Ziua Logo
  Nr. 4531 de luni, 11 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Discursul Macovei despre puterea lor
Cristian UNTEANU 
PDL-ul isi incepe normal campania pentru europarlamentare atunci cand, prin vocea doamnei Monica Macovei promitea (previzibil, oare insa cat
de inutil?) ca "vrem sa aducem bunastarea din Europa acasa!". Gargara electorala in spiritul a tot ce s-a promis in Romania si s-a transmis apoi spre Bruxelles ca angajament ferm ce urma sa fie indeplinit cu neabatuta daruire revolutionara si inalta constiinta patriotica.
Ca mai apoi toate promisiunile s-au transformat intr-un fas enorm precum legea privind majorarea salaïżœriilor profesorilor, asta nu mai conteaza atata timp cat poate fi anulata (asta ca si toate celelalte) printr-un simplu ridicat din umeri, insotit de scuzele ulterioare, pe cat de tardive, pe atat de inutile. De ce nu conteaza? Pur si simplu pentru ca acum ne aflam in perioada minunata a promisiunilor electorale, moment de gratie in viata oricarui politician de tip nou, demagog neo-fanariot in esenta, cand bizonului purtator de vot i se poate spune orice pentru ca, din principiu, s-a dovedit ca bizonul accepta orice.
Prin urmare, ne inscriam in parametrii cunoscuti. Numai ca, absolut surprinzator, in paralel cu momentul in care doamna Macovei flutura perspectiva noului spatiu romanesc al lapetelui si mierii, un coleg de-al sau de la PDL reseta calm jocul, anuntand realist ca tara noastra nu va putea intra in spatiul Schengen in 2011 asa cum promisese... Vorbind despre subiect, dl. Vasile Blaga se dovedeste mult mai convingator si vine cu argumente cu mult mai precise decat cele continute in discursul Macovei. Mai ales ca ceea ce spunea era completat si de informatia pe care o confirma Emil Boc privind faptul ca, in aprilie, guvernul s-a aflat extrem de aproape de intrarea in imposibilitatea de a plati pensiile si salariile. Lucru absolut real ce confirma informatiile care circulau la Bruxelles si care vorbeau despre faptul ca, in primele luni ale acestui an, guvernul s-ar fi imprumutat in regim de urgenta de la banci pentru a putea plati salariile si pensiile...
Dar, chiar si asa, ce vina are doamna Macovei? Doar ca repeta o promisiune pe care, inevitabil, o vor formula identic si la fel toti candidatii de acum si in viitor si in vecii vecilor? Nu. E doar un politician roman in viata si a invatat sa minta-promite cat poate dansa de convingator. Ceea ce este insa cu adevarat senzational pentru viitorii parteneri europeni ai domniei-sale este urmatoarea propozitie: "Iti poti servi tara numai atunci cand ai puterea!".
Senzationala si care nu se prea leaga, ba chiar deloc, de spiritul si litera lectiilor predate de naivii de la Bruxelles. Ei spun (dovedind o totala necunoastere a spatiului dambovitean si regulile specifice ale constructiei puterii de la noi) ca in serviciul tarii se pot afla si trebuie sa se afle toti cetatenii, fie la nivel individual, fie la nivelul diverselor tipuri de constructii sociale (sindicate, patronate, organizatii si organisme non-guvernamentale). Si, la nivel politic, interesele nationale nu sunt atributul exclusiv al puterii, ci trebuie servite in egala masura si de cele aflate in opozitie, aceasta numindu-se organizarea democratica a unei societati. Speram sa fi trecut vremea cand argumentul ca doar prin preluarea puterii iti poti servi tara si interesele supreme ale clasei muncitoare, restul (inclusiv ONG-uri ca acela pastorit odata cu atata patima chiar de doamna Macovei) fiind, chiar prin simplul fapt ca erau nedetinatoare ale puterii, scoase complet din joc, ba chiar considerate ca exponente ale intereselor capitalului strain, nedemocratice si taman bune de bagat in puscarie.
Senzationalul discurs al doamnei Macovei despre puterea lor arata insa ca, cel putin pentru moment, evoluam in alte spatii si suntem gata sa acceptam un regres ideologic ce ar putea repune in drepturi anume fantome ale unui trecut deloc indepartat. Si care, acum, n-are nimic de-a face cu Europa. In Parlamentul European, doamna Macovei se va afla alaturi de colegi romani de la partide politice din opozitie: ideea subliminala e ca ei si partidele lor nu-si slujesc tara tocmai fiindca nu sunt la putere? Este acceptabil discursul Macovei si cand poate PDL nu va mai fi la putere?
 Afisari: 437  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
o fi fost bauta   de Iovescu
A r h i v a
  Acesti crestini care sunt asasinati    7 comentarii
  Justitia care este    2009-03-27
  Prezervativele Papei Benedict    2009-03-20
  Nabucco, numele ipocriziei europene    2009-03-18
  Operatiunea secolului: "reconversia" afganilor    2009-03-16
  Noua filozofie a guvernarii: n-ai carte, ai parte!    2009-03-12
 Top afisari / comentarii 
 Enigma Razvan Ungureanu (5535 afisari)
 Guvernul preda puterea (2329 afisari)
 Adio, Lacatus! (1936 afisari)
 Cele 12 masuri care ar putea schimba sistemul (1666 afisari)
 Veriga lipsa in evolutia omului (1559 afisari)
 Ea e tanara cu cei mai mari sani din lume! (FOTO) (3735 afisari)
 "In al nouălea cer" - film interzis minorilor sub 18 ani, rulează luni seară la Muzeul Țaranului (VIDEO) (2956 afisari)
 Un craiovean a vrut sa vanda pentru un milion de euro o vioara Stradivarius tinuta intr-un grajd (FOTO/ VIDEO) (2299 afisari)
 Moscova: Primul avion de luptă rusesc, construit după căderea URSS, va fi gata in 2009 (2178 afisari)
 S-a intors de la piata si si-a gasit sotul facand sex cu catelul!  (2153 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.06456 sec.