Ziua Logo
  Nr. 4525 de luni, 4 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Universitatile la deparazitat
-- ARACIS, capusa Educatiei, nu mai prezinta garantii si pierde monopolul de evaluator suprem * ENQA decide maine daca agentia romana va fi primita in randul evaluatorilor europeni
"Diplomele de bacalaureat false nu sunt vina universitatilor la care s-a sustinut examenul de licenta" a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei
Toate universitatile ar trebui reacreditate de catre o agentie independenta agreata de Guvern, in paralel cu Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), a spus, la Senat, Mircea Miclea, presedintele Comisiei prezidentiale pentru elaborarea politicilor din educatie.
In acest fel, ARACIS, capusa Educatiei, va pierde, in sfarsit, monopolul asupra evaluarii si acreditarii universitatilor - de care a beneficiat din plin si pe bani grei timp de doi ani, fara a aduce imbunatatiri sistemului de invatamant superior. Ba, din contra, la adapostul "gradului de incredere ridicat" acordat cu prea multa usurinta de "Agentia suprema", in universitatile de stat au proliferat coruptia si plagiatul, totul culminand cu scandalul diplomelor false. In ciuda acestor realitati relevate si de Raportul si Topul integritatii ale Coalitiei Pentru Universitati Curate, ARACIS are pretentia ca Asociatia Europeana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ENQA) sa o primeasca in randul evaluatorilor europeni.
"Trebuie reacreditate, in baza unei metodologii, toate institutiile de invatamant superior. Aceasta este solutia pentru prevenirea cazurilor de diplome de licenta eliberate in baza unor diplome de bacalaureat false. (...) Acreditarile prezente sa ramana valabile pana la noua acreditare, care ar putea fi facuta de ARACIS, dar si de o agentie independenta agreata de Guvern. De asemenea, trebuie infiintat de urgenta Registrul Matricol Unic, prin care fiecare student inmatriculat intr-o universitate acreditata sa apara intr-o baza de date accesibila pe Internet, astfel incat sa poti vizualiza tot parcursul lui pe durata anilor de studii. Astfel, sa nu poata fi cineva trecut la examenul de licenta fara sa fi trecut prin sistem si fara sa fie vizualizat", a declarat Mircea Miclea, dupa audierile de martea trecuta de la Senat. Alaturi de seful comisiei de la Cotroceni, la audierile de la Comisia de invatamant din Senat au participat si ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, presedintele ARACIS, Ioan Curtu, precum si Corina Dumitrescu, vice�presedintele Consiliului National al Rectorilor.
Ecaterina Andronescu a anuntat ca Ministerul Educatiei va introduce noi elemente de siguranta impotriva falsificarii diplomelor de bacalaureat. "Incepand cu anul acesta, am adaugat cateva elemente de siguranta in plus la diplomele de bacalaureat. Diplomele de bacalaureat false nu sunt vina universitatilor la care s-a sustinut examenul de licenta. Totusi, noi trebuie sa intarim procedurile de verificare in universitati", a declarat ministrul, dupa audieri.
Masterate pe coclauri
In privinta anchetei ministerului in cazul diplomelor de bacalaureat false, Andronescu a spus ca inca nu e gata. "Suntem foarte aproape de a o finaliza. Astept sa se intoarca de la ultimele controale cei pe care noi ii avem in teritoriu, si speram sa fim de folos justitiei cu determinarile de ordin tehnic. Exista escroci de cea mai joasa speta, care au falsificat diplomele de bacalaureat", a declarat ea. Anterior, ministrul Educatiei aproximase ca n-au existat 15.000, ci doar 300-400 de cazuri de diplome de licenta eliberate in baza unor documente de bacalaureat false.
Un alt subiect de discutie l-a constituit problema programelor de masterat evaluate de ARACIS, despre care ministrul Educatiei a spus ca foarte putine in sistem de invatamant la distanta au fost respinse. "Daca ne uitam la programele de masterat din Romania, cea mai mare problema o creeaza masteratele la distanta. (...) S-au multiplicat in toate catunele. Din totalul de 1860 de programe de masterat evaluate, au fost respinse 69 la zi si 10 la distanta", a precizat Ecaterina Andronescu. La acest capitol, punctul pe "i" l-a pus insa Corina Dumitrescu, vice�presedintele Consiliului National al Rectorilor (CNR), care a acuzat ARACIS de monopol si de acreditarea a cate 200 de masterate intr-o singura zi.
Teapa cu meloterapia
Vicepresedintele CNR a reclamat ca ARACIS a acceptat programe de masterat aberante, cum este cazul meloterapiei de la Universitatea Transilvania din Brasov. Reamintim ca in ZIUA am prezentat pe larg cum Agentia a aprobat anul trecut un program de masterat la distanta denumit "meloterapie", in cadrul Facultatii de muzica a universitatii de stat brasovene. Masteranzii sunt pacaliti, deoarece profesiunea in care se specializeaza - alinarea, prin muzica, a bolnavilor incurabili - nu exista in nomenclatorul de meserii. Meloterapia a fost contestata de Colegiul Medicilor sI de Ministerul Sanatatii, iar Comisia de invatamant a Senatului din vechea legislatura i-a cerut presedintelui ARACIS, Ioan Curtu, sa retraga acreditarea, dar fara vreun rezultat.
Corina Dumitrescu a reluat subiectul. "Am discutat despre cele 200 de masterate acreditate de Agentie intr-o singura zi si despre meloterapia aia care este rusine mondiala. Comisia intelesese de la bun inceput ca Ordonanta 75, Legea 87/2006 si Legea 240/2007 interzic, la pachet, monopolul la nivelul evaluarilor institutionale, dar s-a convins inca o data ca ARACIS nici nu ar merita sa-l detina", ne-a declarat vicepresedintele CNR.
ENQA da verdictul maine
ENQA va decide, pe 5 mai, daca ARACIS merita sa fie primita in randul membrilor sai.
Cinci experti ai agentiei europene sunt din februarie in Romania pentru a afla de la rectori, studenti, membri ai Parlamentului si reprezentanti ai angajatorilor daca ARACIS a respectat normele internationale de evaluare, in vederea acreditarii programelor de studiu ale universitatilor. Raportul final, intocmit de expertii europeni va fi decisiv. Ecaterina Andronescu ne-a recunoscut ca ARACIS "are o problema cu monopolul", dar "ca orice bun roman", ar vrea ca ARACIS sa fie acceptata in ENQA. De patru luni de cand se afla la conducerea Ministerului Educatiei nu a facut insa nimic pentru a rezolva problema monopolului.
Demnitarul nu s-a aratat deloc surprinsa de taxele enorme percepute de ARACIS, parandu-i-se normal ca o universitate sa plateasca un miliard de lei vechi doar pentru a putea organiza, anul trecut, examene de masterat. La randul sau, ARACIS sustine ca este o institutie independenta, nefinantata de la buget, desi banii incasati din taxarea universitatilor de stat provin de la minister. Abia de anul acesta evaluarile se fac din fonduri europene.
ARACIS abuz de "pilotaj"
"Toate evaluarile facute pana acum de ARACIS sunt legale la nivel de pilotaj (program pilot, n. red.). Ca simplu experiment, se poate constata ca este maximum de competenta pe care si-ar fi putut-o insusi ARACIS. Daca cineva vrea insa sa le ridice la rang de lege, se loveste de prevederile Legii 240/2007, care spune fara niciun dubiu ca �in anul universitar 2006-2007, toate institutiile furnizoare vor aplica doar experimental meto�dologia", iar ARACIS este doar experimental in joc. In aceste conditii, dumnealor nu puteau sa faca evaluari institutionale. Ar putea sa le faca doar daca, pe 5 mai, la libera concurenta cu alta agentie, ar intra in retea. Daca insa ARACIS nu va intra in ENQA, ar trebui sa se desfiinteze, potrivit legii", ne-a mai spus Corina Dumitrescu.
Monopolul detinut de ARACIS ar fi putut fi evitat pana acum, daca s-ar fi dorit acest lucru. "O alta agentie agreata de Guvern se poate infiinta foarte simplu: printr-un ordin de ministru se face o comisie acreditata de Ministerul Educatiei care, pur si simplu, licentiaza noua agentie asa cum licentiaza orice alta activitate. Ar putea fi licentiate chiar mai multe agentii de acest fel", ne-a explicat vicepresedintele CNR. Chiar si pe ultima suta de metri insa, comisia senatoriala de invatamant a amanat votul pana la urmatoarea sedinta, ce va avea loc, in mod ironic, chiar in ziua cand ENQA va da verdictul pentru ARACIS.
"Diplomele de bacalaureat false nu sunt vina universitatilor la care s-a sustinut
Pagina realizata de Magda SEVERIN 
 Afisari: 1705  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
industrializare   de avarfreson
Ca mi-ati adus aminte de un caz ...   de CALUGARU
in completare...   de bolovan gheorghe
invatamint patronat de Ilici,Escu si Basila.....   de bolovan gheorghe
Daca ati controla la laborator originea hartiei folosite la diplomele respective ati constata   de ionion
Povesti ieftine abramburite   de crocat
Sa nu uitam ca oamenii lui Voronin s-au amestecat si aici - in domeniul invatamantului   de ionion
Intr-o societate fara principii cum este cea romaneasc este firesc sa existe o anarhie generala   de ionion
"Exista escroci de cea mai joasa speta, care au falsificat diplomele de bacalaureat"   de Liviu2002j
A r h i v a
  Vanatoare de "Doctori in stele"    4 comentarii
  Gripa porcina a plecat din SUA    8 comentarii
  Unu mai muncitoresc ca altul    4 comentarii
  PDL la munte si la mare    3 comentarii
  Sambra prezidentiala    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Vanatoare de "Doctori in stele" (4852 afisari)
 Gripa porcina a plecat din SUA (2425 afisari)
 Magda in lacrimi (1759 afisari)
 Universitatile la deparazitat (1705 afisari)
 Monstrul din Brasov sugrumat in celula (1513 afisari)
 Isi micsoreaza penisul de 25 de centimetri, pe care tocmai l-a marit, pentru ca femeile nu vor sa faca sex cu el (3797 afisari)
 Topul catastrofelor ce vor distruge civilizatia umana in 2012 (3706 afisari)
 Bloggeri si forumisti, atentie la ce scrieti! Va pandeste puscaria!  (2470 afisari)
 Hitler, suparat pe succesul Sandero pe piata din Germania: Pai de aia am facut eu Autobahn, sa merg doar cu 180km/h?! - VIDEO (2323 afisari)
 Autorii unui filmulet intitulat "Romania-the end of choice", reclamati pentru defaimare si instigare la prostitutie si pornografie (1749 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01368 sec.