Ziua Logo
  Nr. 4504 de sambata, 4 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Incompetentul Lificiu
-- Dupa ce, de frica distribuitorilor, presedintele ANRE a anuntat ca nu mai reduce pretul gazelor,ieri, de teama premierului Boc, acelasi Lifigiu a anuntat firmele din domeniu ca trebuie sa reduca tarifele
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a cerut, ieri, distribuitorilor si furnizorilor de gaze sa gaseasca solutii prin care consumatorii sa beneficieze in viitorul apropiat de reducerea preturilor, se arata intr-un comunicat al Autoritatii conduse de Petru Lificiu. Ceea ce inseamna ca gazele se pot ieftini! ZIUA spune acest lucru de cateva zile, dar, pana acum, Lificiu a declarat ba ca nu este posibila ieftinirea de la 1 aprilie, ba ca este posibila, dar numai cu 3%, ba ca este posibila cu 3%, dar din octombrie.
Intalnirea de ieri a Comitetului de Reglementare al ANRE a fost generata de observatiile premierului Emil Boc in legatura cu preturile platite de populatie. Iar premierul Boc a ajuns la aceasta concluzie in urma campaniei lansate de ziarul ZIUA, care a aratat ca pretul platit de romani pentru gazele naturale trebuie sa scada.
Pentru ca nu exista o bursa internationala a gazelor, pretul acestora tine cont de cel al titeiului, cu un decalaj de 6 - 9 luni. Daca la mijlocul anului trecut petrolul a atins nivelul istoric record, de 147 dolari/baril, de cateva luni se mentine in jurul valorii de 40-50 dolari/baril. Ceea ce inseamna ca si pretul international al gazelor trebuie sa scada la fel de vertiginos. Mai mult, chiar ANRE recunoaste ca, de la circa 540 dolari/1000 mc in ultimul trimestru al anului trecut, gazele importate in Romania ar trebui sa coste in trimestrul II 2009 in jur de 370 dolari/1000 mc. Aceasta scadere trebuie sa se vada si in pretul platit de romani, mai ales ca este "obligat" sa suporte din import 30% din gazul consumat! Gaz Est Vaslui a anuntat ca ieftineste cu 17,5% gazele livrate populatiei. "In cursul zilei de astazi (n.r. - ieri), in cadrul unei intalniri informale, ANRE a solicitat companiilor de distributie si furnizare a gazelor naturale sa identifice solutii pentru ca, in viitorul apropiat, consumatorii romani sa beneficieze de reducerea pretului la gazele naturale, fara ca masura sa afecteze securitatea furnizarii sau calitatea serviciilor", se arata intr-un comunicat al Autoritatii.
Presedintele ANRE, Petru Lificiu, a fost chemat miercuri in sedinta Guvernului pentru a-si explica declaratiile referitoare la pretul gazelor. Premierul Emil Boc i-a spus lui Lificiu ca nu considera corect ca tarifele sa fie mentinute pentru acoperirea pierderilor distribuitorilor. Lificiu declarase, saptamana trecuta, ca preturile gazelor ar putea fi scazute cu pana la 3% la 1 aprilie, dar ANRE a decis sa le mentina pentru a permite distribuitorilor sa isi recupereze o serie de pierderi inregistrate in 2008.
Deja ne gandim la iarna
In timpul sedintei Comitetului de Reglementare de ieri, Lificiu a cerut ca, pana de Sarbatorile de Pasti, companiile din domeniul gazelor naturale sa trimita datele tehnice astfel incat ANRE sa ia decizia corecta in privinta pretului la gaze. Lificiu a prezentat membrilor Comitetului planse, grafice, le-a explicat cum se calculeaza pretul la consumatorul final etc, de parca acestia n-ar fi stiut. Ba, le-a mai vorbit si despre "poporul roman", care trebuie protejat. Conform legislatiei in vigoare, firmele din domeniu trebuie sa-si recupereze costurile efectuate prudent. Un astfel de cost il reprezinta plata pentru gazele importate.
Unul dintre membrii Comitetului de Reglementare a declarat ca aceste costuri pot fi recuperate in 6 luni, un an sau orice alta perioada de timp negociata cu furnizorii. Astfel, daca aceste cheltuieli de anul trecut vor fi recuperate de catre furnizori in patru ani este posibila o ieftinire a gazelor imediat. Pe de alta parte, Gabriel Sarbu, pana ieri director general al Directiei preturi si tarife gaze naturale in ANRE, a spus ca o problema importanta o reprezinta inmagazinarea gazelor. Pentru sezonul de iarna (octombrie-martie) trebuie inmagazinate 2,5 miliarde mc de gaze, din care circa o treime din import. Ceea ce inseamna ca, zilnic, trebuie sa intre in depozitele subterane 10 milioane mc de gaz. Daca acum gazele de import costa circa 370 dolari/1000 mc, in trimestrul III vor cobori la aproximativ 250 dolari/1000 mc, iar in trimestrul IV - la 220 dolari/1000 mc. Ceea ce inseamna ca firmele nu vor fi interesate sa importe gaze acum si sa le vanda la iarna, cand pretul de import va fi mult mai mic, iar la iarna, daca rusii vor opri livrarea de gaze (cum au facut anul acesta), nu vom mai trece perioada atat de usor.
Reluarea manevrei cu Fondul social de gaze
Executivul va constitui un fond social pentru gaze, transmite Mediafax. "Va fi constituit un fond social din sponsorizarea ce va fi acordata de producatorii interni si distribuitorii de gaze naturale, care contribuie benevol, in conformitate cu Legea 32/1994 privind sponsorizarea. (...) Sumele cu care vor sponsoriza si contribui la Fondul social sunt, de regula, sume obtinute din majorarea de pret la gazele naturale in cursul anului 2009", au declarat surse ministeriale, precizand ca infiintarea Fondului este deja inclusa intr-un proiect de ordonanta de urgenta (OUG). De remarcat, un Fond identic a fost infiintat prin OUG 14/2008, care avea aceleasi prevederi. Cum guvernantii n-au facut mai mult decat "copy/paste", noua OUG cuprinde exact aceleasi propozitii ca si vechea OUG. Totusi, daca anul trecut pretul gazelor a tot crescut, anul acesta pretul gazelor va tot scadea, ceea ce inseamna ca Fondul social nu va putea fi alimentat.
Gabi MOROIANU 
Alte articole
  Penalul Lificiu-gaze un nou Costel Iancu    (Eveniment, 2009-03-31)
  Jos pretul gazului!    (Eveniment, 2009-03-27)
  Bomba cu gaz    (Economic, 2007-12-18)
  Gaze 2008    (Economic, 2007-12-17)
  Atac la buzunar    (Social, 2007-10-01)
  Pretul la gaze ar putea sa scada cu 30%    (2009-05-29 17:10)
  Gazele nu se vor scumpi la 1 aprilie, iar din trimestrul trei s-ar putea ieftini    (2009-03-10 15:51)
  Gazele nu se scumpesc de la 1 octombrie    (2008-09-25 17:41)
  Flacara mica la aragaz si becuri economice, solutia supravietuirii dupa 1 iulie    (2008-06-20 15:45)
  E.ON vrea gaze mai scumpe cu 19%, de la 1 iulie    (2008-04-08 12:45)
 Afisari: 757  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
domnul Lificiu   de FB
face parte din familia gunoiului comunist Giosan...   de bolovan gheorghe
INCOMPETENTA   de fantomas
A r h i v a
  Gigi la puscarie    40 comentarii
  Atacul filmat    6 comentarii
  Staborul din Pipera    1 comentariu
  Acolitii lui Becali au sfidat Justitia    9 comentarii
  G-20 stinge criza cu trilioane de dolari    29 comentarii
  Crime infioratoare in Siberia    1 comentariu
  Noi miracole ale Papei Ioan Paul al II-lea    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 De doua ori presedinte (3709 afisari)
 Gigi la puscarie (2593 afisari)
 Staborul din Pipera (2249 afisari)
 G-20 stinge criza cu trilioane de dolari (1689 afisari)
 Atacul filmat (1479 afisari)
 Victor Becali: Sandu Geamănu este cel la ordinul căruia s-a furat mașina lui Gigi Becali (2670 afisari)
 Procurorii au descarcat, din telefonul unuia din bodyguarzii lui Gigi Becali, noi filme facute in barul din Pipera (2487 afisari)
 Traian Basescu: SUA vor aplica fara nicio rezerva articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic (1628 afisari)
 Becali, tinut in arest si pentru ca este ''un formator de opinie'' (1245 afisari)
 Sandu Geamanu despre Becali: Ce-a facut el acum am facut eu pentru Bucurenciu (1206 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01243 sec.