Exista semnale ca Raportul de tara pe tema Justitiei va fi foarte rau, iar parlamentarii au datoria sa salveze ceea ce este apreciat la Bruxelles, a avertizat ieri, in timpul dezbaterilor subcomisiei de Cod Penal, presedintele forului - ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Victor Ponta.
"Interesul general este ca Raportul de tara pe Justitie sa nu fie foarte rau. Din toate semnele va fi foarte rau si atunci incercam macar prin ce facem sa salvam ceea ce este apreciat la Bruxelles. Legea 78 e considerata buna si o lasam asa, nu ne atingem de ea. Din pacate, vor fi alte probleme pe Justitie, care nu depind de noi. Parlamentul chiar a facut tot ceea ce a putut sa ajute raportul de tara sa nu fie chiar atat de rau", a spus Victor Ponta, citat de Mediafax. Declaratia sa a venit in contextul in care mai multe articole din noul Cod Penal au fost abrogate, pentru a fi mentinute in Legea 78/2000 - privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie. "Am lasat in Codul penal ceea ce era si inainte, respectiv, luarea si darea de mita, traficul de influenta si in Legea 78/2000 (...) nu am facut nicio modificare. Daca acest act normativ era apreciat de Comisia Europeana, atunci de ce sa-l mai schimbam?" a mai spus Ponta. El a adaugat ca a inteles nemultumirile specialistilor si ca ar fi fost "vinovat din culpa" daca ar fi amendat Legea 78, dupa ce marti membrii subcomisiei au avut o ampla dezbatere referitoare la articolul privind abuzul in functie, care ar fi anulat un articol din Legea 78.
Atunci, au existat opinii potrivit carora Legea speciala 78 - care incrimineaza infractiuni asimilate celor de coruptie - ar trebui abrogata, motiv pentru care Ponta a cerut ieri sa i se spuna daca prin amendamentele aduse sau pastrate este afectat acest act normativ special. "Discutia cea mai mare a fost daca locul infractiunilor de coruptie si de serviciu este in Codul Penal, asa cum a fost pana acum, sau daca le scoatem de aici si le lasam intr-o lege speciala. Ideea a fost sa le avem aici (in Codul penal-n.r.) si le avem reglementate european", a explicat Ponta.
In final, subcomisia de Cod Civil a decis ieri scoaterea din actul normativ a articolelor care vizau abuzul de functie si folosirea de informatii privilegiate, infractiuni care sunt prevazute de Legea 78. "Deci nu ma mai paraste nimeni astazi", a mai spus Ponta.
Pedepse pentru ziaristi
Victor Ponta a apreciat insa ca ar trebui prevazute in Codul Penal calomnia si insulta, tinand cont de punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii si de decizia Curtii Constitutionale, potrivit careia dezincriminarea acestor infractiuni ar crea un vid legislativ, iar prezenta lor in actul normativ este constitutionala. Ministrul PSD a adaugat ca parlamentarii "nu au cum sa nu incrimineze" cele doua infractiuni, dar a precizat ca el "nu tine la chestia asta". Dezincriminarea calomniei a fost discutata de catre subcomisia parlamentara inca de acum doua saptamani, cand majoritatea membrilor s-au pronuntat pentru eliminarea acestui articol, facand referire la deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului care a condamnat de mai multe ori Romania pentru sanctiunile penale disproportionale fata de scopul urmarit atunci cand infractiunea a fost incriminata. Totusi, parlamentarii au reamintit si decizia Curtii Constitutionale, data la inceputul anului 2007, potrivit careia dezincriminarea calomniei si insultei incalca principiul la liberul acces la Justitie si creeaza un vid legislativ.
Vecinii te evacueaza din casa cu Codul Civil
Membrii subcomisiei de Cod Civil aproape au finalizat dezbaterile, fiind posibil ca raportul de fond la Cod civil sa fie adoptat joi, saptamana viitoare. Printre modificarile aduse actului normativ se numara si posibilitatea ca Asociatiile de proprietari sa poata cere instantei de judecata evacuarea locatarilor care refuza achitarea intretinerii pentru cel putin trei luni de zile, chiar daca acestea nu sunt consecutive. "Nu este posibil sa continuam sa lasam posibilitatea unor locatari de rea-credinta sa-si sfideze vecinii; sunt cazuri in care, indivizi care au parcata o masina extrem de scumpa in fata blocului, le rad in nas vecinilor refuzand cu anii sa isi plateasca intretinerea, iar din cauza lor, un intreg bloc sufera pentru ca li se opresc utilitatile", a explicat senatorul PDL Iulian Urban. El a subliniat ca acest articol nu va avea efecte in cazul datornicilor care demonstreaza ca nu au posibilitatea sa isi plateasca intretinerea. (I.S.C.)