Ziua Logo
  Nr. 4510 de sambata, 11 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare ultrasecrete
Memorandumul CIA din 29 noiembrie 1989
La 29 noiembrie 1989, CIA alcatuia un memorandum - declasificat doar partial in prezent - care facea o ampla descriere a situatiei din Europa de Est aflata in plin proces de destructurare a blocului sovietic. Memorandumul a fost alcatuit inainte de intalnirea liderilor de la Washington si Moscova - George Bush si Mihail Gorbaciov - care a avut loc langa insula Malta. Memorandumul amintit are un titlu sec, "Europa de Est inainte de intalnirea de la Malta - 29 noiembrie 1989", insa cuprinde o serie de indicii cu privire la directiile in care era programata evolutia Europei de est in urma cu 20 de ani. In mod frustrant datele referitoare la Romania din acest memorandum sunt extrem de sumare, mare parte din aceasta sectiune a documentului CIA nefiind facuta publica.
Cehoslovacia
Cadrul general: Presiunea publica masiva, inclusiv o lovitura de succes ce a avut loc saptamana aceasta, au dus la votul istoric din Parlament ce a dus la incheierea dominatiei unui singur partid. Conducerea demoralizata a fost curatata de membrii din vechea garda iar diviziunile in randul guvernului si Partidului Comunist se adancesc. Opozitia s-a coalizat in jurul unui grup de reformatori si disidenti intitulat Forumul Civic, care solicita alegeri libere, o presa libera, o economie de piata si incetarea monopolului Partidului Comunist. Opozitia va contiuna sa faca presiuni in saptamanile urmatoare in vederea accelerarii procesului de liberalizare. (sters din documentul oficial)
Urmatorul eveniment cheie: Incurajati de succesul loviturii nationale, liderii opozitiei vor urmari atent modul in care premierul Adamec isi va onora angajamentul de a forma un guvern de coalitie transparent pana la data de 3 decembrie si va introduce o serie de reforme democratice. Se asteapta ca noul guvern sa actioneze foarte repede si sa intocmeasca un program pentru alegerile democratice, in caz contrar fiind mai mult ca sigur tinta unor noi presiuni publice. Membri reformisti vor insista asupra organizarii congresului extraordinar al partidului ce a fost fixat pentru data de 26 ianuarie. In mod sigur, in cadrul congresului, acestia vor incerca excluderea tuturor conservatoristilor pentru a putea instaura un Comitet Central favorabil reformelor. (sters din documentul oficial)
Valul de revolutii din blocul comunist din anul 1989 a beneficiat de
"organizarea" superputerilor SUA si Rusia
Germania de Est
Cadrul general: Avand de-a face cu o intensificare a demonstratiilor pe scara larga si o crestere a numarului emigrantilor care pleaca in Vest, plus o crestere a rebeliunilor in propriile randuri, noua conducere din Germania de Est a promis introducerea unor reforme fara precedent, menite sa deschida sistemul politic si sa descentralizeze sistemul economic. Contactele cu Germania de Vest s-au intensificat, pe diferite fronturi, ca si discutiile despre o posibila reunificare. Populatia va pune presiuni asupra regimului pentru a organiza alegeri democratice intr-un viitor cat mai apropiat. (sters din documentul oficial) Urmatorul eveniment cheie: Este posibil ca in saptamanile urmatoare sa apara noi miscari in favoarea liberalizarii sistemului politic. Discutiile dintre guvern si opozitie, programate sa inceapa pe 7 decembrie, se vor axa in principal pe reforma electorala si probabil vor fi urmate de discutii in Parlament pe aceeasi tema, fiind posibil ca ele sa duca la intensificarea presiunilor in favoarea alegerilor libere. In cadrul congresului extraordinar al partidului programat pentru 15-17 decembrie este posibil ca liderul partidului, Krenz, sa fie exclus, fiind ales un Comitet Central reformist, iar programul partidului va fi restructurat. Este posibil sa apara o serie de voci care vor cere un vot in favoarea restructurarii partidului si transformarea sa intr-o organizatie social democrata. In timpul vizitei Cancelarului Kohl, programata sa inceapa pe 19 decembrie, ajutorul economic venit din Germania de Vest va fi chestiunea esentiala pentru Germania de Est. Probabil ca Germania de Est va face presiuni pentru reinceperea dialogului pe tema securitatii inter - germane si in mod sigur va tine cont de propunerea facuta de Kohl la inceputul saptamanii, referitoare la o confederatie germana. (sters din documentul oficial)
Polonia
Actiunile lui Nicolae Ceausescu din decembrie 1989 sunt greu de explicat mai ales din prisma afirmatiei ca Securitatea stie ce s-a discutat la Malta
Cadrul general: Guvernul Mazowiecki, primul guvern polonez, de dupa razboi, ce nu este comunist, incearca sa scape treptat de sistemul de control stalinist si se pregateste pentru o miscare rapida catre economia de piata. In ciuda cresterii inflatiei si a reducerilor bugetare, in general populatia a ramas calma, dar apogeul rabdarii sale va fi in aceasta iarna. Cu siguranta Varsovia e multumita de ultimele suplimentari in privinta pachetului de ajutoare venite din Vest, dar este ingrijorata de capacitatile donatorilor din Vest de a-i asigura sprijinul necesar. (sters din documentul oficial)
Urmatorul eveniment cheie: Varsovia isi va tine respiratia pana cand negocierile dintre F.M.I. si oficialii polonezi, ce vor fi reluate saptamana viitoare, vor duce la incheierea unui acord. Pana la sfarsitul anului, Varsovia vrea sa obtina o scrisoare de intentie care sa-i faciliteze obtinerea unor fonduri de stabilitate din partea Vestului, ei solicitand 1 miliard de dolari, precum si ajutor in vederea obtinerii unor imprumuturi de la bancile din Vest. Guvernul Mazowiecki a inteles faptul ca, avand in vedere actuala stare de fapt, un element cheie este obtinerea unui sprijin financiar - in special din partea Statelor Unite si Germaniei de Vest. Congresul Partidului Comunist, programat sa inceapa pe 27 ianuarie, va duce, foarte probabil, la o ruptura formala intre social-democrati si factiunile "dure", care va reduce influenta partidului in procesul de reformare. (sters din documentul oficial)
Ungaria
Cadrul general: La randul ei, Ungaria urmareste si ea sa puna punct dominatiei Partidului Comunist. Partidul Comunist a renuntat la politica dictatoriala, iar noua legislatie a pregatit terenul in vederea tranzitiei catre o democratie parlamentara, prin restructurarea si trecerea in legalitate a partidelor de opozitie. Cresterea liberalizarii Ungariei a dus la o reorientare a propriei politici externe si de aparare. Ultimele semnale indica o intensificare a consultarilor cu statele din Vest legate de chestiuni de securitate si o serie de probleme multilaterale, precum si discutii publice in privinta legaturilor Pactului de la Varsovia. O eventuala retragere din Pact este o tema de discutie deschisa, iar presiunile in favoarea retragerii vor fi din ce in ce mai puternice, in special dupa alegerile parlamentare de anul viitor. (sters din documentul oficial)
Urmatorul eveniment cheie: Adunarea Nationala, care isi va incepe urmatoarea sesiune la mijlocul lunii decembrie, ramane cel mai important forum pentru discutarea reformelor propuse. Cel mai important punct al agendei va fi stabilirea datei alegerilor parlamentare de anul viitor - luna martie pare a fi un moment bun - care vor duce, foarte probabil, la infrangerea partidului socialist, ce este in prezent la putere, sau chiar excluderea acestuia din guvernul viitor. Adunarea va lua in discutie si programul economic guvernamental, dar in mod sigur va astepta pana dupa alegeri pentru adoptarea unor masuri dure, necesare stabilizarii pozitiei financiare delicate a Budapestei. (sters din documentul oficial)
Bulgaria
Cadrul general: Mladenov, noul lider al partidului, care l-a inlocuit in noiembrie pe Jivkov, cel care a detinut aceasta pozitie pentru o perioada foarte mare, a promis ca va reforma sistemul bulgar si a facut o serie de pasi pentru reducerea represiunilor si instalarea in diferite functii a unor membri de partid disidenti. Se pare ca el chiar incearca restrangerea sau descurajarea unor viitoare demonstratii publice si actiuni ale disidentilor. Liderii opozitiei, desi sceptici in privinta disponibilitatii lui Mladenov de a impune o serie de reforme radicale, ar putea astepta pana in momentul aflarii rezultatelor plenului partidului de luna viitoare pentru a decide daca mai ies sau nu in strada. (sters din documentul oficial)
Urmatorul eveniment cheie: Plenul partidului din 11 decembrie si sesiunea Adunarii Nationale din 14 decembrie vor reprezenta un test in privinta intentiilor lui Mladenov. Probabil ca ii va elimina din biroul politic pe fostii lideri si va numi moderati in fruntea partidului si a guvernului. Poate ca regimul va incerca sa ia o serie de masuri pentru stabilizarea Bulgariei din punct de vedere financiar si optimizarea sistemului de aprovizionare cu bunuri pentru populatie, dar este putin probabil ca va adopta reforme economice importante. Aceste miscari i-ar lasa partidului pargiile puterii si i-ar oferii lui Mladenov "o gura de oxigen". (sters din documentul oficial)
Iugoslavia si Romania
Tensiunile etnice si problemele economice continua sa ameninte stabilitatea Iugoslaviei. Procesul unui unui fost lider politic albanez, care este in desfasurare, a provocat noi ciocniri intre etnicii albanezi si fortele de ordine, precum si condamnarea represiunilor din Kosovo sustinute de sarbi, prin intermediul republicilor mai liberale din nord. Avand in vedere deteriorarea continua a economiei, legislatura federala nu poate ajunge la o intelegere in privinta programului propus de presedintele Markovic, referitor la reformele economiei de piata. In Romania, ultimul bastion de ultra - ortodoxie din Pactul de la Varsovia, la ultimul congres al partidului Ceausescu a fost reales, in unanimitate, ca presedinte, el fiind cel care a subliniat faptul ca respinge reformele politice si economice raspanite prin Europa de Est in prezent. Boicotarea lucrarilor congresului din partea ambasadorilor din Vest si al altora s-a reflectat in intensificarea izolarii internationale a Romaniei. In ciuda deteriorarii situatiei economice si a scaderii popularitatii lui Ceausescu, acesta nu are nici un contracandidat serios, iar situatia nu se va schimba pana cand el nu va parasi scena. (sters din documentul oficial)
29 noiembrie 1989
Actualizarea informatiilor legate de Malta
In cadrul intalnirii de la Malta, Shevardnadze, Ministrul de Externe Sovietic, a declarat marti, pentru ziarul comuinist iatlian "Unita", ca la Malta el"nu va elimina" acordurile privind controlul armelor si ca "acest lucru este valabil si pentru armele ofensive si strategice". Acesta a continuat spunand ca in cazul in care se ia o decizie politica, ar putea fi demarate o serie de actiuni in acest sens "intr-un timp relativ scurt". (sters din documentul oficial) Legat de Germania, evolutiile din Europa de Est i-au determinat pe sovietici sa-si reconsidere atitudinea si se pare ca au dat generat o modificare a pozitiei acestora. (sters din documentul oficial) ... opiniile consilierilor lui Gorbachev penduleaza intre continuarea opozitiei in privinta discutiilor legate de o posibila reunificare si merg pana la acordul in privinta demararii unor discutii doar in momentul in care Europa devine stabila. (sters din documentul oficial)
In privinta legii sovietice pentru emigratie, contrar asteptarilor, legislativul si-a incheiat sesiunea de marti fara a promulga aceasta masura.
Exista totusi acordul general in privinta necesitatii unei legi privind liberalizarea emigratiei - chiar si pentru a indeplini conditiile premergatoare impuse de Washington pentru acordarera Clauzei Natiunii Celei Mai Favorizate - iar presa sovietica indica faptul ca nu exista mari divergente in privinta prevederilor acestei legi. Cu siguranta documentul va reprezenta o prioritate in cadrul sesiunii din februarie sau martie.
In mod sigur Gorgachev spera ca cea mai mare parte a emigrantilor ce vor parasi U.R.S.S.-ul vor determina Washington-ul, ca intre timp, sa demareze procesul de acordare de beneficii comerciale. (sters din documentul oficial)
29 noiembrie 1989
Memorandum pentru: Directorul C.I.A.
De la: George Kolt, Directorul Departamentului de Analiza Sovietica
Subiect: Punctele de discutie propuse pentru intalnirea N.S.C.(National Security Council - Consiliul National de Securitate) din 30 noiembrie
1. Actiuni solicitate: Nu sunt necesare. Acest memorandum si in special chestiunile atasate ofera informatiile necesare pentru intalnirea N.S.C. din 30 noiembrie 1989, (sters din documentul oficial).
2. Aceste puncte de discutie reprezinta efortul colectiv al (sters din documentul oficial) biroului nostru care a lucrat sub conducerea lui (sters din documentul oficial). Acesta a fost coordonat impreuna cu presedintele Consiliului National pentru Informatii, ofiterul activ din cadrul Biroului National de Informatii pentru U.R.S.S. si ofiterul pentru analiza europeana.
Ioan TUDOR 
 Afisari: 1197  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Franta si NATO    2 comentarii
  Planul SELEPIN de dezinformare totala    2 comentarii
  Arta manipularii deciziilor Casei Albe    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Voronin vaneaza oameni in Basarabia (2287 afisari)
 Vanatoare de ziaristi (1671 afisari)
 Va impuscam copiii! (1544 afisari)
 Cu voie de la Moscova (1522 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (1308 afisari)
 Cindy Crawford, fotografiata in timpul unei partide de sex, in piscina unui hotel din Mexic (3284 afisari)
 Sexul in apa, alunecos... de periculos! (2960 afisari)
 Gica Hagi, noul selectioner al Romaniei! (2048 afisari)
 Presa moldoveană are semnale că unele dintre tinerele reținute de poliție au fost abuzate sexual (2010 afisari)
 Garantia unui amant profesionst: "Sexul cu mine va salveaza casniciile" (2000 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.08249 sec.