Ziua Logo
  Nr. 4511 de luni, 13 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Bugetul face Boc
-- Ca sa faca pe placul FMI, Guvernul a taiat drastic din banii ministerelor. Ecaterina Andronescu s-a certat cu premierul, avertizandu-l ca vom avea "o tara de analfabeti"
Mircea Paun - ZIUA FOTO
Guvernul Boc a taiat in ultima sedinta din bugetele tuturor ministerelor, cele mai afectate fiind Agricultura, Apararea, Administratia si Internele si Educatia. Cu aceeasi ocazie, Executivul a aprobat unele masuri financiare cum ar fi introducerea impozitului forfetar si limitarea deductibilitatii TVA. In plus, au fost limitate sporurile de conducere ale bugetarilor si majorarile aplicate la salariul de baza de care pot beneficia, conform legii actuale, angajatii care administreaza fondurile UE.
Masurile adoptate de guvernanti, au fost stabilite in urma acordului de imprumut cu FMI care stabileste un deficit bugetar de 4,6% din PIB. Guvernul a fost nevoit sa faca aceste reduceri drastice deoarece la realizarea bugetului s-a mizat pe cifre optimiste, chiar electorale, fara a fi luate in calcul efectele crizei economice. La fundamentarea bugetului s-a plecat de la premisa ca Romania va avea in 2009 un deficit bugetar de 2% din PIB. Intre timp, dupa discutiile cu FMI-ul si Comisia Europeana, Guvernul a realizat ca fara ajustari majore ale cheltuilelilor deficitul bugetar nu poate fi tinut sub 5% iar despre crestere economica nici nu mai poate fi vorba.
O tara de analfabeti
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a avut o discutie aprinsa cu premierul Emil Boc imediat dupa sedinta Guvernului, informeaza Mediafax. La discutia care a avut loc in cabinetul premierului a participat si Gratiela Iordache, secretar de stat in Ministerul Finantelor. "A fost o discutie aprinsa pe tema alocatiilor bugetare pentru invatamant. Astfel de confruntari au mai avut loc anterior intre ministrul Educatiei si cel al Finantelor, Ecaterina Andronescu reprosandu-i atunci ministrului de Finante, Gheorghe Pogea, bugetul alocat ministerului si explicandu-i ca Romania nu trebuie sa devina <<o tara de analfabeti>> din cauza Fondului Monetar International", au aratat sursele citate. Ministerul Educatiei este unul dintre cele mai afectate ministere, pentru care cheltuielile acceptate au fost taiate cu 676 milioane lei, de la un total initial de 11,9 miliarde lei. Cheltuielile de personal ale ministerului sunt astfel diminuate cu 59,73 milioane lei, cele aferente bunurilor si serviciilor scad cu 47,18 milioane lei, iar cheltuielile de capital sunt diminuate cu 305,16 milioane lei.
Suparare la Justitie
Ministerul Justitiei a transmis Guvernului un document in care reclama ca procentul maxim de 15% permis pentru angajarea de personal pe posturile vacante este insuficient si atentioneaza ca suspendarea angajarilor si bugetul limitat va impiedica respectarea recomandarilor CE si va bloca instantele. Potrivit Mediafax, in document se arata ca in prezent sunt vacante aproximativ 450 de posturi de judecator. In plus in prima parte a anului a fost inregistrat un numar mare de eliberari din functia de judecator prin pensionare, o situatie similara fiind inregistrata si in randul procurorilor, iar un numar mare de posturi vacante exista si in categoria personalului auxiliar de specialitate. Ministerul Justitiei a atentionat totodata ca bugetul institutiei este subdimensionat fata de necesitatile reale si ca revizuirea in minus cu 61,2 milioane lei a cheltuielilor va duce la blocarea activitatii instantelor.
In urma aprobarii rectificarii bugetare Ministerului Agriculturii va avea cu doua miliarde de lei mai putin, iar din bugetul Ministerului Apararii Nationale vor fi taiate 696,4 milioane lei. Alte reduceri semnificative de fonduri vor fi operate pentru Administratiei si Internelor (427 milioane lei). Lista include reducerea bugetelor si la Ministerul de Externe, Ministerul Dezvoltarii, Ministerul Finantelor, Ministerul Justitiei, Ministerul pentru IMM , Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor (203,7 milioane lei) etc. Diminuari de bugete vor fi operate si la Administratia Prezidentiala, Senat, Camera Deputatilor, Societatea Romana de Radio. Pentru Ministerul Mediului vor fi taiate si 757,6 milioane lei pentru fonduri externe nerambursabile. Singurul minister care va primi alocatii bugetare suplimentare va fi cel al Muncii cu un plus de 1,3 miliarde lei.
315 milioane de euro venituri suplimentare
Potrivit ministrului Finantelor masurile luate de Guvern vor creste veniturile bugetare cu 0,25% din PIB, adica cu 315 milioane euro. Gheorghe Pogea a anuntat ca astfel a fost efectuata o reducere a cheltuielilor bugetare cu 0,85% din PIB si o crestere a veniturilor estimate cu 0,25% din PIB (echivalent a aproximativ 315 milioane euro). Rectificarea a fost realizata in conditiile unei ajustari in jos a PIB estimat pentru acest an de la 579 miliarde lei la 531 miliarde lei, si a unei cresteri economice de minus 4%.
Pagina realizata de Corina Scarlat 
Alte articole
  O delegatie a FMI vine la Bucuresti saptamana viitoare pentru a discuta proiectul de buget pe 2010    (2009-12-11 17:45)
  Pusca si cureaua lata, ce sporuri da Boc, ca niciodata!    (2009-07-03 21:23)
  Boc: Ne aflam in fata celei mai grave crize economice din ultimii 60 de ani    (2009-02-09 17:40)
  Emil Boc: Dupa 15 aprilie vom discuta de mariri salariale cu sindicatele    (2009-02-02 22:36)
  LIVE Boc: Salariile si pensiile vor fi majorate cu 5%    (2009-01-29 17:39)
 Afisari: 1690  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Si alta minune a vajnicului nost' ministru de finante   de spaiu'
Interesant !   de Arogantu'
Justitia nu se lasa de prostitutie.   de Moldovan
Poza Boc la iarba   de georgems
Guvernanii ne pun &#8222;ctue de libertate&#8220;   de mateea
ce va spusei mai de deunazi....   de bolovan gheorghe
auto   de acv99
Nici o problema pt justitie   de Mariteea
Avem deja "o tara de analfabeti" ...   de Liviu2002j
De ce   de spaiu'
MINISTERUL <BLONDI> CATE MASINI CUMPARA ?   de Alvaler
A r h i v a
  Guvernul vrea 350 de milioane de lei din forfetar    3 comentarii
  Bugetarii loviti la sporuri    
  Ce masini mai pot deduce firmele    1 comentariu
  Militia lui Voronin ucide    19 comentarii
  Ion Iliescu e "satrap criminal" pentru comunistii lui Voronin    7 comentarii
  Parisul sprijina Bucurestii    3 comentarii
  Ambasadorul SUA ia apararea arestatilor    1 comentariu
  Iurie Rosca ataca Romania    27 comentarii
  Atacata de un urs polar    4 comentarii
  Clopote cu GPS    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Iurie Rosca ataca Romania (3837 afisari)
 Capsa Gigi detoneaza bomba Vadim (3401 afisari)
 Militia lui Voronin ucide (2983 afisari)
 Bugetarii loviti la sporuri (2177 afisari)
 Bugetul face Boc (1690 afisari)
 Cosmarul lui Enrique Iglesias: dotarea de la natura i s-a "ofilit"! (2565 afisari)
 Basescu: Deprecierea este atat de mare, incat, probabil, ii va veni randul si sotiei (2504 afisari)
 Goala, Paris Hilton e numai aur! (FOTO) (2115 afisari)
 Cea mai grasa adolescenta din Marea Britanie a slabit 76 de kilograme in sapte luni (1986 afisari)
 Jordan si Peter Andre, maraton de sex! (1939 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02621 sec.