Ziua Logo
  Nr. 4510 de sambata, 11 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare ultrasecrete
Franta si NATO
Decizia presedintelui Nicolas Sarkozy de a readuce Franta in structura militara integrata a NATO reprezinta tema cea mai fierbinte de discutie din opinia publica si mass-media franceza, in acest moment. In 1966, presedintele Frantei, Charles de Gaulle, retragea Franta din structura militara integrata a NATO, ca un gest de fronda fata de politica organizatiilor supra-statale, ca simbol suprem al politicii
de suveranitate si independenta nationala, intr-o "Europa a natiunilor" si nu o Europa integrata cum se prezinta azi - cu consecintele de rigoare - "Uniunea Europeana". Gestul lui De Gaulle a provocat in acel moment cea mai grava criza din istoria aliantei NATO (fondata in 1949). Nu era totusi un gest neasteptat, fiind anticipat de deciziile luate de Generalul De Gaulle de-a lungul anilor precedenti.
Politica de mare grandoare
In februarie 1966, Generalul De Gaulle retrage Franta din structura militara integrata a NATO, declansand astfel, in interiorul NATO, cea mai grava criza din istoria aliantei. De Gaulle ordona ca toate fortele militare straine sa fie retrase de pe teritoriul francez si cere mutarea sediului NATO de la Paris in alta tara, dand un termen de un an pentru aceasta. Franta ramanea membra doar a structurii politice a NATO.
Charles de Gaulle a preferat sa retraga Franta din structurile NATO
Revenit la putere in 1958, la solicitarea majoritatii liderilor politici francezi, De Gaulle impune schimbarea Constitutiei celei de-a IV-a Republici si transformarea Frantei din "republica parlamentara" in "republica prezidentiala". La 28 septembrie1958, chestiunea este supusa unui referendum, in care 79,2% din francezi sustin "republica prezidentiala" si pe Generalul De Gaulle.
Odata investit presedinte al Frantei (decembrie 1958), De Gaulle recunoaste independenta Algeriei (un pion important atunci al politicii URSS in Africa de Nord) si incepe tatonarile pentru a crea o "uniune occidentala crestina", sustinut de Vatican. Dar si de URSS, care vede in proiectul lui De Gaulle o lovitura data NATO, prin divizare. Furioase ca le inselase asteptarile, CIA si NATO au incercat toate tipurile de conspiratii contra Generalului De Gaulle. In total au fost organizate nu mai putin de 40 de atentate la viata lui De Gaulle. De Gaulle a fost aparat, intre altele, de o armata clandestina: "Service d'Action Civique" (SAC), organizata in acest scop de Charles Pasqua si Etienne Leandri.
La al doilea mandat prezidential, capatand prin referendum puteri totale, presedintele De Gaulle a inaugurat ceea ce s-a numit "politica de mare grandoare" a Frantei.
"Dirigisme"-ul gaullist
Nicholas Sarkozy a readus Parisul in NATO in fata amenintarilor secolului
al XXI-lea
Pe plan intern, De Gaulle a promovat in economie "le dirigisme": o combinatie de mari investitii ale statului si initiative private franceze, utilizand planurile cincinale. Rezultatele "dirigisme"-ului economic al Generalului De Gaulle s-au vazut imediat: extensia portului Marsilia (ajuns cel mai mare port la Mediterana); promovarea avionului de linie "Caravelle" (predecesor al "Airbus"); decizia de a construi supersonicul franco-britanic "Concorde" la Toulouse; expansiunea mondiala a industriei auto franceze, avand in frunte marca "Renault"; construirea primului tren de mare viteza (TGV), intre Paris si Marsilia.
In 1964 - pentru prima data dupa 200 de ani - "Produsul Intern Brut" al Frantei l-a depasit pe cel al Marii Britanii. Si asa va ramane pana in anii '90. In politica externa, principala preocupare a Generalului De Gaulle a fost ideea ca Franta sa detina o forta nucleara proprie de descurajare. Independenta de orice aliati, inclusiv NATO.
In septembrie 1958, De Gaulle a adresat un memorandum presedintelui american Dwight Eisenhower si primului-ministru britanic Harold Macmillan. In esenta, memorandumul lui De Gaulle propunea ca NATO sa se extinda la nivel global, iar Franta sa devina unul dintre cei trei conducatori ai Aliantei, alaturi de SUA si Marea Britanie.
Cum raspunsul primit in 1958 la memorandumul sau a fost echivoc - iar Frantei i se refuza practic un rol de conducere in cadrul NATO - generalul De Gaulle a initiat o procedura care va conduce la iesirea Frantei din structura militara a NATO, in 1966, si la cristalizarea rolului lui De Gaulle de principal oponent occidental al politicii SUA si Marii Britanii. In fapt, a politicii "Noii Ordini Mondiale" si de "globalizare" prin integrarea statelor nationale si suverane in structuri cu caracter supra-statal.
Deciziile anti-NATO
In martie 1959, De Gaulle face primul pas: retrage flota franceza din Mediterana de sub comanda NATO si o trece sub comanda nationala. Urmeaza al doilea pas: De Gaulle interzice stationarea armelor nucleare straine pe teritoriul Frantei si retrage aviatia militara franceza din cadrul NATO! Al treilea pas: presedintele De Gaulle impune o autorizatie anuala pentru orice zbor al avioanelor NATO deasupra teritoriului Frantei. Pasul al patrulea: fortele militare franceze, care reveneau din Algeria, nu au mai fost incorporate in cadrul NATO.
O oferta a SUA de livrare a unor arme nucleare a fost respinsa de Generalul De Gaulle, deoarece nu se stipula ca armele vor fi doar sub controlul exclusiv al Frantei. Programul nuclear continuat de Generalul De Gaulle facea din Franta, in 1960, a patra putere nucleara a lumii, dupa SUA, Marea Britanie si URSS. La 13 februarie 1960, la Reggane, in desertul Sahara, are loc prima explozie nucleara franceza. In 1968, la insistentele lui De Gaulle, savantii francezi reusesc prima detonare a unei bombe cu hidrogen, fara asistenta SUA. Din 1965, Franta devine a treia putere spatiala a lumii, dupa SUA si URSS, plasand pe orbita primul satelit. Franta avea astfel un sistem complet de aparare: sol, aer, naval si spatial.
Toate aceste initiative nationale ale Generalului De Gaulle au fost privite de SUA si Marea Britanie cu o evidenta ingrijorare. Culminand cu hotararea lui De Gaulle din 1966 de a retrage Franta din structura militara integrata NATO si de a pune un termen scurt (un an) pentru mutarea sediului NATO de la Paris. Si alte decizii istorice ale Generalului De Gaulle din anii '60 au intarit pozitia Frantei de independenta fata de SUA, accentuand astfel criza din cadrul NATO.
"Vive le Quebec Libre!"
La 16 ianuarie 1964, Franta recunoaste diplomatic Republica Populara China, in ciuda opozitiei SUA si a Marii Britanii. Ironia soartei face ca Presedintele SUA ales in 1968 - Richard Nixon - sa urmeze, cativa ani mai tarziu, exemplul Generalului De Gaulle si sa normalizeze relatiile dintre SUA si China. Si prin aportul lui Nicolae Ceausescu al Romaniei, cel care aranjeaza vizita lui Nixon la Beijing. In cursul vizitei, din 1969, in Romania, Nixon solicitase sprijinul lui Ceausescu pe langa Mao pentru a realiza o vizita in China si apropierea chino-americana cu consecinte geo-strategice globale. Una dintre ele: incheierea razboiului din Vietnam. Generalul De Gaulle vizitase Romania in mai 1968, incurajand politica de independenta a lui Nicolae Ceausescu. In iunie 1967, Generalul De Gaulle se opune intrarii Marii Britanii in Piata Comuna.
In iunie 1965 - in cursul lui "Empty Chair Crisis" - De Gaulle, nemultumit de finantarea politica agrara a Pietei Comune, a retras, pentru 6 luni, Franta din comunitatea europeana, revenind abia in ianuarie 1967, cand s-a realizat un compromis. La 2 iunie 1967, cu doar trei zile inainte de izbucnirea conflictului militar israeliano-arab, De Gaulle a declarat un embargou asupra armelor vandute Israelului. Pana in acel moment, Franta era cel mai important partener strategic si militar al Israelului. Datorita Frantei se construise, in mare secret, reactorul atomic israelian din desertul Negev. Aviatia militara israeliana zbura pe aparate "Mirage" si "Mystere". Vasele de razboi israeliene erau construite la Cherburg.
Dupa ce a vandut masiv armament Israelului, prin embargoul instituit cu doar trei zile (2 iunie 1967) inaintea "Razboiului de sase zile", De Gaulle dovedea pragmatism fata de tarile arabe care ii furnizau petrol. In decembrie 1969, De Gaulle a vandut masiv armament Algeriei independente, in schimbul petrolului algerian. In cursul "Razboiului Civil din Nigeria" (1967-1970), Generalul De Gaulle a sustinut acordarea independentei Republicii Biafra, contra pozitiei guvernului nigerian, care era sustinut de SUA, Marea Britanie si alte tari membre NATO, interesate de petrolul nigerian.
Pe 24 iulie 1967, Generalul De Gaulle - aflat in vizita in Canada (membra a NATO), cu ocazia EXPO '67 - a tinut un discurs fulminant in balconul Primariei din provincia canadiana (francofona) Quebec, pe care l-a incheiat intr-o atmosfera apoteotica, strigand din balcon multimii uriase de canadieni francezi: "Vive le Quebec! Vive le Quebec libre!". Incurajand astfel miscarea secesionista francofona din Quebec.
Faptul ca presedintele Frantei, aflat in vizita oficiala in Canada, a incurajat direct secesionismul din Quebec a facut sa curga rauri de articole, care insa i-au intarit imaginea lui De Gaulle de principal opozant al leadership-ului anglo-saxon din lumea occidentala.
Vladimir ALEXE 
 Afisari: 782  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Surprize, surprize   de Mache
Franta   de carol zwilling1
A r h i v a
  Memorandumul CIA din 29 noiembrie 1989    
  Planul SELEPIN de dezinformare totala    2 comentarii
  Arta manipularii deciziilor Casei Albe    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Voronin vaneaza oameni in Basarabia (2287 afisari)
 Vanatoare de ziaristi (1671 afisari)
 Va impuscam copiii! (1544 afisari)
 Cu voie de la Moscova (1522 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (1308 afisari)
 Cindy Crawford, fotografiata in timpul unei partide de sex, in piscina unui hotel din Mexic (3284 afisari)
 Sexul in apa, alunecos... de periculos! (2960 afisari)
 Gica Hagi, noul selectioner al Romaniei! (2048 afisari)
 Presa moldoveană are semnale că unele dintre tinerele reținute de poliție au fost abuzate sexual (2010 afisari)
 Garantia unui amant profesionst: "Sexul cu mine va salveaza casniciile" (2000 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01860 sec.