Epidemia de gripa porcina continua sa se propage, trei cazuri fiind confirmate ieri in Germania. In Mexic, unde se afla focarul gripei, numarul victimelor s-a modificat, un responsabil al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) precizand ca doar sapte oameni au murit in aceasta tara in urma contactarii virusului, si nu 152 cum s-a comunicat initial. La Luxemburg are loc azi o reuniune de urgenta a ministrilor Sanatatii din UE, dupa ce la nivelul Uniunii
au fost confirmate trei cazuri de persoane infectate cu virusul H1N1. Statele Unite au anuntat ieri primul caz de deces, provocat de gripa, victima fiind un copil de doi ani.
OMS a anuntat ieri ca numarul total al cazurilor de gripa porcina, la nivel mondial, este de 105, dintre care sapte cazuri mortale in Mexic. Pana in acest moment, virusul s-a raspandit in sapte state, a subliniat OMS. Organizatia a cerut guvernelor sa se pregateasca pentru o pandemie de gripa porcina, avertizand ca, "daca boala se va raspandi rapid pe glob, va fi un adevarat dezastru pentru statele cele mai sarace".
Germania s-a adaugat ieri pe lista tarilor europene, alaturi de Marea Britanie si Spania, prin confirmarea aparitiei a trei cazuri de gripa porcina pe teritoriul tarii.
Conspiratia companiilor
Pe internet au inceput insa sa apara si terorii ale conspiratiei legate de gripa porcina. Una dintre variantele cele mai vehiculate este cea potrivit careia ar putea fi vorba de un complot al laboratoarelor farmaceutice pentru a-si vinde stocurile de vaccin Tamiflu. In sprijinul acestei teorii este adusa informatia conform careia farmaciile online nu mai fac fata cererilor masive de Tamiflu. O alta teorie, mult mai ingrijoratoare, este aceea ca mastile purtate de populatie nu protejeaza impotriva raspandirii virusului. In acest sens, este republicat un articol din 2003, referitor la ineficienta mastilor, cand planeta a fost terorizata de SARS.
Pe de alta parte, in Statele Unite, unde pana acum s-au confirmat 64 de cazuri, oficialii sustin ca iau in calcul posibilitatea de a schimba denumirea de "gripa porcina" intrucat anumite state interzic importurile de carne de porc din SUA, fara sa stie foarte multe despre aceasta boala.
Masuri in Romania
Si Guvernul Romaniei a adoptat, marti, strategia de urmat in cazul unei eventuale epidemii cu virus gripal porcin, care include un set de masuri, intre care instituirea unei supravegheri epidemiologice exigente si monitorizarea starii de sanatate a calatorilor dinspre si spre zonele de risc, de catre echipe medicale instalate la toate punctele de frontiera ale tarii. De asemenea, s-a decis organizarea unei retele de supraveghere, de prevenire si terapie medicala pentru eventualele cazuri suspecte de gripa. In acest sens, toate tarile, inclusiv Romania, au dispus completarea rezervelor antiepiļæ½demice de terapie intensiva si de medicatie specifica necesare. Astfel, Romania a identificat Institutul National "Matei Bals" ca fiind centrul de referinta pentru izolarea posibililor suspecti de gripa. A patra masura vizeaza intarirea capacitatii de diagnostic de laborator, Institutul Cantacuzino fiind identificat drept centru de referinta in acest scop. Ultima masura se refera la informarea populatiei prin mass-media si prin serviciile medico-sanitare. In Romania, Comitetul National de Coordonare, constituit la nivelul Ministerului Sanatatii, a informat si a alertat retelele medicale din tara. De marti au fost suplimentate stocurile de rezerva ale Ministerului Sanatatii, precum si capacitatile existente pentru prevenirea cazurilor de imbolnavire.
In UE exista in prezent 51 de persoane sub investigatie in Cehia, Croatia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Spania, Suedia si Marea Britanie.