Reprezentantii liceelor si colegiilor tehnice din Capitala te intampina, zambind, la cele peste 100 de standuri amenajate la Palatul Copiilor din Bucuresti, cu intrebarea: "Vreti sa veniti la noi la scoala?". Fiecare isi face reclama cu oferte tentante, inmanandu-ti pliante si materiale promotionale pe suport video, fara a uita sa te serveasca si cu o bomboana.
Poti sa intrebi orice, pentru ca fiecare institutie de invatamant expozanta are o echipa de prezentare din care fac parte profesori, dar si elevi. Primii iti spun care sunt conditiile de admitere, ce domenii de pregatire poti urma si ce sanse ai sa te angajezi dupa terminarea liceului. Poti afla insa detalii interesante - despre cat de buni sau "rai" sunt profesorii, care e programul scolar si ce avantaje poti avea daca urmezi institutia respectiva - chiar de la liceenii prezenti acolo. In afara de cele 106 licee de stat din Bucuresti, isi mai etaleaza ofertele educationale 88 de unitati particulare de invatamant - nu numai licee, ci si gradinite -, precum si o firma de uniforme scolare si trei agentii de turism, astfel ca, in total, sunt aproape 200 de standuri.
Oferta diferita de cerere
Criza economica pare sa afecteze cel mai putin institutiile de invatamant cu filiera tehnologica, dar cifrele de scolarizare au fost aprobate fara sa se tina cont de cererea de pe piata muncii. Astfel, in filiera tehnologica se pregatesc doar 40% dintre elevi, desi cererea este de 80%, in timp ce filiera teoretica domina, cu 60% din elevi ce se pegatesc pentru un segment de 10-15% joburi pe piata muncii. Oferta Grupului scolar industrial "Petre Poni" din Sectorul 6 este generoasa pentru cei care vor sa invete o meserie: 3 ateliere de croitorie cu 17 masini de cusut electrice, 2 ateliere auto, 2 de reabilitare a instalatiilor si 4 de lacatuserie, alaturi de laboratoarele de specialitate - legislatia rutiera si cunoasterea automobilului. Exista, desigur, si clasicele laboratoare de chimie, fizica, limbi straine, electronica, informatica si 65 de calculatoare cu acces la Internet in toate laboratoarele si compartimentele scolii, biblioteca cu peste 25.000 volume, sala de sport si cabinet de orientare si consiliere profesionala. "Piata muncii are mare nevoie de specialisti in servicii, constructii, auto si alte domenii, oferind salarii atractive si avantaje multiple. Absolventii nostri au asigurate locuri de munca si nu exista somaj in randul specialistilor proveniti din filiera tehnologica", spune directorul scolii, Paul Popescu.
Salarii "de la 2000 de lei in sus"
La standul Colegiului Tehnic "Miron Nicolescu" din Sectorul 4, consilierul psihologic Mihaela Stirbu ne spune ca absolventii isi gasesc usor locuri de munca "de la 2000 de lei salariul in sus". Colegiul a incheiat par�teneriate cu mai multe societati comerciale - viitori angajatori ai celor 600 de elevi. Liliana Paul, directorul colegiului, a reusit reamenajarea a cinci sali de clasa din totalul de 30, dar ar avea nevoie de sprijin mai mult din partea autoritatii locale in amenajarea curtii, pentru ca dalele de piatra n-au mai fost inlocuite de 20 de ani. "De asemenea, avem doua corpuri de cladire in care am putea amenaja o gradinita - de care este mare nevoie - si de o cantina pentru profesorii carora vrem sa le oferim conditii cat mai bune pentru a preda cu placere si daruire", ne-a declarat ea.
Turismul mereu in top
Reprezentanta Colegiului Economic "Viilor" ne-a prezentat pe nerasuflate toate avantajele pregatirii profesionale intr-o asemenea institutie aflata mereu in top, dinainte de '89. "Avem la profilul "turism si alimentatie" 9 clase cu 252 de locuri, la "economic" - 3 clase cu 84 de locuri si la "comert" - tot atatea. Calificarile profesionale la sfarsitul clasei a XII-a sunt: tehnician in turism, tehnician in gastronomie, organizator banqueting, tehnician in activitati economice, ori in activitati de comert sau in achizitii si contractari. Avem contracte cu operatori de turism din tara, dar si din strainatate, unde absolventii nostri sunt foarte apreciati", ne-a spus ea, extrem de binevoitoare. Spre a fi si mai convingatori, cativa liceeni de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara "Dumitru Motoc", te imbie cu produse de panificatie si de patiserie proprii - covrigi, saratele, fursecuri, franzele etc. - rumene ca si obrajii lor "deformati profesional".
Informatii de la sursa
Parintii si elevii primesc informatii chiar de la membrii Comisiei municipale de admitere, astazi intre orele 16.00-18.00 si duminica de la 14.00 la 16.00. In Bucuresti sunt 13.180 de elevi inscrisi in clasa a VIII-a, iar Inspectoratul
scolar ofera 16.010 locuri la liceu. Dintre acestea, 13.394 sunt la zi, iar restul la frecventa redusa, seral si an de completare.