Ziua Logo
  Nr. 4507 de miercuri, 8 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Bogdan Hossu tradeaza miscarea sindicala
-- Aidan White (foto), Secretarul General al Federatiei Internationale a Jurnalistilor, il acuza pe liderul "Cartel Alfa" de lipsa de respect si consideratie fata de ziaristi
A fost dat publicitatii, inclusiv la Bruxelles, un comunicat de protest al MediaSind privind propunerea liderului sindical Bogdan Hossu de eliminare a contractelor de drepturi de autor. Cum comentati aceasta situatie?
Cred ca domnul Hossu se amesteca intr-o problema despre care are foarte putine date. Problema foarte serioasa este ca, in momentul cand cineva spune ca jurnalismul nu face parte dintre meseriile "de creatie", atunci dinamiteaza insasi bazele activitatii jurnalistice si, in consecinta, pot sa inteleg de ce colegii ziaristi din Romania vor fi extrem de furiosi in raport cu un asemenea tip de interventie. Jurnalistii si intreaga lor activitate fac parte integranta dintr-un proces cultural la nivelul societatii, asta insemnand ca lucram impreuna cu actori, artisti de toate felurile, interpreti din toate domeniile de creatie tocmai pentru a apara domeniul drepturilor de autor. Asta pentru ca drepturile de autor reprezinta o protectie fundamentala la nivelul activitatii noastre, o protectie absolut necesara pentru noi toti. Este o pura fantezie ideea ca, prin folosirea sistemului de drepturi de autor, se ajunge la salarii enorme. Dimpotriva! Realitatea demonstreaza ca industria mass-media, in Romania ca peste tot in Europa si in lume, se confrunta cu o criza severa si nu este deloc momentul potrivit sa incepem acum sa punem in discutie statutul social al ziaristilor si sa demaram legislatii restrictive in ce priveste drepturile lor. Iata de ce vom fi complet alaturi de colegii nostri din Mediasind in a ne opune unei asemenea propuneri legislative.
Cei de la Mediasind erau foarte contrariati de faptul ca se pare ca nici macar nu au fost consultati asupra unei asemenea propuneri...
Asta demonstreaza ca in Romania exista o lipsa de respect si de consideratie fata de jurnalisti si de jurnalism ca profesie. Mi se pare ca ar fi fost absolut normal si firesc ca o asemenea propunere, implicand o schimbare legislativa importanta si cu efecte asupra unei intregi branse, sa fi fost precedata de un maximum de consultari cu ziaristii si organismele lor reprezentative, la nivel sindical si patronal. Cred ca este inacceptabil ca Mediasind, reprezentand singura organizatie acreditata oficial la Bruxelles, sa fi fost ignorata si, din punctul meu de vedere, asta reprezinta un punct extrem de vulnerabilitate pentru intreaga propunere legislativa.
Cum veti raspunde la cererea lor urgenta de a fi sprijiniti?
Vom atrage atentia imediat, pe toate canalele disponibile, asupra a ceea ce noi consideram ca este o posibila decizie gresita. Vom lua imediat contact cu autoritatile romane, ne vom exprima pozitia si in fata tuturor organismelor europene de la Bruxelles. Vom face asta spunand ca, daca cumva va fi adoptata, o asemenea propunere vine impotriva reglementarilor si spiritului european, a politicilor europene in acest domeniu. Vom face absolut tot ceea ce putem, vom asigura tot lobby-ul necesar pentru a opri sau anula aceasta posibila decizie daca ea va fi sustinuta ca atare de o Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei.
Cum comentati faptul ca, totusi, un lider sindical a iesit cu o asemenea propunere?
Din pacate, nu este pentru prima data cand Bogdan Hossu se situeaza pe asemenea pozitii. Eu cred ca miscarea sindicala se bazeaza pe principiul reprezentarii democratice in toate sectoarele. In cel al jurnalismului, avem in Romania, asa cum avem in toate tarile din Europa si din lume, prin cei peste 600.000 de membri ai FIJ, o organizatie stabila si functionala. Si faptul ca un lider sindical s-a angajat personal intr-o asemenea actiune mi se pare ca o tradare a principiilor miscarii sindicale in general. Regret foarte mult cele petrecute si sper ca Bogdan Hossu se va consulta rapid cu cei de la Mediasind si-si va revedea pozitia asupra unei propuneri care, repet, este gresita si merge intr-o directie gresita.
A consemnat Cristian UNTEANU, Bruxelles 
 Afisari: 2472  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Parca numai....   de Alcor
Sa fie iertat !   de sorge
A r h i v a
  MediaSind protesteaza impotriva aberatiei lui Hossu    5 comentarii
  Judecatorii acuza haiducia guvernelor    10 comentarii
  Tacerea oilor    5 comentarii
  Dosare in avalansa pentru Gigi    3 comentarii
  Liga plange si suspina    2 comentarii
  Magistratii cer aparare din oficiu    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Bogdan Hossu tradeaza miscarea sindicala (2472 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (2405 afisari)
 Ole, ole, Basarabie! (2302 afisari)
 Basarabenii se ridica din nou (2183 afisari)
 Tacerea oilor (1848 afisari)
 LIVE: Protestatarii s-au adunat din nou in centrul Chisinaului. Se scandeaza "Nu plecam" si "Iura si cu Vova ne-au furat Moldova" (3492 afisari)
 Sexul oral poate duce la cancer la gat (3377 afisari)
 Experiment secret intr-un centru social britanic: Sute de fetite au fost drogate si abuzate sexual in anii '70 (3086 afisari)
 Care "dusmani romani"? Fiul lui Voronin, Oleg, face afaceri bune in Romania (2526 afisari)
 Tata, amant si proxenet: Pentru ca tipam si strigam, imi punea o perna pe cap si continua... (2152 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01242 sec.