Ziua Logo
  Nr. 4510 de sambata, 11 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
"Sapca verde" alta palarie a DNA
Intr-o afacere copiata la indigo dupa "Baneasa" procurorii folosesc ocaua mica. Rauri de cerneala au curs in ultimii ani despre "mega-hotia Sapca Verde", prin care un teren de 35 de hectare din Cluj - domeniu public, apreciat la circa 70 milioane euro - a ajuns pe mana omului de afaceri Arpad Paszkany (foto) - "un exemplu de civism" dupa cum l-a numit presedintele Traian Basescu. Pe acest teren de stat, cedat ilegal de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj firmei POLUS, a lui Paszkany, s-a inaugurat in 2007 un urias Mall, a carui panglica a fost taiata de Emil Boc, pe atunci primar al Clujului.
Practic, dupa ce ani de zile autoritatile locale au permis ca cele 35 de hectare sa fie folosite de Paszkany, universitarii Cluj au incheiat in ianuarie 2006 un contract de colaborare cu SC POLUS Transilvania SA, prin care au convenit sa-si retraga toate actiunile pe care le castigasera in prima instanta si sa cedeze drepturile asupra terenului, contra sumei de opt milioane euro. Asa au ajuns firmele lui Paskany, ca in schimbul a catorva milioane de euro, sa ridice un urias Mall privat pe domeniul public.
Recent, DNA a inchis definitiv dosarul afacerii "Sapca Verde", ingnorand esenta afacerii - terenul statului, inalienabil si interzis la intrainare, a ajuns pe mana unor privati. Spre comparatie cu vestita afacere din Baneasa, unde Universitatea Agronomica Bucuresti s-a asociat cu terenul pentru care nu au existat litigii in instanta intre parti, DNA a operat cu alte masuri, total diferite. In sensul ca a considerat ca omul de afaceri Puiu Popoviciu, care a ridicat si el un Mall la Bucuresti, trebuie arestat.
DNA a valsat pe dosar
Initial DNA a dat neinceperea urmaririi penale pe toata linia in dosarul 48/P/2006 - "Sapca Verde". Si s-a lasat cu scandal. In octombrie 2007, seful de atunci al DNA Cluj, procurorul Crin Nicu Bologa, a dat NUP rectorului Liviu Marghitas pentru infractiunile de mita si abuz, motivand ca "statul roman, prin ADS are un drept de proprietate asupra terenului, iar noi vom solicita constituirea ca parte civila a ADS in care vom cerceta instrainarea abuziva a terenului".
ZIUA a mediatizat in premiera aceasta solutie, iar ex-senatorul PRM, Gheorghe Funar (autorul plangerii penale initiale din 2006) a atacat aberanta rezolutie a lui Bologa. Sub presiunea publica, seful Sectiei a II-a a DNA, Doru Tulus, a infirmat solutia, cerand sa se stabileasca implicarea lui Arpad Paszkany, stabilind ca "daca este adevarat ca terenul apartine domeniului public, USAMV nu avea calitatea de a renunta la un drept pe care nu il avea, acesta apartinand statului roman". Imediat dupa "isprava", procurorul Bologa a fost determinat sa paraseasca sefia DNA Cluj. Dosarul a ajuns in final la procurorul Laura Oprean, care a fost numita sef la DNA Cluj, functie pe care a detinut-o pana la intai aprilie. Oprean a emis la 23.04.2008 rezolutia finala de respingere a plangerii lui Gheorghe Funar si de confirmare a neinceperii si scoaterii de sub urmarire penala a tuturor persoanelor implicate in afacere. In cazul rectorului Marghitas si a lui Paszkany s-a dat NUP pentru luare de mita si abuz in serviciu si, respectiv, dare de mita, retinandu-se ca "nu exista acte de coruptie". Fragmentele din motivatia procurorului despre "legalitatea" intrainarii terenului statului, va lasam sa le judecati singuri: "Este evident ca terenul in cauza apartinand domeniului public si aflandu-se in folosinta unei institutii de invatamant nu putea face obiectul retrocedarii catre persoane private (...) rectorul a fost imputernicit de institutie sa poarte discutii cu reprezentantii firmei POLUS (...) recunoasterea - de catre USAMV - a dreptului de proprietate al firmei POLUS asupra terenului in litigiu are o valoare pur declarativa si abdicativa (...) in conditiile in care USAMV a pierdut in mod concret dreptul de administrare asupra acestui teren (...) banii obtinuti in urma contractului de colaborare au intrat in contul Universitatii si nu in cel personal al rectorului, neexistand astfel faptele de coruptie, de dare sau luare de mita". Pana la urma, cine e de vina pentru ca terenul statului a ajuns pe mana unor privati!?
Procurorul Laura Oprean este in prezent delegata penïżœtru 90 de zile in functia de
prim-adjunct al sefului DNA, Daniel Morar. (R.S.)
 Afisari: 556  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
da, coincidente?   de LeCarre
Coincidente   de Tudor190
A r h i v a
  Ziarist aparat cu forta    
 Top afisari / comentarii 
 Voronin vaneaza oameni in Basarabia (2287 afisari)
 Vanatoare de ziaristi (1671 afisari)
 Va impuscam copiii! (1544 afisari)
 Cu voie de la Moscova (1522 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (1308 afisari)
 Cindy Crawford, fotografiata in timpul unei partide de sex, in piscina unui hotel din Mexic (3284 afisari)
 Sexul in apa, alunecos... de periculos! (2960 afisari)
 Gica Hagi, noul selectioner al Romaniei! (2048 afisari)
 Presa moldoveană are semnale că unele dintre tinerele reținute de poliție au fost abuzate sexual (2010 afisari)
 Garantia unui amant profesionst: "Sexul cu mine va salveaza casniciile" (2000 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01010 sec.