Ziua Logo
  Nr. 4521 de luni, 27 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Cutremurul a blocat telefonia
-- Cutremurul de sambata seara a amintit romanilor ca zona Vrancea le poate provoca multe dureri de cap. Cei care locuiesc in cladiri subrede, cu bulina rosie, au realizat ca nu-i de glumit si ca ar trebui sa faca ceva pentru reabilitarea cladirilor. Pe de alta parte autoritatile au constatat ca retelele de comunicatii n-au mai facut fata numarului mare de apeluri telefonice, sistemele blocandu-se timp de o ora.
Romania a fost scuturata, sambata seara de un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter, undele seismice fiind simtite pana in Republica Moldova si in Nordul Bulgariei. Cutremurul produs in jurul orei 20.20, in zona Vrancea, a fost resimtit simtit la Bucuresti cu intensitate de 4 grade pe scara Mercalli. Directorul Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, Gheorghe Mar�mureanu, a declarat ca in perioada urmatoare nu vor fi replici mai mari decat cutremurul initial.
Sute de cladiri in pericol
Specialistii spun ca sute de cladiri s-ar putea prabusi in Bucuresti in cazul unui seism asemanator celui din 1977, unele dintre ele - institutii publice de importanta majora, cum ar fi spitalele. Ministrul Sanatatii a precizat ca sunt multe spitale de urgenta care nu ar putea face fata unui dezastru natural, demnitarul adaugand ca, potrivit unei statistici a Bancii Mondiale din 2002, jumatate din unitatile sanitare din Romania ar fi afectate de un cutremur. In HG 548/2008 privind aprobarea Strategiei nationale de comunicare si informare publica pentru situatii de urgenta se arata ca "in conformitate cu studiile efectuate in acest domeniu de institutii specializate, cutremurele cu o magnitudine de 7 grade pe scara Richter au o perioada medie de revenire de 32 de ani. Totusi, directorul Institutului de Fizica a Pamantului (IFP) Gheorghe Marmureanu, a afirmat ca un cutremur de intensitatea celui din 1977 s-ar putea produce abia dupa 2080. In Bucuresti, 392 de cladiri sunt cu bulina rosie, prezentand un risc ridicat in cazul unui cutremur. 127 dintre aceste cladiri au fost construite inainte de 1940.
Gheorghe Marmureanu a criticat companiile de telefonie, care nu sunt in stare sa asigure semnal dupa un cutremur mic. "Au cazut toate telefoniile. Nu mai puteam lua legatura cu nimeni", a declarat Mar�mureanu, la scurt timp dupa producerea seismului. Ieri, ministrul de Interne, Dan Nica, s-a intalnit cu presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Catalin Marinescu, pentru a-i cere un control la operatorii de telefonie.
Pe de alta parte, in cazul unui cutremur, conducerile institutiilor cheie din tara afirma cu nu vor fi luate prin surprindere, fiind conectate la sistemul de urgenta al IFP.
Ce facem in timpul seismului
Specialistii recomanda ca,
in timpul unui cutremur, populatia sa nu paraseasca locuinta si sa se adaposteasca langa un perete de rezistenta, sub o grinda sau chiar sub un birou/masa. Daca nu aveti unde sa va adapostiti, acoperiti-va fata si capul cu mainile incrusisate si asezati-va intr-un colt ferit; daca nu va aflati intr-o cladire, ramaneti afara. Deconectati de la curent aparatele electrocasnice, stingeti aragazul si, in cazul in care este intrerupta furnizarea energiei electrice, folositi lanterne. Nu folositi lifturile si nici scarile. In cazul in care sunteti afara, indepartati-va de cladiri, semafoare si fire electrice. Respectati cu strictete masurile stabilite, indrumarile si comunicarile serviciilor de urgenta profesioniste, ale autoritatilor si ale altor organizatii abilitate sa intervina in astfel de situatii.
Corina SCARLAT 
 Afisari: 1753  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Falimentarul Felix    11 comentarii
  Atentie! Gripa porcina    10 comentarii
  Comunistii se ascund de investigatorii UE    3 comentarii
  Se intrerupe aerul respirabil    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Falimentarul Felix (5889 afisari)
 Palma pentru injustitie (2864 afisari)
 Se intrerupe aerul respirabil (2518 afisari)
 Ungaria sub teroare (2301 afisari)
 Rita detine secretul vietii vesnice (1846 afisari)
 O femeie a facut baie goala intr-o fantana arteziana din centrul Capitalei - VIDEO (3815 afisari)
 Marmureanu: O replica a cutremurului ar putea avea loc luni seara  (2279 afisari)
 Keira Knightley, intr-un clip atat de socant, incat a fost interzis (VEZI VIDEO) (2252 afisari)
 Cele mai ciudate tatuaje din lume! (FOTO) (1884 afisari)
 Probleme in cuibul Columbeanu? Iri si Moni, fotografiati in compania altor parteneri decat jumatatile lor (1749 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00889 sec.