Ziua Logo
  Nr. 4510 de sambata, 11 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Sindicatele se bat cu "monstrul"
-- Ele cred ca restructurarea productiei de energie va falimenta companiile, iar preturile vor creste
Intentia Ministerului Economiei (ME) de restructurare a sectorului de productie a energiei va amplifica problemele acestuia, va duce la cresterea pretului energiei si la falimentul companiilor de profil, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Ilie Rosu, presedintele Federatiei Sindicale din Hidroelectrica, Hidrosind.
"Aceasta restructurare va amplifica problemele, nu le va solutiona, iar preturile energiei vor creste. In doi-trei ani, companiile vor fi falimentare, guvernantii ne vor spune din nou ce prost manager este statul si vor scoate companiile la privatizare. Asa se poate privatiza, de exemplu, chiar Portile de Fier", a spus Rosu, intr-o conferinta de presa.
El a adaugat ca, din informatiile pe care le detine, strategia de restructurare a productiei de energie vizeaza spargerea Hidroelectrica in doua, o parte dintre activele acestei companii urmand sa fie alaturate intr-o companie energetica, formata din complexurile energetice din Oltenia, respectiv Turceni, Rovinari si Craiova, in timp ce hidrocentralele de la Portile de Fier ar urma sa intre in componenta unei alte societati, din care ar urma sa faca parte Electrocentrale Bucuresti si termocentralele Mintia si Paroseni.
El a adaugat ca o astfel de restructurare a productiei de energie ar fi dezavantajoasa pentru Hidroelectrica, intrucat aceasta ar urma sa sustina din fondurile ei si investitiile de mediu de la termocentrale. El a precizat ca investitiile cele mai costisitoare sunt cele cu intretinerea barajelor, cu regularizarea cursurilor raurilor etc. "Daca banii Hidroelectrica vor merge pentru conformarea la normele de mediu ale termocentralelor, atunci nu vor mai fi bani pentru intretinerea acestor lucrari si apare pericolul ca barajele sa se sparga!", a spus Ilie Rosu. El a completat ca finantarea lucrarilor nu va putea fi facuta din credite bancare. "O banca cere bilanturile companiilor atunci cand acorda un imprumut. Daca aceste companii sunt noi si nu au bilanturi, nu se vor putea imprumuta sau se vor imprumuta foarte scump. Hidroelectrica, in schimb, are un rating mai bun decat cel de tara si se poate imprumuta mult mai avantajos. Sau mai exista posibilitatea incredintarii directe a unor lucrari, cu toate implicatiile ce deriva din incredintarile directe", a completat liderul de sindicat.
Rosu a adaugat ca federatia sindicala nu se opune crearii unei companii energetice nationale si propune ca o astfel de masura sa vizeze alaturarea Nuclearelectrica si Hidroelectrica, care sa vanda energia la un pret reglementat de 30-35 euro/MW/ora, iar profiturile astfel obtinute sa fie reinvestite in constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda si in constructia de hidrocentrale.
Amenintari cu proteste
Totusi, el a spus ca hidroenergeticienii nu sunt de acord cu actuala formula de restructurare si au amenintat ca vor recurge la toate formele de legale de lupta sindicala impotriva acesteia.
Ilie Rosu a completat ca restructurarea in perioada de criza presupune costuri foarte mari. "Este posibil sa fie si interese ascunse. Este o lipsa de transparenta ingrijoratoare", a adaugat Rosu.
Presedintele Hidrosind a afirmat ca nu intelege de ce Fondul Proprietatea, care este actionar minoritar la Hidroelectrica, cu 20% din actiuni, nu a avut niciodata vreo reactie atunci cand diversele guverne intentionau sa restructereze compania si sectorul energetic din Romania. Totodata, el a mai spus ca propunerea ministrului Videanu de restructurare a domeniului denota "o grava neintelegere a sectorului energetic".
Reamintim, fostul Guvern a avut initiativa promovarii unei Ordonante de Urgenta prin care distribuitorul de energie Electrica urma sa "inghita" Hidroelectrica si cele trei complexuri energetice din Oltenia, structura pe care comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, o numea "monstru energetic".
Gabi MOROIANU 
 Afisari: 294  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  E.ON nu participa la fondul pentru gaze    
 Top afisari / comentarii 
 Voronin vaneaza oameni in Basarabia (2287 afisari)
 Vanatoare de ziaristi (1671 afisari)
 Va impuscam copiii! (1544 afisari)
 Cu voie de la Moscova (1522 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (1308 afisari)
 Cindy Crawford, fotografiata in timpul unei partide de sex, in piscina unui hotel din Mexic (3284 afisari)
 Sexul in apa, alunecos... de periculos! (2960 afisari)
 Gica Hagi, noul selectioner al Romaniei! (2048 afisari)
 Presa moldoveană are semnale că unele dintre tinerele reținute de poliție au fost abuzate sexual (2010 afisari)
 Garantia unui amant profesionst: "Sexul cu mine va salveaza casniciile" (2000 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01368 sec.