Dupa cum rezulta din sondajul CSOP, comandat de partidul prezidential (PDL), pentru perioada 24 - 27 aprilie curent (la el m-am referit si cu cateva zile in urma), sansele presedintelui Basescu de a fi reales sunt erodate de perceptia electoratului ca domnia sa este, de fapt, adevaratul premier al tarii...
De aici, dorinta electoratului de a-l face acum raspunzator, in loc ca raspunderea sa-i revina domnului Emil Boc. Un prim indiciu... In topul increderii, se afla altcineva, potrivit ultimului sondaj al Grupului de Studii Sociale, doctorul Sorin Oprescu, primarul Capitalei, cu 44,7%, desi acesta nu este candidat oficial al vreunui partid (se stie, insa, ca este agreat de PSD).
Putin lipseste ca doctorul Oprescu sa-l depaseasca pe candidatul oficial al PSD, Mircea Geoana. La capitolul incredere, domnul Geoana este sustinut de 31,7% din cei chestionati, mai putin decat faimosul Becali (cu 32,9%). Aceasta este dezonorant, insa, atat pentru domnul Geoana, cat si pentru alegatorul roman... Dezonorant pentru repondenti e, insa, ca 37,3% dintre ei sunt gata sa-si schimbe optiunea de vot (!!). Ciudatenie sau debilitate mintala? Cu un atare corp electoral iti vine sa crezi ca aprecierea lui este o dezapreciere obiectiva... Iar dezaprecierea o apreciere, adica totul pe dos. Formal, totul se masoara, insa, in voturi si domnul Basescu are dreptul sa fie ingrijorat.
Cu 8,5% scadere In doar o lunA fata de cea anterioara, in sondajul increderii, presedintele e ingrijorat. O explicatie partiala se ofera. Dintre repondenti, 52,4% il considera pe domnul Basescu adevaratul conducator al tarii si nu pe domnul Emil Boc, care ii executa doar ordinele... Altfel spus, domnul Basescu ar fi avut sanse mai mari la un al doilea mandat, daca n-ar fi fost presedinte jucator. Cine e de vina? In prezent, in loc sa remorcheze, ca pana acum, partidul sau (PDL), presedintele a inceput sa-l traga in jos.
Concluzia? Domnul Basescu trebuie sa asculte mai mult de adversari, decat de prieteni!