Ziua Logo
  Nr. 4510 de sambata, 11 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Limba romana, pe unde...
Valentin HOSSU-LONGIN 
Nimeni nu se astepta, la inceputul acestei saptamani, ca va reizbucni "razboiul undelor"! Intalnirea lunara a RADIO CLUBULUI 80 avea ca tema tocmai acest subiect (partea a doua), la Centrul de Presa al Societatii Romane de Radio, pentru a continua discutia despre posturi care au emis si emit in limba romana din strainatate, atat cele ce bat pana la noi, cat si puii locali/regionali, pentru comunitatile romanesti din diferite tari reprezentative pentru diaspora.
Pe de alta parte, se aveau In vedere programele radioului public pentru romanii de pretutindeni, menite sa-i informeze despre realitatile noastre si ale mapamondului. Cum in "iepoca de aur" de sorginte soviet-comunista, se bateau cap in cap aceste informatii cu cele transmise de marile posturi "Europa Libera", "Vocea Americii" si "BBC", se declansase un adevarat razboi peste granite, conflictul ideatic neputand fi oprit de niciun zid.
Dupa prabusirea socialismului multilateral dezvoltat din tarile est europene, undele au intrat in regim de armistitiu, care pana la urma s-a transformat intr-o pace relativa. Dar nu peste tot. Ne-au demonstrat-o, inca o data, comunistii de la Chisinau, cu prilejul marilor manifestari populare din Basarabia, dupa anuntarea victoriei in alegerile parlamentare de duminica, 5 aprilie 2009.
Toti ziaristii straini ai posturilor de radio si televiziune prezenti in Republica Moldova transmiteau stiri, comentarii si imagini din capitala statului-frate cu Romania, unde se scanda "Jos comunismul!". Tinerii cantau "Desteapta-te, romane!" si defilau cu tricolorul nostru, si cu harta Romaniei Mari, cerandu-se deschis anularea odiosului Pact Hitler-Stalin, in timp ce la Radio Moldova si TVM se puteau urmari programe folclorice si meciuri de fotbal. A vorbit apoi prezidentul Voronin, in moldoveneste si ruseste, despre bandele de nationalisti raufacatori, un fel de legionari angajati de partidele opozante, sustinute din afara, respectiv Romania. Au urmat relatari de la fata locului, dar numai cu distrugerile cladirilor Presedintiei si Parlamentului, fara a aminti de manifestarea pasnica din Piata centrala si apelurile primarului Dorin Chirtoaca la calmarea spiritelor si dezicerea de actiunile provocatoare ale unor infiltrati, chiar de catre comunisti. Nici o vorba despre oprirea la granita a studentilor basarabeni din tara noastra, care voiau sa se alature adevaratilor manifestanti si sa-si vada familiile si prietenii, in aceste ceasuri/zile de cumpana.
Revin la intalnirea "seniorilor radio", de la inceputul acestei saptamani, cand am aflat de existenta, pe teritoriul romanesc, a unor posturi de radio clandestine (sarbesc, grecesc si spaniol), la cumpana anilor 40-50. Unul era antititoist, celelalte menite sa ajute la lupta impotriva regimului generalilor eleni si al lui Franco. Cu timpul, asa-zisii partizani au devenit angajati ai emisiunilor Redactiei Radio pentru Strainatate, corifei ai ideologiei comuniste in tarile de bastina. Concomitent, se infiintase, si a durat multe decenii, redactia "Glasul Patriei" menita sa menïżœtina o anume legatura cu conationalii nostri, mai clar din Europa. Era un alt mod de a contracara emisiunile marilor posturi romanesti anticomuniste. Dincolo de informatii incredibile despre bunastarea natiunii, se difuzau cantece populare, relatari de la Sfintele Sarbatori de Craciun si Paste, despre monumentele si frumusetile tarii, cu singurul scop de a-i atrage pe ascultatori sa-si aminteasca de obarsie si sa revina, macar ca turisti. Rezultatul a fost aproape nul. Cu o singura exceptie: evreii. Dar nu din cauza propagandei noastre, ci a postului "Kol Israel", care se adresa celor aproape o jumatate de million de israelieni originari din Romania, tara pe care o parasisera inca de la inceputul anilor 50. Ei veneau sa-si revada meleagul natal, prietenii, multi dintre ei, mai ales intelectualii, dovedindu-se "evrei - mai mult romani", cum i-a catalogat scriitoarea Tania Lovinescu, fost redactor la Radio Bucuresti.
P.S. Pe langa intreruperea fluxului de "unde", autoritatile comuniste moldovenesti au expulzat ambasadorul roman, au retinut ziaristi si au introdus vize pentru conationalii nostri. Asta-i democratia tipic moldo-ruseasca!
 Afisari: 371  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Concluzia pentru moldoveni: rabdare activa!    4 comentarii
  Ceva nu-i in regula    2 comentarii
  Unirea din 27 martie 1918    2009-03-28
  Xenofobi, de cand?    2009-02-19
  D-ale diasporei (I)    2008-12-31
  Balada postelectorala    2008-12-20
  S.O.S. romanesc din tinutul Krasnodar    2008-11-22
 Top afisari / comentarii 
 Voronin vaneaza oameni in Basarabia (2287 afisari)
 Vanatoare de ziaristi (1671 afisari)
 Va impuscam copiii! (1544 afisari)
 Cu voie de la Moscova (1522 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (1308 afisari)
 Cindy Crawford, fotografiata in timpul unei partide de sex, in piscina unui hotel din Mexic (3284 afisari)
 Sexul in apa, alunecos... de periculos! (2960 afisari)
 Gica Hagi, noul selectioner al Romaniei! (2048 afisari)
 Presa moldoveană are semnale că unele dintre tinerele reținute de poliție au fost abuzate sexual (2010 afisari)
 Garantia unui amant profesionst: "Sexul cu mine va salveaza casniciile" (2000 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.08621 sec.