Ziua Logo
  Nr. 4510 de sambata, 11 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare ultrasecrete
Arta manipularii deciziilor Casei Albe
Dupa parerea lui Anatoli Golitin, intreaga operatiune Penkovski demonstra cum "noul KGB" incerca (si chiar reusea) sa "influenteze" decisiv deciziile Casei Albe in situatii de criza. Conform lui Anatoli Golitin, "sovieticii nu instalasera rachetele in Cuba pentru a le folosi efectiv contra SUA, ci pentru a negocia, ulterior, conditiile retragerii lor".
Acest aspect, dezvaluit pentru prima data americanilor de Anatoli Golitin, era fundamental pentru a intelege noua misiune a KGB, arta "maskirovkai" (inscenarii) si ponderea tehnicii de influentare, prin dezinformare si metode active, a deciziilor Casei Albe. Anatoli Golitin sustinea ca Hrusciov urmarea un obiectiv strategic: sa-l determine pe Kennedy, intr-un fel sau altul, sa renunte la "Doctrina Monroe" - cea care le permitea SUA sa intervina activ in spatiul nord, central si sud-american, ori de cate ori considerau ca interesele sunt periclitate - si sa determine Casa Alba sa recunoasca Cuba drept aliat al URSS.
Or, cedand aparent in fata fermitatii presedintelui Kennedy in "criza rachetelor" din Cuba (1962), acceptand chiar sa retraga rachetele sovietice, Hrusciov reusise sa ii smulga lui Kennedy angajamentul SUA de a nu mai interveni militar contra Cubei lui Castro (dupa modelul din 1961, al debarcarii din Golful Porcilor).
Lasandu-i lui Kennedy aparentele unui mare triumf politic in disputa "crizei rachetelor", Hrusciov repurtase, de fapt, succesul real: o "bresa" cubaneza si anularea efectelor Doctrinei Monroe in spatiul celor doua Americi, esentiale pentru penetrarea sovietica in zona din urmatorii douazeci de ani. Era o alta surpriza pentru anchetatorii americani.
Dupa Anatoli Golitin, nu Kennedy, ci Hrusciov castigase batalia strategica, obtinand o imensa concesie geopolitica de la americani fara sa ofere, practic, nimic in schimb: sovieticii, retragand rachetele din Cuba, nu faceau decat sa readuca lucrurile la statutul lor anterior. Asadar, "plimband" cateva rachete din URSS in Cuba, Hrusciov obtinuse in schimb modificarea statutului geopolitic al unei intregi regiuni!
Pentru cei din CIA - care tocmai terminasera redactarea "Caietelor lui Penkovski" (carte care va deveni best-seller in 1966) si in care se elogiau tocmai fermitatea si abilitatea lui Kennedy in disputa lui cu Hrusciov, din timpul "crizei rachetelor" din 1962 - dezvaluirea lui Anatoli Golitin era un dus mult prea rece ca sa-l suporte.
Nu e, de aceea, de mirare ca sovieticul avea sa cada in "dizgratia" totala a administratiei americane, singurul sau sprijinitor ramanand James Angleton, din Divizia C.I., celebru vanator de "cartite" KGB, cel care realiza nu numai ca Anatoli Golitin spusese adevarul (chiar daca amar pentru CIA), dar si consecintele pe termen lung al ignorarii celor dezvaluite de sovietic.
Primul-ministru britanic, agent KGB?
Dar sacul dezvaluirilor lui Anatoli Golitin nu se golise inca. In 1964, Anatoli Golitin descrie si felul in care KGB il "propulsase" pe laburistul Harold Wilson in fotoliul de prim-ministru al Marii Britanii. Totul, sustinea sovieticul, incepuse in ianuarie 1963, cand Hugh Gaitskell, liderul aripii de dreapta a Partidului Laburist, murea subit, in urma unei forme rare de lupus, la doar 56 de ani. Cum simptomele fatale se manifestasera imediat dupa ce Gaitskell servise o ceasca de cafea cu biscuti, la consulatul sovietic de la Londra, medicul sau personal alertase MI 5, care solicitase, la randul sau, sprijinul CIA.
Americanii au comunicat celor din MI 5 ca, potrivit informatiilor lor, sovieticii experimentasera anterior virusul pe soareci, dar nu erau la curent cu aplicarea virusului pe adversarii politici, ca o forma de arma bacteriologica. Angleton il chestiona pe Anatoli Golitin daca KGB utiliza, in mod curent, asemenea "metode active". Anatoli Golitin l-a privit mirat. "Dar am raspuns la aceasta intrebare inca din 1962!", i-a replicat sovieticul.
Angleton, stupefiat, a descoperit apoi, printre procesele-verbale ale interogatoriilor lui Anatoli Golitin, dezvaluiri-cheie la acest capitol, facute de sovietic cu mult inainte de decesul lui Gaitskell.
Atunci - adica inca din 1962 - Anatoli Golitin avertizase asupra faptului ca KGB organiza "actiuni speciale" si, mai ales, asasinate mascate. Aceste "actiuni speciale" aveau drept scop, potrivit lui Anatoli Golitin, "promovarea agentilor de influenta ai KGB in ierarhia politica si militara occidentala, pana la dobandirea celor mai inalte pozitii de catre acestia". Anatoli Golitin mai dezvaluise in 1962 ca, exact in zilele cand el se refugiase in Occident, generalul Rodin, seful Diviziei Europa de Nord din KGB, era implicat intr-o asemenea "actiune speciala". Anatoli Golitin nu stia exact obiectivul, dar era la curent cu "teatrul de operatiuni": tarile scandinave ori Marea Britanie. Informatia furnizata de Anatoli Golitin nu fusese insa luata in seama atunci, in 1962.
Angleton a incercat sa descopere informatii suplimentare privind persoana generalului Rodin, invocat in 1962 de Anatoli Golitin. Si a descoperit repede ca generalul Rodin era unul dintre inaltii responsabili ai Sectiei 13 a KGB. Mai mult, generalul Rodin se afla in post, la Londra, atunci cand Hugh Gaitskell vizitase consulatul sovietic si i se servise "cafeluta" fatala.
Angleton l-a consultat din nou pe Anatoli Golitin in legatura cu depozitia sa din 1962. Sovieticul isi mai amintea ca operatiunea mentionata de el privea eliminarea unui "sef al opozitiei" din Anglia sau Scandinavia, dar Anatoli Golitin nu cunostea identitatea liderului vizat de Sectia 13 KGB. Or, Hugh Gaitskell era principalul concurent al lui Harold Wilson la sefia Partidului Laburist.
Devenea evident ca, eliminandu-l astfel pe Gaitskell, KGB urmarea propulsarea lui Harold Wilson in postul de prim-ministru, in conditiile in care laburistii erau mari favoriti in alegerile care urmau in Marea Britanie. Angleton s-a hotarat sa deschida, pe cont propriu, o ancheta asupra primului-ministru britanic Harold Wilson, al carui dosar a primit numele de cod Oatsheaf. Foarte repede, americanii din Divizia C.I. a CIA au descoperit ca Harold Wilson vizitase Moscova - singur sau cu sotia - de 19 ori!
Prin intermediul NSA (National SecurityAgency) - care intercepta electronic toate mesajele sovietice - Angleton i-a monitorizat, in secret, deplasarile lui Harlod Wilson la Moscova si a descoperit ca acesta fusese contactat, in mod repetat, de persoane identificate de americani drept agenti ai KGB.
Doua dintre "contactele" lui Harold Wilson la Moscova erau, cel putin, compromitatoare. Angleton s-a oprit in acest punct al investigatiilor si a preferat sa inainteze materialul colegilor britanici din MI 5. Dar, nu se stie din ce motive, MI 5 a blocat continuarea anchetei. Pretextul: ideea supravegherii unui prim-ministru britanic nu ar fi fost agreata de Parlament!
La sfarsit, Angleton a inteles ca Anatoli Golitin le livrase poate cel mai important dintre toate secretele KGB dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial: mecanismul dezinformarii sovietice, o arma mult mai eficienta si mai subtila decat oricare alta.
Vladirim ALEXE 
 Afisari: 794  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
But of course   de vlad_tzepesch
A r h i v a
  Memorandumul CIA din 29 noiembrie 1989    
  Franta si NATO    2 comentarii
  Planul SELEPIN de dezinformare totala    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Voronin vaneaza oameni in Basarabia (2287 afisari)
 Vanatoare de ziaristi (1671 afisari)
 Va impuscam copiii! (1544 afisari)
 Cu voie de la Moscova (1522 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (1308 afisari)
 Cindy Crawford, fotografiata in timpul unei partide de sex, in piscina unui hotel din Mexic (3284 afisari)
 Sexul in apa, alunecos... de periculos! (2960 afisari)
 Gica Hagi, noul selectioner al Romaniei! (2048 afisari)
 Presa moldoveană are semnale că unele dintre tinerele reținute de poliție au fost abuzate sexual (2010 afisari)
 Garantia unui amant profesionst: "Sexul cu mine va salveaza casniciile" (2000 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02795 sec.