Ziua Logo
  Nr. 4531 de luni, 11 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Acesti crestini care sunt asasinati
Tesu SOLOMOVICI 
O carte cu acest titlu, scrisa de francezul Rene Guitton, face valva si alarmeaza lumea crestina. Cartea se ocupa de existenta crestina in Orientul Mijlociu, si in special in Tara Sfanta. Vizita Suveranului Pontif Benedict al XVI-lea in Iordania, Israel si in teritoriile palestiniene, pune reflectoare asupra catorva din cele mai sensibile probleme dezbatute de Guiton, care sunt si ale crestinitatii, in genere. Fara s-o spuna cu glas tare, pelerinajul Papei este in primul rand o expresie a ingrijorarii Vaticanului fata de soarta crestinilor din Orient.
Papa se intalneste cu regi, presedinti de state si prim-ministri, paseste pe locurile calcate odinioara de Iisus si Apostoli, va spune rugaciuni la Zidul Plangerii si la Yad Vashem-Muzeul Holocaustului. Dar momentele cele mai solemne le traieste cu masele de crestini pe stadionul international de la Amman din Iordania, in valea Josaphat, din Ierusalim, in Piata Mangeoire din fata Bisericii Nativitatii din Behtleem si la marea Missa celebrata la Nazaret, unde a trait Sfanta Familie, Maria, Iosif si Iisus. Imaginea zecilor de mii de crestini care vor asculta si vor sorbi vorbele Papei in aceste zile, nu trebuie insa sa ne insele. Inca in urma cu 45 de ani, in vizita sa istorica in Tara Sfanta, Papa Ioan Paul al VI-lea isi exprima temerea ca "locurile sfinte ar putea deveni muzee istorice" prin disparitia locuitorilor crestini din zona. Rene Guitton o spune categoric: "Tara Sfanta se goleste de crestini, o hemoragie lenta, dar sigura".
Termenul "Crestinii din Orient" se refera la un mozaic de Biserici si rituri crestine nascute si consolidate in primele secole ale crestinismului. Multe tin de Biserica Catolica, de pilda Biserica maronita, care il are in frunte pe Cardinalul Sfeir din Liban, Biserica Chaldeeana condusa de Emmanuel Delly al III-lea, in Irak, sau Biserica Catolica de rit latin, cu sediul la Ierusalim si condusa de Fouad Twal. Intr-un alt grup de vechi Biserici orientale se situeaza Biserica Copta Ortodoxa, al carui Patriarh Shenuda al III-lea isi are sediul la Cairo. Majoritatea Bisericilor Ortodoxe sau Bizantine se afla in Iordania si Siria, dar centrul crestinismului ortodox este la Ierusalim, unde, sub titulatura de "Patriarh al Orasului Sfint al Ierusalimului, al Palestinei, Siriei, Arabiei, in regiunea dintre raul Iordan, Cana Galileei si Sfantul Zion", troneaza Theophilos, fostul arhiepiscop al Bisericii de pe Muntele Tabor.
Papa Benedict al XVI-lea nu-si ascunde dorinta de a intari catolicismul oriental. In cursul vizitei sale in Iordania, Papa a pus la Madaba, o veche asezare biblica, piatra de temelie a unei Universitati Catolice. "Vreau sa-i sustin prin prezenta mea pe crestinii care traiesc in Tara Sfinta. Vreau sa-i incurajez pe acesti credinciosi care infrunta zilnic numeroase dificultati", a spus Papa.
Papa s-a ferit sa spuna pe nume dificultatilor, pentru ca atunci ar fi trebuit sa arate cu degetul fundamentalismul islamic. Simplu, e din ce in ce mai greu pentru crestini sa traiasca, minoritari, in mijlocul unei populatii musulmane majoritare radicalizate si fanatizate de false interpretari ale Coranului. Dar nu numai apasarea musulmana determina exodul crestin; familiile crestine parasesc zona din cauza instabilitatii politice, razboaielor care nu se mai sfarsesc, conditiile dificile economice. Una din cauze, dupa Guitton, este si ocupatia israeliana a teritoriilor palestiniene. Purtand un mesaj de pace si unitate pentru toti traitorii, Papa Benedict al XVI-lea se adreseaza populatiilor crestin-orientale cerandu-le sa ramana pe locurile unde traiesc, acolo unde s-a nascut, a propovaduit, a murit si a inviat Iisus, unde au trait Apostolii si s-a nascut credinta crestina. "Dumnezeu si Iisus ne vor aici", le porunceste Papa.
 Afisari: 1009  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Care-i tara sfanta, Tesule? Adunatura aia de criminali de razboi si asasini de copii?   de Zenn
Nu se poate ca Tesu sa nu-si dea in petec.   de rosenthal
Roy, de ce nu povestesti despre discriminarea crestinilor in Israel si distrugerea locurilor sfinte?   de Evreu-rus
O minciuna   de roy
" Dumnezeu si Iisus ne vor aici "   de Viorica Ianc
Sa nu stie Papa   de Eufrosin
continuitate...   de Arefu
A r h i v a
  Discursul Macovei despre puterea lor    1 comentariu
  Talibanii in drum spre arsenalul atomic    2009-04-29
  Extazul si agonia marilor puteri ale secolului 21    2009-03-18
  In asteptarea lui Obama-Mesia    2009-03-14
  Targul eliberarii prizonierului israelian    2009-03-10
  Hillary Clinton in Orientul Mijlociu    2009-03-02
 Top afisari / comentarii 
 Enigma Razvan Ungureanu (5535 afisari)
 Guvernul preda puterea (2329 afisari)
 Adio, Lacatus! (1936 afisari)
 Cele 12 masuri care ar putea schimba sistemul (1666 afisari)
 Veriga lipsa in evolutia omului (1559 afisari)
 Ea e tanara cu cei mai mari sani din lume! (FOTO) (3735 afisari)
 "In al nouălea cer" - film interzis minorilor sub 18 ani, rulează luni seară la Muzeul Țaranului (VIDEO) (2956 afisari)
 Un craiovean a vrut sa vanda pentru un milion de euro o vioara Stradivarius tinuta intr-un grajd (FOTO/ VIDEO) (2299 afisari)
 Moscova: Primul avion de luptă rusesc, construit după căderea URSS, va fi gata in 2009 (2178 afisari)
 S-a intors de la piata si si-a gasit sotul facand sex cu catelul!  (2153 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.06617 sec.