Ziua Logo
  Nr. 4508 de joi, 9 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Finante
Romanii se tin departe de banci
-- Numarul celor care vor sa ia un credit ipotecar s-a redus cu peste 50% in primul trimestru din 2009 * Numai 7,5% dintre cei care vor sa-si cumpere o casa isi si permit acest lucru
Tendinta de ieftinire a imobilelor i-a facut pe multi romani sa mai astepte si sa spere ca vor putea sa isi cumpere case la pret de chilipir. Ieftinirea imobilelor nu le-a facut mai accesibile. Din totalul celor care doresc o casa, doar 7,5%
isi si permit acest lucru.
Cererea pentru credite ipotecare a scazut cu peste 50% in primul trimestru din 2009 fata de mijlocul anului trecut, cand nu se resimteau efectele crizei mondiale, potrivit directorului de retail al Unicredit Tiriac Bank, Zoltan Major. El sustine ca aceasta va reveni in acest an si se va plasa cu 15% peste 2008. "La ora actuala, cererea pentru credite ipotecare este foarte scazuta, pentru ca populatia asteapta ca preturile sa scada in continuare. Cererea a scazut cu peste 50% in primul trimestru fata de o perioada similara de dinainte de criza, respectiv mijlocul anului 2008 (...) Motorul scaderii a fost pretul de pe piata imobiliara si incertitudi´┐Żnea ridicata", a declarat Major.
Unicredit a calculat un indice al posibilitatii de cumparare (affordability index - raport intre pretul pe metru patat si salariul mediu brut lunar). Major a explicat ca un indice ideal este de 2, iar in cazul Romaniei acesta a scazut de la 6,5 anul trecut, la 3,8 in primul trimestru. El a mai spus ca, pe termen lung, o crestere a cererii de credite ipotecare de numai 15% poate fi considerata atat robusta, cat si mult mai sanatoasa.
Casa pe credit
Potrivit unui studiu realizat de Unicredit si prezentat intr-o conferinta de presa alaturi de raportul World Retail Banking - Capgemini, cea mai mare parte a cererii nu este solvabila.
Dintre cei care au un salariu mai mare de 511 euro doar 30% vor sa-si cumpere o casa in urmatori 10 ani si procentul scade la 13% in cazul celor care castiga 283 de euro sau mai putin. Dintre acestia, numai 7,5% isi permit sa cumpere casa. Iar cei care vor sa isi cumpere locuinta se gandesc in cea mai mare parte la credit ca solutie. Raportul Unicredit arata ca 65% dintre cei intervievati se gandesc la un credit, 26% vor sa economiseasca, 5% se gandesc sa vanda o casa veche, iar 3% spera sa o primeasca in dar, in timp ce 1% declara ca nu stiu. Pe grupe de varsta, 68% dintre tinerii de pana la 29 de ani se gandesc la credit, in cazul celor care au intre 30 si 39 de ani ponderea creste la 71% si scade la 51% la cei cu varsta de peste 50 de ani. Din pacate, creditul nu va mai fi la fel de ieftin ca pana acum. "Costurile de finantare nu vor scadea la acelasi nivel ca acum 1-2 ani, insa se vor linisti in perioada urmatoare", a adaugat Major. El a aratat ca nivelul costurilor creditelor va fi influentat de evolutia indicilor dobanzilor interbancare precum ROBOR sau EURIBOR, a lichiditatii, a instrumentelor derivate pentru transferul riscului de credit (CDS), precum si a costurilor de risc. In ceea ce priveste retelele din sistemul bancar, Major a precizat ca se asteapta la o reamplasare a unitatilor, insa nu la inchiderea acestora.
George BANCIULEA 
 Afisari: 500  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Constantin Nita se dezice de forfetar    
  E.On vrea ieftinirea gazelor "mai la vara"    1 comentariu
  Ajutoare europene    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Cum face misto noul KGB de noi si UE (3023 afisari)
 CNN a ignorat protestele de la Chisinau (2513 afisari)
 Ce a vazut presa internationala (2361 afisari)
 Moldova lor, Moldova noastra si Moldova Europei (2343 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (2205 afisari)
 Ploiesti: Angajata unei banci a pozat sexy la serviciu! (FOTO) (2525 afisari)
 De ce s-a oprit Voronin inainte de vot la cimitirul Doina din Chisinau?  (2011 afisari)
 Frumoasa Mischa Barton, nud in Cosmopolitan! (FOTO) (1604 afisari)
 The Economist: Autoritatilor de la Chisinau le este mai usor sa se lupte cu bau-bau-ul sovinismului romanesc, decat sa isi apere guvernarea dezastruoasa (1597 afisari)
 Miron Cozma: Becali e un mafiot. Nu putea face bani fara acceptul mediului politic (1526 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01966 sec.