Ziua Logo
  Nr. 4531 de luni, 11 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Campanie ZIUA
Opriti degradarea Scolii!
-- Dupa 20 de ani de experimente esuate, scoala romaneasca se gaseste intr-o situatie catastrofala * Gafele politicienilor ajunsi in fruntea Educatiei au trimis invatamantul la coada Europei
Ziarul ZIUA demareaza o campanie care isi propune sa avertizeze asupra situatiei catastrofale in care a fost adusa scoala romaneasca dupa 20 de ani de experimente ratate. Timp de doua decenii, elevii au fost cobaii unor politicieni, ajunsi, multi dintre ei, intamplator la carma Educatiei, interesati doar
sa-si impuna ideile cu orice pret. Dupa esecul cu examenul de Capacitate si Testele Nationale, admiterea la liceu a ajuns sa se faca pe baza rezultatelor la Tezele cu subiect unic la nivel national si nu prin examen direct. Repartizarea elevilor se face printr-un sistem computerizat, in functie de media generala obtinuta in clasele V-VIII si de cea de la tezele nationale. Rezultatul e usor de anticipat: goana dupa note mari a devenit preocuparea numarul unu
a scolarilor, parintilor si profesorilor. Sistemul de meditatii in particular a inflorit, iar parintii scot bani din buzunar, fara sa cracneasca, pentru a cumpara ingaduinta dascalilor, aceeasi care corecteaza si tezele. Toate examenele nationale au fost zguduite de scandaluri, culminand, acum doi ani, cu vanzarea subiectelor in piata publica, iar anul trecut, cu anchetarea, de catre DNA, a examenului de Bacalaureat. Cu un asemenea pedigree, evident ca nu mai mira pe nimeni faptul ca Ministerul Educatiei a "servit" anul acesta copiilor un subiect gresit la teza de limba romana. Campania ZIUA urmareste sa-i determine pe responsabilii Educatiei
sa trateze cu maxima atentie viitoarele legi ale invatamantului, cele care vor schimba din nou, de la toamna, fata scolii.
Presedintia a lansat in dezbatere publica, pe data de 30 aprilie, trei "solutii" pentru educatie elaborate de Comisia de la Cotroceni condusa de Mircea Miclea. Primul este un proiect cadru pentru invatamantul continuu si celelalte doua se refera la invatamantul preuniversitar si cel universitar. Documentele au fost inmanate liderilor celor patru federatii sindicale la ultima intalnire cu seful statului, acesta dorind ca ei sa fie primii care le primesc. "Sigur, nu sunt legi care sa poata pleca sub emblema <<proiect>>". Ele trebuie sa dobandeasca acest statut in urma asumarii lor de catre Guvern, dar lansarea in dezbatere publica era una dintre obligatiile pe care comisia le avea", a argumentat seful statului.
Basescu a precizat ca vrea "un transfer intre rezultatul muncii Comisiei si Guvern", fiind convins ca Executivul va avea propria lui viziune asupra acestor proiecte, dar cu preluarea reactiilor din urma dezbaterii publice.
"Va marturisesc ca mie mi-au placut foarte mult legile, drept pentru care mi le asum ca rezultat al comisiei, dar, repet, ele nu dobandesc inca un titlu oficial pana cand Guvernul nu se va pronunta. Presedintia nu poate emite proiecte de legi. Mai intai, le spunem conventional <<solutii>>", pentru ca nu vreau sa dau ocazia celor care vor sa abordeze lucruri minore sa faca mare caz de unde pana unde Presedintia face proiecte de legi, cand nu are constitutional acest drept. De aceea, le spun solutii", a mai spus presedintele.
Presedintele a acuzat ca sistemul de educatie din Romania este grav afectat, tara noastra fiind clasificata ultima la nivelul UE din punct de vedere al performantelor din invatamant, iar acest lucru condamna tara la necompetitivitate.
"Decaderea dramatica" a scolii
"Criza nu justifica nereformarea sistemului", a spus Basescu, precizand ca evaluarile din acest an ale structurilor europene si mondiale au confirmat "decaderea dramatica" a calitatii sistemului de educatie romanesc. "Evaluarile foarte severe ale comisiei din raportul din 2007 au fost consolidate prin evaluarile internationale din acest an. As face aprecierea absolut corecta ca acestea au prezentat o situatie chiar mai rea decat cea evaluata de comisie in 2007", sustine Traian Basescu.
Seful comisiei prezidentiale, Mircea Miclea, a insistat asupra descentralizarii, aratand ca directorii de scoala nu vor mai putea fi membri de partid, si pe faptul ca evaluarea elevilor va avea, in principal, o functie formativa. "In acest moment, evaluarea elevilor se face doar la finalul invatamantului obligatoriu, cand degeaba constati ca sunt deficiente ale elevului. Profesorii din gimnaziu nu il mai pot corecta, iar profesorii din liceu abia atunci il primesc pe elev. Prin urmare, trebuie sa trecem la un sistem in care intai evaluezi, pentru ca apoi sa faci planuri individualizate de invatare", a precizat profesorul Miclea. In raportul de fundamentare al legii privind invatamantul preuniversitar, Comisia Miclea a sintetizat noile reglementari in 12 puncte care ar trebui sa puna scoala romaneasca pe o baza noua. Daca ele vor fi acceptate sau nu pana in final ramane de vazut. Insa este important ca ele sa fie cunoscute si dezbatute atat de profesori, cat si de parinti, pentru a gasi solutiile care se potrivesc situatiei din Romania si pentru a evita greseli care s-ar putea dovedi iremediabile.
Legea unica modificata prin 34 de Ordonante
"Alternativa la solutia comisiei prezidentiale ar fi fost o lege unica, dar realitatea momentului probeaza cat de ineficient este sistemul de educatie pe actuala lege unica. Aceasta lege a fost modificata de 34 de ori prin ordonante de urgenta sau prin legi de modificare initiate in Parlament", a argumentat Basescu. Intr-adevar, actuala Lege a invatamantului (Legea 84/1995) este veche de 14 ani si, in ciuda zecilor de "carpeli", nu mai corespunde de multa vreme realitatii.
Pagina realizata de Magda SEVERIN 
 Afisari: 1190  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Invatamantul romanesc postdecembrist   de Pensionaru
Shora,Marga !Atat !Restul POLITRUCI la invatzamant!   de LENIO
Nu se mai da examen la liceu? Goana dupa note mari? Dar ca sa primesti o nota mare   de Atamild
Cred ca tragerea smnalului de alarma   de emigrstul
Problema reala este coruptia institutzionalizata   de Bumerang
Reforme ratate   de Urgen
E DEGRADATA COMPLET   de stan patitu
Da ... si va vedeti voi rezultatele descentralizarii ....vor fi brici !~!   de Ghita Bizonu'
A r h i v a
  Cele 12 masuri care ar putea schimba sistemul    8 comentarii
  Guvernul preda puterea    8 comentarii
  Virusul gripei porcine este extrem de agresiv    1 comentariu
  Basescu bate saua sa priceapa iapa    4 comentarii
  PSD si PDL la mustata    5 comentarii
  Antonescu desemnat in lipsa    3 comentarii
  Omleta mondiala    1 comentariu
  Spiderman fuge de paianjeni    
 Top afisari / comentarii 
 Enigma Razvan Ungureanu (5535 afisari)
 Guvernul preda puterea (2329 afisari)
 Adio, Lacatus! (1936 afisari)
 Cele 12 masuri care ar putea schimba sistemul (1666 afisari)
 Veriga lipsa in evolutia omului (1559 afisari)
 Ea e tanara cu cei mai mari sani din lume! (FOTO) (3735 afisari)
 "In al nouălea cer" - film interzis minorilor sub 18 ani, rulează luni seară la Muzeul Țaranului (VIDEO) (2956 afisari)
 Un craiovean a vrut sa vanda pentru un milion de euro o vioara Stradivarius tinuta intr-un grajd (FOTO/ VIDEO) (2299 afisari)
 Moscova: Primul avion de luptă rusesc, construit după căderea URSS, va fi gata in 2009 (2178 afisari)
 S-a intors de la piata si si-a gasit sotul facand sex cu catelul!  (2153 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01239 sec.