Ziua Logo
  Nr. 4524 de joi, 30 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Salariile bugetarilor cu bani de imprumut
-- Basescu a recunoscut ca Finantele au luat bani de pe piata pentru a acoperi cheltuielile statului * Lefurile vor ingheta in 2009 * Profesorii sunt pusi sa aleaga intre loc de munca si bani mai putini
Salariile bugetarilor au fost inghetate, pana la 31 decembrie 2009, prin adoptarea in sedinta din aceasta saptamana a unei Ordonante de urgenta. Ministerul Educatiei solicita inspectoratelor scolare solutii pentru incadrarea in noile sume alocate in urma rectificarii bugetare.
Reducerea cheltuielilor din invatamant ar putea duce chiar la disponibilizari sau la micsorarea salariilor cu pana la 20%. Basescu a recunoscut in Croatia ca statul s-a imprumutat de pe piata pentru a putea plati salariile bugetarilor. Premierul Emil Boc a declarat, la finalul sedintei, ca Guvernul va putea lua in discutie majorarea salariilor in sistemul bugetar in masura in care va dispune de resurse financiare, din economii rezultate inclusiv prin restructurarea agentiilor guvernamentale. "In masura in care Guvernul, sprijinit de economie, va avea resurse financiare, vom putea discuta de majorari salariale", a spus Boc.
Intrebat de presa daca Ordonanta presupune ca nu se mai pune problema majorarii cu 5% a salariilor in sistemul bugetar, conform unui anunt anterior, premierul nu a raspuns la obiect, declarand doar ca nu s-a dorit un vid legislativ si ca era nevoie de un cadru legislativ in vederea derularii procesului de salarizare.
Ieri, ministrul Finantelor a recunoscut ca prin rectificare a fost eliminata cresterea salariala de 5% programata pentru invatamant la inceputul anului. Pe de alta parte, Pogea s-a ferit sa foloseasca termenul de "inghetare" a salariilor bugetare, afirmand insa, ca, in acest an, de criza economica, salariile nu vor fi mai mici decat cele de la finele anului trecut. Totusi, Pogea nu a putut sa explice cum va mentine salariile la nivelul de anul trecut, in conditiile in care cheltuielile pentru personal programate in acest an sunt cu aproape doua miliarde de lei mai mici decat in 2008.
Proteste in Educatie
Potrivit OUG 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe 2009 si reglementarea unor masuri financiar - fiscale, sumele pentru finantarea cheltuielilor de personal din institutiile de invatamantul preuniversitar de stat se diminueaza cu 811.890.000 de lei. Referitor la reducerile de fonduri in sistemul de invatamant, premierul Emil Boc a declarat ca rectificarea bugetara nu va determina diminuari ale salariilor de baza la nicio categorie de bugetari.
Conform unei adrese trimise de Ministerul Educatiei, inspectoratele scolare judetene si cel al municipiului Bucuresti trebuie sa comunice masurile pe care le vor lua pentru respectarea prevederilor legale privind incadrarea in cheltuielile de personal. "Drepturile salariale se acorda numai in baza prevederilor legale si in limitele bugetare aprobate. Inspectoratele scolare si unitatile de invatamant vor lua toate masurile pentru incadrarea in cheltuielile de personal aprobate pentru anul 2009. Va solicitam ca pana la data de 30 aprilie sa comunicati masurile luate privind incadrarea in cheltuielile de personal", se arata in adresa transmisa inspectoratelor de MECI.
Secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Constantin Ciosu, a declarat ca diminuarea bugetului educatiei va duce la disponibilizari sau la micsorarea salariilor din invatamant cu pana la 20%, deoarece inspectoratele trebuie sa se incadreze in noul buget. Toti sindicalistii din educatie s-au declarat nemultumiti de rectificarea negativa a bugetului Ministerului Educatiei si au anuntat ca vor hotari actiunile de protest, acestia amenintand cu boicotarea tezelor unice. De asemenea, Sindicatul National al Functionarilor Publici a declansat actiunea de strangere de semnaturi in vederea demararii actiunilor de protest.
Dezvaluiri in Croatia
Traian Basescu, aflat in vizita in Croatia, a vorbitdespre situatia economica din Romania. Presedintele a declarat ca "nu am stat grozav in primele trei luni, intrucat Ministerul de Finante a imprumutat foarte multi bani de pe piata ca sa poata plati salariile in continuare, iar acestea sa vina la timp". "Aceasta politica se va mentine, obiectivul major fiind plata fara intarziere a salariilor, atat cat sunt ele. Vom reusi acest lucru fara probleme mari", a spus Basescu.
Corina SCARLAT 
 Afisari: 2512  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Made in Romania   de Bumerang
D-shoara Scarlat!de ce nu explicatzi ca s-a stricat tusul de la matritzele de fabricat roni(lei)   de iobagul roman
Hai las-o!   de galatush
A mintit si atunci cind a spus ca-si da demisia in 5 minute, nu si-a dat-o.   de Hokusai san
Imi aminresc ca inainte de alegeri, Basescu sustinea sus si tare ca sint bani pentru marirea cu 50%   de Hokusai san
A r h i v a
  EBA fara casa    8 comentarii
  Bratarile meserie de aur    3 comentarii
  Ceferistii au protestat degeaba    1 comentariu
  Raportul pe Justitie va fi necrutator    23 comentarii
  Pandemia gripei porcine bate la usa    2 comentarii
  Nasu' da pietre pretioase    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 EBA fara casa (3517 afisari)
 Raportul pe Justitie va fi necrutator (2874 afisari)
 Salariile bugetarilor cu bani de imprumut (2512 afisari)
 Parlamentul European pune la zid Chisinaul (2408 afisari)
 Bratarile meserie de aur (2379 afisari)
 "Mama, ma vor executa. Te rog, salveaza-ma!". Tanara din Iran, condamnata la moarte pentru o crima pe care nu a comis-o, a fost spanzurata - VIDEO (4254 afisari)
 Sase elevi sunt cercetați după ce au postat pe Internet un film porno cu doi dintre colegi - VIDEO (3577 afisari)
 O bucuresteanca s-a dus in pielea goala la cumparaturi - VIDEO (3231 afisari)
 Si-a "corectat" sotia nimfomana pentru ca traditia romaneasca spune "sa-ti aperi onoarea" (2812 afisari)
 Un craniu de extraterestru, descoperit pe Marte (2529 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01067 sec.