Ziua Logo
  Nr. 4530 de sambata, 9 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare ultrasecrete
Chestionarul Angleton si Sectia 13 a KGB
-- Esenta interogatoriului s-a bazat pe cele 13 intrebari din chestionarul intocmit de Angleton si care au dus - intre altele la importante dezvaluiri privind contactele lui L.H. Oswald cu KGB si DGI (serviciul secret cubanez).
Iata chestionarul:
1. Ce i s-a intamplat lui Rumiantev, dupa ce acesta a incercat sa se refugieze in SUA, in 1959? De ce Nossenko a omis acest pasaj in depozitia lui din 1964?
2.Exista o rivalitate intre Directia I a KGB si Directia a II-a?
3. In ce masura Directia a II-a a KGB este informata de operatiunile Sectiei 13, apartinand Directiei I a KGB?
4. Ce stia Sectia 13 despre refugierea lui L.H. Oswald? Generalul Rodin a fost informat?
5. Ce se intampla atunci cand Directia a II-a recruteaza un agent, care este apoi retrimis in Vest?
6. Un agent de valoare, recrutat de Directia a II-a, este implicat in afaceri ca strain?
7. In ce masura Directiile I si a II-a isi coordoneaza activitatile in strainatate?
8. De ce un ofiter KGB cu numele de Kitov a fost trimis in Cuba, in calitate de ambasador, sub pseudonimul Alexeev?
9. Care este rolul sau in coordonarea operatiunilor serviciilor secrete sovietice si cubaneze?
10. Viza de intrare in Cuba i-a fost expediata de la Havana lui Oswald, imediat dupa reintoarcerea sa in SUA. A solicitat acesta, in prealalbil, aprobarea Directiei a II-a a KGB?
11. Daca da, a facut-o la Moscova sau la Havana? In al doilea caz, a solicitat el cumva unui ofiter al Directiei a II-a a KGB sa-l sustina in acest demers?
12. Agee a fost de patru ori in Cuba, sub nume false, inainte sa-si redacteze cartea sa de dezvaluiri. A intalnit acolo, cumva, agenti sovietici? Aceste intalniri erau organizate si coordonate de KGB? De ce colonelul Semenov, care il cunoscuse pe Agee in Uruguay, a fost prezent in Cuba la fiecare vizita facuta de Agee acolo?
13. Ce facea Corovin la Londra in 1961?
Precizari suplimentare
Cateva precizari. Rumiantev fusese ofiter al Directiei a II-a KGB pana in 1959. Atunci, incercand sa se refugieze in SUA, a avut ghinionul sa contacteze, la Expozitia americana de la Moscova, un alt ofiter KGB, care vorbea curent engleza si avea misiunea sa treaca drept functionar american din cadrul expozitiei. A fost executat in 1960, dar CIA n-a aflat de aceasta tentativa esuata decat abia in 1963, de la alt transfug sovietic.
Deoarece Nossenko pretindea ca lucrase la cazul Oswald in cadrul "Sectiei Turisti", din care facea parte si Rumiantev, intrebarea era de ce "tacuse" in depozitia sa asupra acestui important caz, al colegului sau. A doua intrebare era o cursa. Procedura clasica era ca Sectia 13 din Directia I KGB (sectie insarcinata cu asasinatele in strainatate) sa contacteze Directia a II-a, atunci cand se intampla – ca in cazul lui Oswald – ca un ofiter al sau sa fie solicitat de un strain. Or, - ATENTIE! - Nossenko sustinuse ca Directia a II-a fusese prima si singura care il monitorizase pe Oswald.
Angleton descoperise insa altceva, foarte grav: cu doua luni inaintea asasinarii lui Kennedy, CIA interceptase o convorbire telefonica intre L.H. Oswald si Serghei Kostikov, ofiter superior al Sectiei 13! Devenea asadar clar ca Nossenko incerca sa ascunda americanilor, cu abilitate, orice legatura intre prezumtivul asasin al lui Kenedy (Oswald) si Sectia 13 a KGB, adica cea insarcinata cu organizarea asasinatelor in strainatate. Dar lucrurile nu se opreau aici!
Intrebarea lui Angleton urmarea mai mult: sa-l determine pe Nossenko sa recunoasca ca fusese la curent cu contactele dintre L.H. Oswald si Sectia 13 a KGB si cu ofiteri cum era Kostikov. Urmatoarele trei intrebari incercau sa stabileasca, prin Nossenko, unele detalii asupra Sectiei 13 si, mai ales, asupra asasinatelor. Mai ales de cand specialistii "Diviziei Stiinta si Tehnologie" a CIA stabilisera ca explozivul care aruncase in aer, in 1961, avionul cu care calatorea secretarul ONU, Dag Hammarskjold, provenea din RDG! A sasea intrebare viza contactele pe care L.H. Oswald le avusese in Mexic cu functionari ai Ambasadei Cubei, inainte de a contacta Moscova, ca si raporturile de colaborare ale KGB cu alte servicii secrete comuniste. Angleton credea ca "naveta" lui Oswald intre cubanezi si sovietici in Mexic indica colaborarea serviciilor secrete respective in afacerea Oswald. Mai ales ca Oswald primise viza de reintrare de la Ministerul de Externe cubanez la... Havana. Probabil, ca sa se refugieze in Cuba dupa asasinarea lui Kennedy!
Alte cinci intrebari urmareau sa stabileasca cooperarea KGB-DGI (cubanez) in aceasta directie. Cazul Philip Agee, scriitor si ziarist american recrutat de colonelul Semenov in Uruguay, era tipic pentru "dezvaluirile" publicate de KGB contra CIA, prin intermediul unor asa-zisi "fosti agenti". A13-a intrebare dadea de fapt "cheia" asasinarii lui Kennedy, descoperita de Angleton, dar neluata in seama de Comisia Warren: "Corovin" era pseudonimul care figura pe pasaportul generalului Rodin, in cursul vizitei sale in Marea Britanie, la inceputul anilor '60. In calitatea sa de sef al antenei (rezidentei) londoneze a Sectiei 13 (asasinate) a Directiei I KGB, Rodin era responsabil de operatiunile lui Kostikov (din partea Sectiei 13) cu L.H. Oswald. Si mai era ceva: Rodin reusise la Londra sa disimuleze perfect actiunile Sectiei 13 (asasinate) folosindu-se de serviciile secrete bulgare sau ale altor tari comuniste.
In mod evident, Angleton urmarea sa-l faca pe Nossenko sa dezvaluie felul in care organiza Sectia 13 aceste "operatiuni combinate". Sa mentionam in incheiere un singur fapt revelator: niciodata Nossenko sau Angleton n-au fost audiati de Comisia Warren, adica cea insarcinata oficial sa elucideze circumstantele asasinarii Presedintelui Kennedy. Probabil fiindca asasinatul fusese elucidat de Angleton. Curand, Angleton avea sa fie eliminat din CIA. Stia prea multe, iar echipa Nixon-Colby (noul director al CIA) avea alte planuri cu sovieticii. Se pregateau tratativele Start 1. Henry Kissinger devenise "avocatul" de la Washington al "destinderii", noul glasnost lansat de Brejnev si Andropov.
Anatoli Golitin insa, printre alte dezvaluiri de senzatie – care, cum am vazut, l-au deconspirat si pe Nossenko – a mai facut una: Henry Kissinger era un agent de influenta al Moscovei, lucrand mana in mana cu Willy Brandt, fost agent kominternist. Aflat in legatura, in anii '30, cu Ulbright si Pieck. Era prea mult. Angleton a fost silit sa demisioneze. Pentru publicul larg, "misterul Kennedy" persista pana in ziua de azi. Unele secrete incomodeaza chiar si dupa 40 de ani.
Vladimir ALEXE 
 Afisari: 728  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Afacerea Kennedy   de Osiris
A r h i v a
  PAINE SI CIRC fals tratat de vanatoare    
  Evolutia relatiei lui Nossenko cu CIA    
  Micile erori din legenda lui Nossenko    
 Top afisari / comentarii 
 Voiculescu ar putea intra dupa gratii (2826 afisari)
 Felix si-a turnat familia (2565 afisari)
 Sluga Securitatii (1570 afisari)
 Danezii ne cred prosti (1385 afisari)
 Cum putem folosi Parteneriatul Estic (1128 afisari)
 Cu limba pe-afara: Cea mai sexy femeie din lume nu reuseste sa-si controleze sexualitatea (3883 afisari)
 "Din dragoste": Mircea Radu, concediat de Antena 1 (2980 afisari)
 Nica: Noua uniforma a politiei nationale va fi prezentata saptamana viitoare (2886 afisari)
 Elena Basescu: Numai niste minti bolnave s-au putut gandi la scaunul electric (2272 afisari)
 S-a razbunat Chris Brown postand poze nud ale Rihannei pe internet? (2193 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01265 sec.