat, conditia pusa imperios de Uniunea Europeana pentru ca Romania sa nu fie scoasa, sub aspectul Justitiei, de pe harta UE? La aceasta intrebare, raspunsul corect este negativ. Din perspectiva pe care am enuntat-o acum, cea a evitarii clauzei de salvgardare, razboiul Codurilor este o abureala. Iar autorul diversiunii este insusi presedintele Traian Basescu.
UrmArind aprigele dezbateri pe tema posibilei sanctionari a Romaniei din motive de Justitie, in centrul carora sunt invocate invariabil cele patru proiecte de Cod - civil, penal, de procedura civila si de procedura penala - imi dau seama ca sunt foarte putini reprezentanti ai partidelor care au lecturat raportul special UE avand aceasta tema. Ce i se reproseaza Romaniei in raport? In primul rand, faptul ca, sub guvernarea Boc, numarul ordonantelor de urgenta este egal cu cel al legilor elaborate si adoptate de Parlament. Responsabilii europeni afirma, pe buna dreptate, in documentul la care ma refer, ca Executivul tinde sa se erijeze in Legislativ, separarea puterilor in stat, obligatorie intr-o democratie, fiind astfel periclitata. In al doilea rand, Romania este aratata cu degetul pentru lipsa de sinceritate si de transparenta a autoritatilor. In mod concret, se arata in document, autoritatile de la Bucuresti sunt preocupate mai degraba de indeplinirea formala a unor obligatii decat de modernizarea in sine a Justitiei. De aici, sindromul dublului limbaj al reprezentantilor Executivului. Romania este de asemenea taxata pentru numarul mare de procese pierdute la CEDO. In paranteza fie spus, costurile acestor procese si despagubirile acordate sunt suportate de contribuabilul roman. Cauza pierderii acestor procese este fie perpetuarea unor abuzuri ale procurorilor si vicierea probatoriului, prin nerespectarea Codului de procedura penala, fie greseli, intentionate sau neintentionate, imputabile judecatorilor. Pentru aceste motive, carora li se adauga, desigur, si aprecierea ca, in puterea judecatoreasca, exista inca fenomene frecvente de coruptie - aprecierea extinzandu-se si asupra corpului procurorilor - Romania risca sa fie sanctionata. Este adevarat, se face si o referire la Coduri. Dar intr-un fel cu totul diferit celui prezentat opiniei publice de Presedintele Traian Basescu. Se precizeaza, in acest raport, faptul ca procedura de adoptare a acestor importante acte normative este profund viciata. Prin neconsultarea societatii civile. Adica exact ceea ce i-au reprosat sefului statului membrii coalitiei "Opriti Codurile!".
Prin urmare, nu aprobarea, printr-o asumare a raspunderii, a acestor Coduri este solutia scoaterii din criza a Justitiei romane. Uniunea Europeana ar fi, desigur, multumita ca Romania sa aiba Coduri noi. Insa aceasta nu este o conditie si nu exista un termen precis solicitat pentru adoptarea lor. Decat, cel mult, in capul presedintelui Traian Basescu. Dar de ce a lansat el o tema falsa? De ce a ales aceasta tinta, pentru a provoca, in legatura cu ea, o dezbatere politica? In primul rand, pentru a proteja imaginea Guvernului Boc. Pentru ca raportul vizeaza, in mod direct si implacabil, greseli ale Executivului legate de Justitie. In al doilea rand, pentru a prinde in ofsaid Parlamentul, in ansamblul sau. Pentru a-i culpabiliza pe reprezentantii puterii legislative. Pentru a arata ca el si cu Predoiu sunt in stare sa impinga legi atat de importante spre adoptare, in ciuda opozitiei clasei politice. Si, implicit, sa arate opiniei publice ca este preocupat de soarta Romaniei si lupta pana la ultimul cartus pentru ca aceasta tara sa nu fie sanctionata.
Numai cA responsabilii UE s-au prins. Si sunt decisi sa nu se lase pacaliti. Ei mai stiu si ca Romania a avut un nou Cod penal, adoptat si promulgat, pe care tandemul politic Basescu-Macovei l-a aruncat la cos. Nu mai tine abureala.
P.S. Monica Macovei afirma ca exista temerea la UE ca banii oferiti Romaniei, in absenta reformei Justitiei, vor fi furati. Ea face, astfel, un veritabil proces de intentie colegilor din PD-L. Pentru ca acest Guvern e condus de tandemul Basescu-Boc. Si numai Executivul poate "sifona" banii.
 Afisari: 1546  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Ai dreptate dle Rosca .   de sorge
pentru primul comentator   de drina
abureala e articolul tau !   de promaa2002
Da' de unde, NATO vrea numai binele, se exagereaza!   de vodka
Codul Civil omite vanzarea bunului altuia   de Sanda Popescu
Brus vrea liniste!   de Hantzy
maturizare - coduri moderne ar trebui   de avarfreson
Gresit.. NU e "abureala.." e "aburelu.." Mr. Rosca....   de Omul cu Picioare foarte Paroase
DUPA NOI POTOPUL,SAU CRINISOR ITI ARDE SATUL,NU-I NIMIC MA MUT IN ALTUL   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Factura pentru Justitie    2009-05-12
  Enigma Razvan Ungureanu    2009-05-11
  Poate ii incaiera    2009-05-06
  Vinovatii fara vina    2009-05-05
  Miscarea urmatoare    2009-04-28
 Top afisari / comentarii 
 Razmerita in Armata (7003 afisari)
 Razboi Maia-Caramitru (2087 afisari)
 Manastirea Sfintilor Inchisorilor (1896 afisari)
 Meditatiile sapa in buzunarele parintilor (1732 afisari)
 Abureala (1546 afisari)
 Cei mai frumosi sani din lume! (FOTO) (3790 afisari)
 Asa arata Mariah Carey fara machiaj! (FOTO) (2259 afisari)
 Blonda de 19 ani, partenera de distractie pentru Radu Mazare (FOTO) (2220 afisari)
 Pedofil batut mar de doua fetite de 13 ani, pentru ca a incercat sa le violeze (1835 afisari)
 Ministrul Muncii propune ca 11 instituții să nu intre in Legea unică de salarizare, Boc se opune (1779 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.06047 sec.