Ziua Logo
  Nr. 4524 de joi, 30 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Reportaj
Colonia 1 Mai
Situat in inima Tarii Barsei, catunul care figureaza pe harta drept Colonia 1 Mai din judetul Brasov este o asezare in care se mai aciuiesc vreo 700 de suflete. Majoritatea celor de aici sunt urmasii ortacilor de la fosta mina de carbune Concordia, devenita, dupa nationalizarea din 1948, mina 1 Mai. Lipiti pamantului, la propriu, supravietuitorii din 1 Mai isi amintesc cu nostalgie de vremurile bune de dinainte de 1989, cand aveau locuri de munca si salarii, iar ziua care dadea si numele localitatii era sarbatorita cu mici, bere, dansuri populare si muzica fanfarei locale si onorata de prezenta impopotonata regulamentar a sefilor comunisti de la judet. Din vremurile acelea nu a mai ramas nimic iar pe colonistii de acum nu-i mai viziteaza nimeni. Doar reprezentantii primariei comunei Vulcan mai vin pe aici pentru a imparti ajutoare sociale si a-i convinge sa se apuce de munca (!?).
Situata la trei kilometri de comuna Vulcan, Colonia 1 Mai se afla in imediata apropiere a fostei mine. Are o scoala cu patru clase, o gradinita pentru toti, un magazin mixt, un camin cultural construit sub comunisti si o mica biserica ortodoxa. Mai supravietuieste si un pavilion de psihiatrie, care apartine de spitalul judetean din Brasov si unde sunt internati bolnavii cronici, "nebuni care sunt internati aici de zeci de ani", cum ne spune un localnic nefamiliarizat cu noii termeni UE.
Fosta intrare in Mina 1 Mai este astupata de mult
Peste catun pluteste lehamitea. Cateva gaini razlete ciugulesc prin praful ulitelor. La portile casutelor modeste, femei si barbati, unii cu fetele buhaite de bautura, "sed in cur" fara nici o grija, de parca n-ar avea nimic de facut, vorbesc rar si trag basamac. Zona in care este asezata Colonia 1 Mai este superba, la poale de munte. Fosta mina, asezata pe aproape doua hectare, a fost cumparata de patronii italieni ai firmei Agrovit SA din Brasov prin 1999 si de atunci este tot parasita. Terenul va fi vandut candva, deoarece reprezinta o avere si pe el va fi ridicat un complex rezidential.
Sarbatoarea nu mai exista
Vladimir Szekely este unul dintre fostii mineri ai exploatarii miniere 1 Mai si unul dintre putinii locuitori instariti ai Coloniei. "Oamenii nu mai muncesc, s-au lenevit, domnu' ziarist! Inainte, cand era mina, oamenii aveau salar bun, puteau sa-si duca copiii la mare, chiar sa-si mai ia cate o masina. Eu eram maistru la mina, dar toti care munceam aici ne puteam intretine familiile.
Pe vremuri, la monumentul eroilor din Colonie avea loc o mare sarbatoare de 1 Mai
De 1 Mai era sarbatoare mare aici, veneau stabii de la judet, se dadea bere, mici, canta fanfara minei toata ziua, ce mai, era bine si frumos! Acu, e saracie mare, oamenii n-au pamant, ca ei sunt veniti aici de prin Apuseni si n-au avut proprietati, dar nici cu munca nu se omoara. Daca mai ramaneau sasii aici, poate se dadeau si romanii dupa munca. Dar multi asteapta alocatiile co�piilor si ajutoarele de la primarie. Mai mare rusinea, ca multi sunt oameni tineri", ne povesteste nea Szekely, care este ceh la origine "dar am luat numele nevestei mele, unguroaica".
"Oamenii o duc foarte greu in colonie. N-au de nici unele, doar casele in care locuiesc si gradinile in care mai cultiva cate ceva. Aici, in Vulcan, oamenii muncesc, se descurca, influenta benefica a sasilor inca se mai simte", ne spune Gheorghita Tintea, de o viata referent la primaria comunei Vulcan si "cronicarul" zonei. Le stie pe toate, adunate de prin cronicile sasilor, din arhiva primariei, dar mai ales din arhiva foarte bogata si exacta a bisericii evanghelice din localitate. "Am avut fanfare foarte bune, celebre chiar in tara. Una era a sasilor, una a romanilor din Vulcan si una a minei. De 1 Mai, era mare sarbatoare in colonie, ca si aici, in Vulcan. Oamenii se distrau toata ziua, cantau toate fanfarele, tinerii dansau. Acum nu mai vine nici naiba, e o zi obisnuita, ca toate celelalte", ne povesteste nea Gheorghita.
Petrecere de 1 Mai 1933, in Colonie
Traditie de lupte sociale
Mina Concordia a fost deschisa in jurul anului 1836, proprietari fiind fratii Hoffman, de origine austriaca. La data nationalizarii, in 1948, mina era proprietatea lui Eugen Kzell, de origine germana, ulterior plecat in Austria. Acesta din urma a mai detinut si fabrica de bere Kzell. In prezent fratii Kzell, nepotii lui Eugen Kzell, au revendicat o parte din terenurile Coloniei 1 Mai. "Prin 1929 minerii s-au revoltat, au preluat conducerea minei pentru scurt timp. A intervenit armata si 13 mineri au fost arestati. Apoi, in 1933 iar a avut loc o greva mai mare la mina si iarasi a intervenit armata. Astfel ca, aproape natural, regimul comunist a botezat mina si colonia 1 Mai", ne spune Zenovia Morar, fost secretar al comunei Vulcan.
Oamenii nu mai muncesc, s-au lenevit, domnu' ziarist! Inainte, cand era mina, oamenii aveau salar bun, puteau sa-si duca copiii la mare - Vladimir Szekely, supravietuitor
Maistrul Vladimir Szekely mai pastreaza ustensilele de minerit
1 Mai muncitoresc
Versurile: Maria Rantes
Muzica: Ciprian Porumbescu
Rade iara primavara,
Peste campuri, peste plai,
Veselia umple tara,
C-a venit Intai de Mai!
Muncitorii au pornit
Si-ntr-un glas s-au infratit!
Si ei azi sarbatoresc
Unu Mai muncitoresc.
Infratiti azi cu taranii,
Muncitorii-n joc si cant,
Praznui-vor in toti anii
Libertatea pe pamant.
Peste mari si peste tari,
Se aduna pe carari,
Lumea toata in alai
Pentru al nostru intai de Mai.
Gheorghita Tintea, cronicarul din Vulcan
Originea americana
In 1889, Congresul Internationalei Socialiste (CIS) a decretat 1 mai drept Ziua Internationala a Muncii. Decizia CIS a dorit sa come�moreze periodic victimele grevei generale din Chicago organizata pe 1 mai 1886. In scurt timp, 1 Mai a devenit sarbatoarea muncii pe aproape tot mapamondul. Exista si exceptii, cum sunt Australia, Elvetia si Statele Unite, unde 1 Mai nu este o sarbatoare oficiala. Ziua Muncii a capatat importanta dupa ce autoritatile au convenit cu sindicatele ca aceasta zi sa fie libera. In Romania, 1 Mai a fost sarbatorita pentru prima data in 1890. In timpul regimului comunist, de 1 Mai erau organizate manifestatii la care muncitorii erau obligati sa participe. Dupa Revolutia din 1989 importanta propagandistica a Zilei Muncii a fost minimalizata. Abia in 2003 Blocul National Sindical a incercat organizarea unei adunari populare, cu mici, bere
si muzica, pentru a serba aceasta zi.
Colonia este asezata intr-o zona superba
1 Mai in toponimia romaneasca
* Baile 1 Mai, statiune in judetul Bihor
* Colonia 1 Mai, sat in Brasov
* 1 Mai, cartier in Craiova
* 1 Mai, statie de metrou
* numele unor strazi si piete in zeci de localitati
Foto si text: Marian GHITEANU, Laszlo KALLAI, marian.ghiteanu@ziua.ro, laszlo.kallai@ziua.ro 
 Afisari: 1027  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Sfanta lene romaneasca !   de Zaharia2
Brasovul   de muresanu
Bun reportaj   de Ion Ionescu de la Brad
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 EBA fara casa (3517 afisari)
 Raportul pe Justitie va fi necrutator (2874 afisari)
 Salariile bugetarilor cu bani de imprumut (2512 afisari)
 Parlamentul European pune la zid Chisinaul (2408 afisari)
 Bratarile meserie de aur (2379 afisari)
 "Mama, ma vor executa. Te rog, salveaza-ma!". Tanara din Iran, condamnata la moarte pentru o crima pe care nu a comis-o, a fost spanzurata - VIDEO (4254 afisari)
 Sase elevi sunt cercetai dup ce au postat pe Internet un film porno cu doi dintre colegi - VIDEO (3577 afisari)
 O bucuresteanca s-a dus in pielea goala la cumparaturi - VIDEO (3231 afisari)
 Si-a "corectat" sotia nimfomana pentru ca traditia romaneasca spune "sa-ti aperi onoarea" (2812 afisari)
 Un craniu de extraterestru, descoperit pe Marte (2529 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01779 sec.