Ziua Logo
  Nr. 4524 de joi, 30 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Bratarile meserie de aur
Mega-scandalul cunoscut sub numele neoficial de "Aurul dacilor" se dovedeste tot mai incalcit. Tema de baza a confruntarii din spatele usilor inchise este autenticitatea faimoaselor bratari dacice.
Dosarul bratarilor, dosarul penal nr. 41/97/2005, are urmatorul termen de judecata fixat la data de 8 mai 2009, la Tribunalul Hunedoara. Pana la data respectiva, ar trebui sa ajunga in instanta raportul de expertiza solicitat lui Lucian Radu Stanciu, expert parte, desemnat de inculpatul Iulian Ceia.
Pe 18 martie, expertul a putut studia, timp de mai multe ore, cele 11 bratari aflate in custodia Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR), prilej cu care a descoperit cateva detalii absolut inedite, prezentate partial, la vremea respectiva, in exclusivitate, de ziarul ZIUA. Cel mai important element este o asa-zisa semnatura sau un simbol incizat pe bratara nr. 9, reprezentat printr-un sant circular, in interiorul caruia apare in relief o forma asemanatoare literei C. "Intrucat in Antichitate bijuteriile, precum bratarile, nu erau niciodata semnate sau marcate cu vreun semn, descoperirea mea duce la concluzia ca bratara nr. 9 este faurita de un bijutier din contemporaneitate, care a tinut sa marcheze opera sa cu un semn distinctiv.", afirma Lucian Stanciu. Mai mult, acesta arata ca pe alta bratara, bratara nr. 11, "am descoperit urme vizibile si suficiente de pamant, pe ornamentele ei: pe capul de animal fantastic (dracon) si pe cele sase palmete (frunze de palmier). Studierea intr-un laborator de fizica, prin metoda carbonului sau cu raze laser, a materiei organice continute de acest pamant, ar permite sa se stabileasca daca bratara respectiva a fost ingropata acum 2000 de ani sau recent". Interesant este insa faptul ca cercetarile si expertizele de pana acum, al caror subiect au fost respectivele bratari, nu au relevat oficial elementele amintite, deosebit de importante pentru stabilirea autenticitatii si vechimii pieselor.
La limita legalitatii
Lucian Stanciu este expert acreditat de Ministerul Justitiei, calitate in care - analizand contextul desfasurarii expertizei sale asupra bratarilor, defavorabil, dupa aprecierea sa - a decis sa se autosuspende din aceasta activitate, intrucat "nu sunt intrunite conditiile practice si stiintifice obiective, pentru a ajunge la concluzii de expertiza certe, adevarate si convingator demonstrate". Mai precis, ar fi vorba despre analiza fizico-chimica a metalului din care au fost realizate bratarile. Analize despre care a aflat ca ar fi fost efectuate in laboratorul de specialitate al MNIR, dar nu i s-au pus la dispozitie nici macar copii ale buletinelor de expertiza ("Am fost refuzat!", afirma Stanciu), astfel ca a ajuns chiar sa se indoiasca de existenta acestor documente stiintifice. Intr-o adresa catre presedintele instantei de judecata, Cristina Buzdugeanu, acesta semnaleaza si alte detalii situate la limita legalitatii, in procesul bratarilor presupuse a fi dacice. Stiut fiind ca, in procesul amintit, reclamantul este Ministerul Culturii (care solicita inculpatilor suma de circa sase milioane de euro), in mod bizar, bratarile - corpul delict, in speta - se afla in custodia MNIR, subordonat chiar ministerului in cauza, iar expertiza pe care se bazeaza instanta s-a realizat la aceeasi institutie. Totusi, solicitarea de a se efectua o noua analiza fizico-chimica, intr-o institutie independenta, a primit de la Tribunalul Hunedoara urmatorul raspuns: "Va solicitam sa depuneti la dosar, pana la urmatorul termen de judecata, concluziile propriului raport de expertiza efectuat in cauza in conditiile date, fara ca instanta sa dispuna o alta expertiza fizico-chimica."
Adrian-Nicolae POPESCU, Foto: Lucian CURELARIU 
 Afisari: 2379  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Am in fata titlurile celor doua comentarii   de emigrstul
Daca se vrea Adevar si Dreptate, treaba se rezolva intro saptamana.   de Osiris
FALSURI   de stan patitu
A r h i v a
  EBA fara casa    8 comentarii
  Salariile bugetarilor cu bani de imprumut    5 comentarii
  Ceferistii au protestat degeaba    1 comentariu
  Raportul pe Justitie va fi necrutator    23 comentarii
  Pandemia gripei porcine bate la usa    2 comentarii
  Nasu' da pietre pretioase    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 EBA fara casa (3517 afisari)
 Raportul pe Justitie va fi necrutator (2874 afisari)
 Salariile bugetarilor cu bani de imprumut (2512 afisari)
 Parlamentul European pune la zid Chisinaul (2408 afisari)
 Bratarile meserie de aur (2379 afisari)
 "Mama, ma vor executa. Te rog, salveaza-ma!". Tanara din Iran, condamnata la moarte pentru o crima pe care nu a comis-o, a fost spanzurata - VIDEO (4254 afisari)
 Sase elevi sunt cercetați după ce au postat pe Internet un film porno cu doi dintre colegi - VIDEO (3577 afisari)
 O bucuresteanca s-a dus in pielea goala la cumparaturi - VIDEO (3231 afisari)
 Si-a "corectat" sotia nimfomana pentru ca traditia romaneasca spune "sa-ti aperi onoarea" (2812 afisari)
 Un craniu de extraterestru, descoperit pe Marte (2529 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03136 sec.