Ziua Logo
  Nr. 4530 de sambata, 9 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Stiri pe scurt
Imprumuturi la CEC
CEC Bank a acordat in primul trimestru 1263 de credite pentru firme, in valoare totala 582 milioane de lei, iar soldul total al creditelor a crescut de la 8,1 miliarde lei la 8,7 miliarde lei, potrivit presedintelui bancii, Radu Gratian Ghetea. La finele lunii martie, portofoliul de credite acordate populatiei insuma 5,2 miliarde lei, transmite Mediafax. In acelasi timp, creditele acordate firmelor, in special intreprinderi mici si mijlocii, si-au majorat ponderea la 38%, respectiv 3,3 miliarde lei, din care aproape 3 miliarde lei numai pentru IMM-uri, iar restul corporate. (G.B.)
Scad profiturile
Profitul Petrom a scazut in primul trimestru cu 48%, la 506 milioane lei (118,6 milioane euro), iar veniturile au coborat cu 32,6%, la 3,46 miliarde lei (813 milioane euro), fata de aceeasi perioada din 2008, ca urmare a evolutiei nefavorabile a preturilor la titei si a situatiei economice deteriorate. De altfel, si proprietarul Petrom, grupul Austriac OMV a raportat, ieri, un profit net de 40 milioane euro pentru primul trimestru al acestui an, in scadere cu 91% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce vanzarile au coborat cu 27,9%, la 4,29 miliarde euro. Pe de alta parte, Petrom a semnat cu BERD si BEI doua acorduri de credite, de cate 200 milioane de euro, pe 12 ani, pentru construirea termocentralei de 860 MW de la Brazi. (G.M.)
Negocieri eoliene
Banca Europeana de Investitii (BEI) negociaza cu CEZ finantarea proiectului de energie eoliana dezvoltat de grupul ceh in Romania, estimat la peste un miliard euro, dar si cu o companie straina care dezvolta microhidrocentrale pe piata romaneasca.
Directorul pentru Operatiuni de Creditare in Sud-Estul Europei al BEI, Jean-Christoph Laloux, a explicat ca institutia internationala nu si-a stabilit o limita de finantare pentru proiectele de energie din Romania, dar ca aproximativ o treime din suma pe care banca inten�tioneaza sa o inves�teasca in 2009, de 1,5 miliar�de euro, este destinata acestui sector. BEI poate finanta maxim 50% din valoarea unui proiect. (G.B.)
Miliarde nucleare
Reactoarele nucleare pe care Romania le va cumpara din Canada pentru centrala de la Cernavoda ar putea costa cinci miliarde de euro, a declarat, ieri, ministrul canadian al Afacerilor Externe si Comertului International, Stockwell Day, transmite Mediafax. Costul initial al constructiei Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda era de 2,3 miliarde euro, dar, in timpul fostului Guvern, s-a dublat, la patru miliarde de euro. Reactoarele, a caror constructie este deja intarziata, ar urma sa fie functionale in 2016. (G.M.)
 Afisari: 118  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Corvoada declaratiilor    
  Impozitul minim ar putea fi eliminat in toamna    2 comentarii
  ZIUA CARGO in juriul care a ales "Transportatorul European al Anului"    
 Top afisari / comentarii 
 Voiculescu ar putea intra dupa gratii (2826 afisari)
 Felix si-a turnat familia (2565 afisari)
 Sluga Securitatii (1570 afisari)
 Danezii ne cred prosti (1385 afisari)
 Cum putem folosi Parteneriatul Estic (1128 afisari)
 Cu limba pe-afara: Cea mai sexy femeie din lume nu reuseste sa-si controleze sexualitatea (3883 afisari)
 "Din dragoste": Mircea Radu, concediat de Antena 1 (2980 afisari)
 Nica: Noua uniforma a politiei nationale va fi prezentata saptamana viitoare (2886 afisari)
 Elena Basescu: Numai niste minti bolnave s-au putut gandi la scaunul electric (2272 afisari)
 S-a razbunat Chris Brown postand poze nud ale Rihannei pe internet? (2193 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00808 sec.