Ziua Logo
  Nr. 4530 de sambata, 9 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
100 de zile fara armele de la Ciorogarla
Doru DRAGOMIR 
A fost odata ca niciodata o poveste cu niste arme furate. Va mai aduceti aminte? In noaptea de 27 spre 28 ianuarie 2009, din incinta UM 01895 Ciorogarla, din Romania, tara membra NATO, s-au furat peste 60 de pistoale mitraliera, baionete si binocluri.
La 100 de zile de la furtul armelor de la Ciorogarla concluzia este urmatoarea: avem "vinovati", dar n-avem AKM-urile. A fost cu adevarat vorba de un furt sau doar de o inscenare pentru o reglare de conturi la nivel inalt?
Cine a pierdut si cine a cAStigat de pe urma disparitiei misterioase a mitralierelor? Din punct de vedere financiar, pana in prezent, cei mai pagubiti sunt anchetatorii, care au cheltuit peste doua miliarde de lei pentru strangerea probelor biologice si stabilirea profilelelor genetice ale presupusilor hoti. Pe hartie, Ministerul Apararii Nationale a inregistrat o pierdere de vreo 340 de milioane de lei. Atat valoreaza o mitraliera de companie si cateva zeci de pistoale mitraliera.
Din punct de vedere al imaginii armata a avut insa de pierdut foarte mult. Nu erau suficiente scandalurile politice in care MApN a fost tarat fara voie de politicieni de paie care au ocupat efemer fotoliul de ministru. A trebuit sa fie pusa in scena si aceasta opera de trei parale in padurea de la Ciorogarla pentru ca cetateanul sa constate ca intr-una din cele mai serioase institutii din aceasta tara se poate produce o asemenea grozavie.
"Sat fara caini!", au spus unii. "Lupul, paznic la oi", au replicat altii. Cert este ca raul s-a produs. Unda de soc a ajuns in biroul sefului Statului Major al Fortelor Aeriene, al sefului Directiei de Contrainformatii si Siguranta Militara si lista e mult mai mare, pentru ca Stanisoara a destituit la foc automat 17 militari, dintre care patru generali. Gurile rele spun ca generalul Croitoru a fost mazilit ca sa se rezolve niste dispute politico-militaro-financiare. Altii au picat ca musca in lapte si s-au fript fara sa vrea.
Ministrul Apararii a Incercat sa-mi explice de ce a ras dintr-o lovitura sefi mai mari sau mai mici din armata, imediat dupa disparitia armelor. Ca nu ar fi fost o decizie luata sub presiunea opiniei publice, ca unele nereguli erau mai vechi si alte justificari care nu m-au convins.
Precum CroitoraSul cel viteaz din povestea Fratilor Grimm, Stanisoara a ras epoletii generalilor cu acordul amiralului Marin, care nu ii avea pe unii la inima, si cu binecuvantarea lui Basescu, care il trimisese pe seful Oficiului pentru Informatii Integrate sa asiste la mazilire.
Inscenare sau nu, furt la comandA sau o simpla gainarie facuta de niste inconstienti, zecile de arme nu le poti pune pe un Memory Stick, asa cum a facut Floricel cu informatiile secrete copiate din computerele Diviziei I "Dacica"si date mai departe pentru a fi scoase din tara. Armele, daca nu au fost topite, trebuie sa fie pe undeva.
Daca se va dovedi vreodata ca totul a fost o inscenare, atunci asta nu putea fi pusa in scena decat de niste profesionisti. Si armata nu duce lipsa de asa ceva. Are un batalion pentru operatii speciale, nenumarate batalioane de cercetare-diversiune si doua servicii de informatii capabile sa elaboreze cele mai diabolice scenarii pentru a-si atinge scopurile. Si inclin sa cred ca la Ciorogarla si-au bagat coada persoane din unitatile enumerate mai sus. Cu atat mai mult cu cat in depozit fusesera introduse zeci de arme ale DGIA cu numai trei zile inainte de disparitia AKM-urilor, iar, la jumatatea lunii ianuarie a.c., Stanisoara il schimba din functie, aparent fara motiv, pe generalul Radici, seful DGIA. Poate ca am asistat la punerea in practica a unui scenariu care nu s-a finalizat conform previziunilor. Si din aceasta cauza armele nu vor mai aparea, iar ponoasele vor fi trase de cei 11 militari aflati in arest, care nu sunt decat Acarul Paun.
La 100 de zile fArA arme sa aprindem o lumanare pe dosarul de la Ciorogarla si sa mancam bomboana de pe coliva, ca poate se va face lumina si nu va fi nevoie sa asteptam 50 de ani ca sa gasim prin vreo arhiva secreta ordinul de punere in aplicare a operatiunii "Goliti Depozitul de la 01895"!
 Afisari: 475  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
100 de zile Ciorogarla ! ;-)....................   de Herbie
Ce are sula cu prefectura si de ce ?   de Osiris
Cel mai grav este insa altceva ...   de Liviu2002j
Eu n-am uitat   de octaaa
A r h i v a
  Trebuia sa-i asculte pe adversari...    7 comentarii
  Este inadmisibil...    7 comentarii
  Geoana vs. Stanisoara pentru 4,5 miliarde euro    2009-02-24
  Conspiratia de la Ciorogarla    2009-02-03
  Generatia mortii    2008-12-10
  Fierbe Marea Neagra    2008-09-18
  Sfanta interceptare SRI    2008-04-21
 Top afisari / comentarii 
 Voiculescu ar putea intra dupa gratii (2826 afisari)
 Felix si-a turnat familia (2565 afisari)
 Sluga Securitatii (1570 afisari)
 Danezii ne cred prosti (1385 afisari)
 Cum putem folosi Parteneriatul Estic (1128 afisari)
 Cu limba pe-afara: Cea mai sexy femeie din lume nu reuseste sa-si controleze sexualitatea (3883 afisari)
 "Din dragoste": Mircea Radu, concediat de Antena 1 (2980 afisari)
 Nica: Noua uniforma a politiei nationale va fi prezentata saptamana viitoare (2886 afisari)
 Elena Basescu: Numai niste minti bolnave s-au putut gandi la scaunul electric (2272 afisari)
 S-a razbunat Chris Brown postand poze nud ale Rihannei pe internet? (2193 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.11669 sec.