Criza locurilor in gradinitele din Capitala a fost inlocuita acum de lipsa educatoarelor, fenomen aparut in urma construirii, de catre primarii, a gradinitelor noi, si pe care Inspectoratul scolar nu l-a luat in calcul. Mihaela Florescu, noul sef al ISMB, a facut publica aceasta situatie la conferinta de presa de ieri, cand a adresat si o invitatie absolventelor de pedagogie sa vina sa se angajeze in Bucuresti, chiar daca locuiesc in localitatile limitrofe orasului. Cum, insa, Ministerul Educatiei a desfiintat acum trei ani liceele pedagogice din intreaga tara, numarul educatoarelor va fi extrem de mic. Gafa ministrului Mihail Hardau a fost reparata abia anul acesta, si doar pe jumatate, deoarece a fost decisa reinfiintarea unei singure clase de liceu.
"In caz ca nu se vor ocupa toate posturile pana in toamna, vom apela la cadre didactice pensionare sau la cumulul de norme", a anuntat Mihaela Florescu, precizand ca numarul total de educatoare aprobat pentru anul acesta este de 3000, iar salariul unui debutant porneste de la 700 de lei si ajunge 1200 de lei la cele cu grad didactic.
Inscrierea copiilor in gradinite va incepe in data de 15 mai si va dura pana la 1 iunie, iar gradinitele sunt obligate sa primeasca toate cererile. Dupa selectarea lor in Consiliul de Administratie, gradinitele vor afisa atat listele cu prescolarii admisi, cat si pe cele cu respinsii, care vor intra intr-o baza de date a ISMB, pentru a fi solutionate pana in primavara. "In prezent avem un deficit de 7000 de locuri, la o cifra de scolarizare aprobata de 29.900 de locuri", a explicat inspectorul-sef. Mihaela Florescu a recunoscut ca numarul total al copiilor cu varste intre 3 si 6 ani este de 58.708, insa a precizat ca nu toti parintii isi inscriu copiii la 3 ani. In plus, li se gasesc locuri, pana la urma, si celor respinsi initial, prin cresterea numarului de copii in grupa, de la 20 - cat prevad normele legale - pana la 30. Pentru acest an scolar au fost aprobate 26.200 de locuri, iar acum sunt inscrisi 39.636 de prescolari. In acest fel, cam toate gradinitele bucurestene functioneaza la limita legii, insa este un compromis pe care ISMB il face exclusiv in beneficiul parintilor si al copiilor.
Pe fondul eternei crize de locuri, piata gradinitelor particulare a inflorit, in speranta ca Ministerul Educatiei va suporta, pana la urma, o parte din banii pe care parintii ii dau acolo. Insa afacerea pare sa fi fost una neinspirata, atat timp cat numarul copiilor inscrisi in cele 128 de "particulare" nu depaseste 5.000, in timp ce in aproape acelasi numar de gradinite de stat (184) sunt inscrisi circa 40.000 de copii.
O singura clasa la Liceul Pedagogic
In privinta admiterii in clasa a IX-a, inspectorul-sef Florescu a precizat ca liceele bucurestene au asigurate, dupa desfiintarea scolilor de arta si meserii, 17.270 de locuri pentru 13.800 de elevi inscrisi in clasa a VIII-a, astfel ca toata lumea va avea loc. "Ca o premiera, va fi reinfiintat Liceul Pedagogic, respectiv Colegiul Elena Cuza", a declarat inspectorul general scolar, precizand ca a fost aprobata numai o clasa cu profil pedagogic. O alta anomalie este si proportia filierelor, nerealist aprobata, astfel ca doar 45% dintre clase sunt pentru filiera tehnologica, la un segment de joburi de 80% pe piata muncii, iar la filierele vocationala si teoretica sunt 55% - pentru doar 20% locuri de munca. In plus, editurile acuza ministerul ca nu a alocat niciun ban pentru tiparirea de manuale noi, nici macar pentru clasa I. Manualele retiparite nu vor fi nici ele in cantitatea solicitata de scoli, deoarece MECI a redus sumele alocate cu 70% fata de anul trecut, au reclamat ieri, intr-o conferinta de presa, membrii Uniunii Editorilor din Romania.