Ziua Logo
  Nr. 4530 de sambata, 9 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Cum putem folosi Parteneriatul Estic
George DAMIAN 
Lansarea Parteneriatului Estic la Praga nu a starnit foarte multe valuri la Bucuresti - in ciuda faptului ca ne intereseaza in mod direct. Romania este singura tara membra a Uniunii Europene care are granita cu trei dintre tarile din Parteneriatul Estic: Ucraina, Republica Moldova si Georgia (aceasta din urma ceva mai indepartata, dar avem acces direct la ea prin Marea Neagra). Asa ca diplomatia romaneasca ar trebui sa fie pilonul, pivotul, releul, lantul de transmisie, pinionul, arborele cotit - in orice caz, o piesa importanta in angrenajul acestui proiect major al Uniunii Europene.
Situatia de pe teren insa este extrem de trista. Cu Republica Moldova suntem practic in razboi diplomatic. Ne-au fost expulzate cateva echipe de diplomati, la pachet cu un ambasador, ne-a fost refuzat ambasadorul de avarie, ne-au fost impuse vize. Comunistii de la Chisinau acuza Romania la orice ora din zi si din noapte pe oriunde gasesc un binevoitor gata sa-i asculte ca a organizat o tentativa de lovitura de stat in stanga Prutului. Mesajul comunistilor de la Chisinau catre Uniunea Europeana poate fi sintetizat in urmatoarea forma: vrem sa ne apropiem de voi, dar vrem sa stam cat mai departe de Romania. Destul de greu, avand in vedere geografia si faptul ca Romania este membra a Uniunii Europene.
Dinspre Ucraina bate crivatul... Saptamana aceasta Kievul si-a trimis buzduganul la Bucuresti, pe Boris Tarasiuk, fost ministru de Externe si in continuare unul dintre creierele politicii externe ucrainene. Tarasiuk a prezentat lista problemelor bilaterale Romania-Ucraina si viziunea de la Kiev. Bineinteles, totul e invers decat stiam noi: Ucraina a castigat procesul de la Haga privind delimitarea platoului continental din Marea Neagra, romanii din Ucraina topaie de fericire pentru ca le sunt respectate integral drepturile, canalul Bistroe nu are niciun fel de legatura cu ecologia, spionii nu sunt spioni, iar la Chisinau au fost arborate simboluri romanesti. Ocin haraso!
Diplomatia romaneasca se afla in fata celei mai dificile sarcini de dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Pozitia romaneasca trebuie exprimata cat se poate de clar. Ucraina trebuie sa puna in practica angajamentele privind respectarea drepturilor omului asumate prin participarea la Parteneriatul Estic. Adica trebuie sa permita cu adeva�rat folosirea limbii romane in scoli - nu doar la orele de sport si lucru manual, asa cum indica ultimele reglementari ale Ministerului Invata�mantului de la Kiev. Ar fi un gest elegant din partea ucrainienilor sa permita si folosirea limbii romane in administratie si justitie, sa aloce de la buget fonduri pentru sprijinirea culturii romane, sa-i descopere pe cei care incendiaza casele si masinile preotilor romani - in sfarsit, mai sunt multe de facut.
La Chisinau comunistul Vladimir Voronin a spus scurt si la obiect ce isi doreste de la Parteneriatul Estic: anularea regimului de vize pentru cetatenii moldoveni si incheierea cat mai rapida a unui acord economic care sa permita exporturi masive in Uniunea Euro�peana. Doar ca pentru a primi cadourile acestea de la Uniune, Voronin ar trebui sa inceapa prin anchetarea serioasa a cazurilor celor trei tineri morti la Chisinau in urma protestelor din 7 aprilie. Ar mai trebui pedepsiti si militienii care au rupt oasele a aproape 100 de tineri si ar mai trebui investigate si retinerile ilegale. In paralel Voronin si comunistii lui ar trebui sa ceara scuze Romaniei pentru acuzatiile nefondate, sa accepte un nou ambasador si sa ridice vizele impuse ilegal.
Parteneriatul Estic al Uniunii Europene va fi o incercare a fortelor Romaniei - diplomatia se va afla in prima linie, insa este nevoie de mai mult. Greul pentru Romania in Uniunea Europeana si in NATO abia acum a inceput.
 Afisari: 1128  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
*Taxa*   de FB
Basescu si PD-L se prabusesc in sondaje,sunt in picaj,gata s-a terminat cu ei   de Alex.Pandrea
Uci-sa.   de muresanu
Trombonistul Alex. Pandrea...   de rasputin
Permiteti-mi sa va felicit Domnule Damian...   de Europeanul
Cateva intrebari pentru Pandrea (1):   de Ratacitul
CRIN SI METODA SCANDALULUI PERMANENT DUPA PATENTUL LUI TARICEANU   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Voronin vaneaza oameni in Basarabia    2009-04-11
  Basarabenii se ridica din nou    2009-04-08
  O Romanie ratacita pe autostrazi si in istorie    2008-10-25
  Basarabia: de la fapte la cuvinte    2008-09-12
  Marea Neagra ramane lac rusesc    2008-08-21
 Top afisari / comentarii 
 Voiculescu ar putea intra dupa gratii (2826 afisari)
 Felix si-a turnat familia (2565 afisari)
 Sluga Securitatii (1570 afisari)
 Danezii ne cred prosti (1385 afisari)
 Cum putem folosi Parteneriatul Estic (1128 afisari)
 Cu limba pe-afara: Cea mai sexy femeie din lume nu reuseste sa-si controleze sexualitatea (3883 afisari)
 "Din dragoste": Mircea Radu, concediat de Antena 1 (2980 afisari)
 Nica: Noua uniforma a politiei nationale va fi prezentata saptamana viitoare (2886 afisari)
 Elena Basescu: Numai niste minti bolnave s-au putut gandi la scaunul electric (2272 afisari)
 S-a razbunat Chris Brown postand poze nud ale Rihannei pe internet? (2193 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.10406 sec.