Un nou virus gripal - A/H1N1 - este posibil sa fie la originea decesului a peste 80 de oameni in Mexic, in timp ce in Statele Unite au fost infectate deja cateva persoane. Tarile asiatice au declansat, ieri, starea de alerta in fata riscului gripei porcine. Agentia Nationala Sanitar-Veterinara din Romania incepe astazi o campanie de informare a populatiei si a crescatorilor de porci.
Virusul gripei porcine care a provocat moartea a zeci de persoane in Mexic si imbolnavirea altor persoane in Statele Unite are "in mod clar un potential pandemic", a avertizat sambata Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), cerand tarilor care nu sunt afectate sa-si sporeasca vigilenta. "Se transmite de la om la om", a declarat directorul general al OMS, Margaret Chan. Ea a spus ca noul virus - o combinatie intre tulpini de virusuri prezente la porci, oameni si pasari - este inca prea putin descifrat, iar situatia evolueaza rapid.
Gravitatea si rata de mortalitate ale noului virus nu au fost inca stabilite in mod stiintific. Totusi, expertii avertizeaza de mult ca o viitoare pandemie de gripa este iminenta si au cerut tarilor din intreaga lume sa se pregateasca pentru consecintele economice ale impactului pe care l-ar putea avea o asemenea catastrofa. Efectele economice ale unei pandemii s-ar suprapune peste cele ale crizei mondiale care deja pune la incercare numeroase tari. Astfel, Banca Mondiala estima in 2008 ca o pandemie de gripa ar putea costa 3000 de miliarde de dolari si ar determina o scadere cu 5 procente a produsului intern brut pe plan mondial. Banca Mondiala a estimat ca peste 70 de milioane de oameni ar putea muri in intreaga lume intr-o pandemie severa.
Si tarile asiatice, inca traumatizate dupa criza de SARS din 2003, au declansat, ieri, starea de alerta in fata riscului gripei porcine. In Japonia, autoritatile au intarit controlul pe aeroporturi, distribuind masti. In Coreea de Sud, ministrii Sanatatii, Agriculturii si Afacerilor Externe au tinut ieri o reuniune de urgenta. La Hong Kong, controalele la frontiera au fost intarite, iar companiile aeriene sunt rugate sa difuzeze mesaje cu informatii despre gripa in avioanele care efectueaza zboruri directe catre si din regiunile afectate. In China, autoritatile au precizat ca studiaza masurile de inspectie si carantina pentru a preveni riscul unei pandemii. In Noua Zeelanda, 22 de liceeni si cei trei profesori insotitori, intorsi dupa un sejur de trei saptamani in Mexic au fost plasati in carantina, unii prezentand simptome ale gripei.
In SUA, autoritatile medicale din statul Kansas au confirmat, de asemenea, sambata, doua cazuri de imbolnavire cu gripa porcina.
Informare in Romania
Presedintele ANSVSA, Marian Zlotea, a declarat ieri, pentru NewsIn, ca Romania nu a primit inca nici o alerta din partea UE cu privire la gripa porcina. Cu toate acestea, de azi, Agentia va initia o campanie preventiva de informare a populatiei si a crescatorilor de porci. Potrivit lui Zlotea, Romania nu realizeaza importuri de carne de porc sau de porci vii din zona afectata, insa ANSVSA a solicitat oficialilor europeni o situatie a importurilor de porcine, la nivelul UE, pentru a fi sigura ca in tara nu a ajuns indirect carne din acea zona. Potrivit oficialilor ANSVSA, autoritatea a facut deja o notificare Posturilor de Inspectie Veterinara din Constanta pentru a fi verificate importurile de orice natura venite din zona Americii.
Masuri de protectie pe aeroporturi
Pasagerii care vor ajunge in Romania cu avionul vor completa chestionare legate de sanatate, ca prima masura de prevenire a patrunderii virusului gripei porcine pe teritoriul Romaniei. "Va fi monitorizata starea febrila la toate persoanele care intra in tara, iar cei care calatoresc cu avionul vor fi rugati sa completeze un formular referior la starea de sanatate", a declarat pentru NewsIn, Geza Molnar, consilier al ministrului Sanatatii. Calatorii care vor prezenta stare febrila, vor putea obtine asistenta specializata de la personalul medical
de pe aeroport.