Ziua Logo
  Nr. 4510 de sambata, 11 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Giulgiul e veritabil
Cercetatorii care au realizat datarea cu carbon-14, in 1988, a Giulgiului din Torino concluzionasera atunci ca celebra relicva crestina este un fals medieval, creat la 1300 de ani de la nasterea lui Hristos.
Dar seful acelui proiect s-a razgandit ulterior precizand ca Giulgiul ar putea fi panza originala care a acoperit trupul Fiului dupa coborarea de pe cruce. Ray Rogers (foto medalion), care a murit de cancer in 2005, a fost conducatorul proiectului de cercetare a Giulgiului din Torino. Cu putin timp inainte de moarte, savantul a admis ca testarea cu carbon-14 nu a fost facuta corespunzator si ca panza ar putea fi ceea ce sustin crestinii. Noua lui perspectiva a fost filmata si inclusa intr-un documentar care urmeaza sa fie difuzat de Discovery Channel in Marea Britanie. Intr-o inregistrare video realizata cu putin timp inainte de moartea sa, Rogers precizeaza: "nu cred in miracole care sfideaza legile naturii. Dupa testele din '88 mi-am luat gandul de la acea panza. Dar acum am ajuns la concluzia ca exista sanse mari ca acel vesmant chiar sa fie cel original, cel in care a fost acoperit Iisus". De altfel, rezultatele testelor intreprinse de Rogers si echipa sa au fost imediat contestate pentru ca mostrele datate nu fusesera luate din tesatura originala, ci dintr-o parte a giulgiului distrusa intr-un incendiu produs in Evul Mediu si ulterior refacuta.
Printre cei care s-au indoit de rezultate s-au aflat si doi oameni de stiinta amatori, Sue Benford si Joe Marino, din Ohio, care au precizat la vremea respectiva ca giulgiul a fost reparat cu bumbac din secolul al XVI-lea. "Am vrut sa le demonstrez ca se insala, dar ulterior mi-am dat seama ca cel care se insela eram eu. Giulgiul fusese reparat cu bumbac vopsit (cu o indemanare extraorinara in aceleasi nuante ca originalul) iar mostrele folosite de noi pentru datarea cu carbon au fost cele mai proaste posbile", a mai precizat Rogers. In prezent, Giulgiul este tinut la Catedrala Sfantul Ioan Botezatorul din Torino si va fi expus public din nou in 2010. (C.C.)
 Afisari: 791  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
"ZIARIST' ?   de sile
A r h i v a
  Byron indragostit    
  Floriile, traditii si obiceiuri    
  Capitala gastronomiei    
 Top afisari / comentarii 
 Voronin vaneaza oameni in Basarabia (2287 afisari)
 Vanatoare de ziaristi (1671 afisari)
 Va impuscam copiii! (1544 afisari)
 Cu voie de la Moscova (1522 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (1308 afisari)
 Cindy Crawford, fotografiata in timpul unei partide de sex, in piscina unui hotel din Mexic (3284 afisari)
 Sexul in apa, alunecos... de periculos! (2960 afisari)
 Gica Hagi, noul selectioner al Romaniei! (2048 afisari)
 Presa moldoveană are semnale că unele dintre tinerele reținute de poliție au fost abuzate sexual (2010 afisari)
 Garantia unui amant profesionst: "Sexul cu mine va salveaza casniciile" (2000 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00869 sec.