Ziua Logo
  Nr. 4531 de luni, 11 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Virusul gripei porcine este extrem de agresiv
Mortalitatea cauzata de virusul gripei porcine este de 1,7% din numarul bolnavilor, in timp ce decesele inregistrate in urma gripei sezoniere reprezinta doar 0,1%, a declarat, ieri, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, care a atras atentia ca virusul este extrem de puternic. "Atrag atentia opiniei publice ca virusul este in conti�nuare extrem de puternic. Daca se calculeaza mortalitatea, vom constata ca, la 3278 de cazuri au fost 48 de decese, deci mortalitatea este de aproape 1,7%, in conditiile in care morta�litatea prin gripa sezoniera este de 0,1%", a explicat Bazac.
Potrivit ministrului Ion Bazac, au fost inregistrate si primele cazuri in state europene, precum Finlanda, Norvegia si Polonia, iar in Statele Unite ale Americii numarul cazurilor s-a dublat in doar doua zile, crescand de la 896, vineri, la 1639 duminica. Ieri, la pranz, potrivit centralizarii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), numarul persoanelor contaminate cu virusul hibrid A(H1N1) era de 4379 in 29 de state, in timp ce numarul celor decedate ajunsese la 49. Cresterea semnificativa a numarului de cazuri confirmate se datoreaza extinderii epidemii in SUA, devenita tara cea mai afectata, cu 2254 de cazuri, informeaza OMS. Datele OMS sunt adesea inferioare bilanturilor comunicate de statele afectate, din cauza procedurilor de verificare efectuate de organizatie dupa anunturile nationale. De exemplu, bilantul OMS de ieri, nu includea un al treilea deces anuntat in SUA si primele doua cazuri confirmate in Norvegia.
Igiena e esentiala
Ion Bazac a amintit populatiei ca masurile de igiena personala sunt cele care pot impiedica aparitia virusului in Romania. Pentru o informare corecta, romanii vor primi, prin posta, o scrisoare cu masurile profilactice pe care fiecare locuitor trebuie sa le ia pentru a se feri de posibile infectii. "Este extrem de important ca sistemul sanitar sa functioneze eficient, iar astazi, faptul ca nu avem nici un caz de gripa in Romania dovedeste ca alerta epidemiologica este foarte bine pusa la punct. Vreau de ase�menea sa asigur populatia Ro�maniei ca Ministerul Sanatatii, ca institutie a statului, prin Comitetul de Situatii de Urgenta, aplica in mod riguros masurile de depistare a posibilelor cazuri de gripa", a mai spus Bazac. Acesta a completat cu faptul ca, sistemul sanitar romanesc este pregatit sa trateze orice caz de infectare cu virusul AH1N1 si exista, de asemenea, "toate antiviralele necesare ca aceasta posibila pandemie sa fie tratata".
Supraveghere prelungita
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a anuntat prelungirea, pana la 31 mai, a supravegherii gripei sezoniere, in contextul aparitiei gripei cu virus nou. In mod normal, aceasta supraveghere, care incepe din octombrie, dureaza pana in luna aprilie. Mai mult, de sambata, a fost dispusa ca masura suplimentara, organizarea serviciului de permanenta (24 de ore din 24), la Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile si la Biroul Evenimente de Sanatate si Alerta Precoce din Institutul de Sanatate Publica Bucuresti. (C.P.)
Carmen POPESCU 
 Afisari: 520  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Mai agresiv.....   de Alcor
A r h i v a
  Opriti degradarea Scolii!    8 comentarii
  Cele 12 masuri care ar putea schimba sistemul    8 comentarii
  Guvernul preda puterea    8 comentarii
  Basescu bate saua sa priceapa iapa    4 comentarii
  PSD si PDL la mustata    5 comentarii
  Antonescu desemnat in lipsa    3 comentarii
  Omleta mondiala    1 comentariu
  Spiderman fuge de paianjeni    
 Top afisari / comentarii 
 Enigma Razvan Ungureanu (5535 afisari)
 Guvernul preda puterea (2329 afisari)
 Adio, Lacatus! (1936 afisari)
 Cele 12 masuri care ar putea schimba sistemul (1666 afisari)
 Veriga lipsa in evolutia omului (1559 afisari)
 Ea e tanara cu cei mai mari sani din lume! (FOTO) (3735 afisari)
 "In al noulea cer" - film interzis minorilor sub 18 ani, ruleaz luni sear la Muzeul aranului (VIDEO) (2956 afisari)
 Un craiovean a vrut sa vanda pentru un milion de euro o vioara Stradivarius tinuta intr-un grajd (FOTO/ VIDEO) (2299 afisari)
 Moscova: Primul avion de lupt rusesc, construit dup cderea URSS, va fi gata in 2009 (2178 afisari)
 S-a intors de la piata si si-a gasit sotul facand sex cu catelul!  (2153 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01342 sec.